28 mai 2024, 16:46

Primul medicament pentru tratarea ficatului gras

Veste uriaşă pentru zeci de milioane de bolnavi din întreaga lume. Agenţia pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite a dat Undă Verde primului medicament pentru tratarea unei afecțiuni comune a ficatului numită steatohepatita nonalcoolică.

Da, este o veste uriașă pentru milioane și milioane de oameni. Doar în SUA sunt peste 8 milioane de oameni care suferă de această afecțiune. Steatohepatita nonalcoolică este cunoscută popular ca boala ficatului gras.

Este o formă avansată de boală hepatică grasă nonalcoolică și este strâns legată de obezitate, diabetul de tip 2 și alte afecțiuni metabolice precum hipertensiunea arterială.

Alte complicații asociate cu această afecțiune includ ciroza, insuficiența hepatică și cancerul hepatic. Până acum, nu existau medicamente aprobate pentru tratarea acestei afecțiuni.

Resmetirom

Terapiile anterioare pentru această afecțiune s-au concentrat pe modificări ale stilului de viață, cum ar fi controlul nivelului de zahăr din sânge, adoptarea unei diete sănătoase și efectuarea de exerciții fizice regulate.

Potrivit CNN.com, noul medicament, numit Resmetirom, a fost autorizat în condiții speciale, fiind primul medicament pentru această afecțiune. Acest statut accelerează procesul de dezvoltare și evaluare a medicamentelor destinate tratării unor afecțiuni grave, pentru care dovezi preliminare indică faptul că ar putea reprezenta o îmbunătățire semnificativă față de terapiile disponibile.

Resmetirom, care acționează prin activarea unui receptor al hormonilor tiroidieni în ficat pentru a reduce acumularea de grăsime, se administrează zilnic pe cale orală. Este aprobat pentru persoanele care suferă de fibroză hepatică moderată până la avansată și este destinat să fie utilizat în combinație cu o dietă sănătoasă și exerciții fizice.

Rezultatele studiilor clinice publicate în februarie au arătat că peste 25% dintre participanții care au primit 80 de miligrame de Resmetirom au experimentat remisia fără agravarea fibrozei, la fel ca aproape 30% dintre cei care au primit 100 mg, în timp ce mai puțin de 10% dintre cei din grupul placebo au avut aceleași rezultate.

De asemenea, medicamentul a dus la scăderea nivelului de colesterol LDL sau „rău” și a nivelului enzimelor hepatice.

Sursa TVR Info


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol