21 iunie 2024, 16:45

Primul institut de cercetare în inteligența artificială din România

Primul institut de cercetare în inteligența artificială din România va funcționa în cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca.

Este vorba de o investiție de peste 88 de milioane de lei, realizată din fondurile proprii ale universității clujene.

Lucrările la institut au început vineri și ar urma să fie finalizate peste un an și jumătate.

Acest institut va coagula echipe de cercetători care vor crea noi aplicații în acest domeniu de vârf, spune rectorul Universității Tehnice din Cluj-Napoca, Vasile Țopa.

Vasile Țopa: Avem un constructor care a venit şi s-a angajat în fața tuturor că va finaliza această lucrare în 18 luni. Această lucrare are 14.000 de metri pătraţi, peste 30 de laboratoare de cercetare pe diferite domenii și putem să acomodăm în jur de 300 de oameni.

Inteligența artificială schimbă profund economia, spune profesorul universitar Stelian Brad, președintele Cluster-ului Cluj IT.

Stelian Brad: Trebuie să ne gândim că, în orice activitate economică şi socială, inteligența artificială își poate aduce o valoare adăugată ridicată. Nu trebuie să ne gândim la lucruri științifico-fantastice, poate să ajute un mic magazin, poate să ajute o companie care se ocupă de logistică, chiar un coafor, o cofetărie, o companie de arhitectură.

Conducerea universității clujene speră să găsească finanțare europeană pentru dotarea institutului cu cele mai noi tehnologii.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol