Un medicament „revoluționar” care poate regenera dinții va începe testele pe oameni în Japonia, în septembrie 2024, oferind speranță pentru cei care suferă de pierderea dinților sau de deficiențe congenitale ale danturii. În cazul în care va avea succes, terapia ar putea fi disponibilă pentru pacienții cu dinți lipsă în termen de șase ani.
Un start-up japonez va lansa în septembrie teste clinice pentru ceea ce se crede a fi primul tratament care ar putea face ca dinții să crească din nou.
Dezvoltat de o echipă de la Spitalul Kitano acest tratament inovator are ca scop regenerarea dinților, vizând o proteină care inhibă creșterea acestora.
Medicamentul cu anticorpi care permite creșterea dinților a fost dezvoltat de o echipă condusă de un stomatolog japonez, specialist în biologie moleculară, dr. Katsu Takahashi, și dezactivează proteina USAG-1 (gena asociată sensibilizării uterine-1 / uterine sensitization-associated gene-1), care suprimă creșterea dinților.
Prin blocarea interacțiunii USAG-1 cu alte proteine, medicamentul încurajează semnalizarea proteinei morfogenetice osoase (BMP), declanșând generarea de os și dinți noi.
Dr. Takahashi lucrează la regenerarea dinților din 2005, cu scopul de a-i ajuta pe cei care suferă de pierderea sau absența dinților.
Proteina USAG-1 are o omologie de 97% de aminoacizi între diferite specii de animale, inclusiv oameni, șoareci și dihori, iar medicamentul a înregistrat succese în modelele animale fără efecte secundare semnificative.
Start-up-ul, afiliat Universității Kyoto, a anunțat zilele trecute că este pregătită să înceapă faza 1 a studiilor clinice, pentru a se asigura că medicamentul este sigur.
Fazele studiului clinic
Prima fază a studiului clinic, care se va desfășura în perioada septembrie 2024 – august 2025 la Spitalul Universitar din Kyoto, va implica 30 de bărbați cu vârste cuprinse între 30 și 64 de ani, cărora le lipsește cel puțin un molar.
Următoarea etapă se va concentra asupra pacienților cu vârste cuprinse între 2 și 7 ani cu deficiență dentară congenitală, care afectează aproximativ 1% din populație și cărora le lipsesc cel puțin patru dinți de la naștere.
Un al treilea studiu va viza adulții în vârstă cărora le lipsesc între unul și cinci dinți permanenți din cauza unor factori externi.
Incidența edentației parțiale, o stare patologică caracterizată prin absența unuia sau mai multor dinți de pe arcadă, variază în funcție de țară. În Statele Unite, de exemplu rata estimată este de 5% dintre americani cărora le lipsesc dinții, o prevalență mai mare fiind în rândul adulților în vârstă.
Medicamentul pentru creșterea dinților are potențialul de a ajuta o gamă largă de persoane, inclusiv pe cei cu deficiențe congenitale ale dinților, cum ar fi cei 0,1% din populație afectată de oligodonție – absența a șase sau mai mulți dinți din naștere.
De asemenea, persoanele care și-au pierdut dinții din cauza cariilor, rănilor sau a altor factori de mediu, ar putea beneficia și ei, cercetătorii estimând că aproximativ 5% dintre americani nu au dinți, în special în rândul adulților în vârstă.
Cercetătorul principal, dr. Katsu Takahashi, speră că acest tratament va fi benefic nu doar pentru cei cu afecțiuni dentare congenitale, ci și pentru oricine a pierdut dinții la orice vârstă.
Dacă testele clinice se vor dovedi a fi de succes, medicamentul pentru regenerarea dinților ar putea fi disponibil pe piață începând cu anul 2030, potrivit cercetătorilor de la Toregem Biopharma, un start-up afiliat la Universitatea Kyoto.
Compania își propune să ofere inițial tratamentul pacienților cu anodonție congenitală, o afecțiune caracterizată prin lipsa unora sau a tuturor dinților de la naștere, înainte de a extinde disponibilitatea acestuia la cei care și-au pierdut dinții mai târziu în viață din diverse cauze.
Această evoluție de pionierat în domeniul stomatologiei regenerative are potențialul de a revoluționa modul în care este tratată pierderea dinților, oferind o soluție permanentă pentru milioane de oameni din întreaga lume.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol