20 aprilie 2024, 1:18

Primul născut într-o familie are șanse mai mari de reușită în viață decât frații săi

Un nou studiu interesant lansat de deja vestiții cercetători britanici. Succesul în viață ar depinde și de al câtelea născut ești în familia ta. Primul născut are șanse mai mari de reușită în viață, cred experții.

”Ești primul născut, mijlociu sau cel mai tânăr din familie? Ai ambiții mari, ești pacifistul sau sufletul petrecerilor? Ordinea în care te-ai născut în familia ta îți influențează personalitatea, comportamentul și felul în care vezi lumea”, consideră cercetătorii britanici, citați de ABC.

Aceștia sunt de părere că pe lângă genetică, gen, temperament și educația primită de la părinți, ordinea în care ne-am născut ne influențează cel mai puternic personalitatea.

Primul născut e cel care realizează cel mai mult în viață. E un lider, îi place să joace rolul șefului, să dețină controlul și își asumă responsabilitatea. De regulă, el are mai multe în comun cu alți prim-născuți decât cu frații lor.

Calitățile primului născut ar fi: își ating potențialul, perfecționiști, responsabili, ambițioși, determinați, respectă regulile, coordonează oamenii.

Pacifistul

Al doilea născut este pacifistul cu foarte bune abilități de negociere, dispus însă sa meargă cu curentul. Caută atenție și au mai mulți prieteni decât primul născut, tocmai pentru a compensa lipsa de atenție din familie.

Cercetătorii cred că principalele calități ale celui de-al născut sunt: pacifismul, diplomația, flexibilitatea, spiritul liber, generozitatea și competivitatea.

Cuceritorul

Ultimul născut, cel mai tânăr membru al familiei, este petrecăreț și șarmant tocmai pentru a obține mai multă atenție. Ei sunt însă și cei mai independenți. Sunt mai liberi și dispuși să încerce lucruri noi.

Principalele lor calități: șarmanți, își asumă riscuri, petrecăreți, persistenți, inovativi, creativi, pun la îndoială autoritatea cuiva, nu se lasă conduși.

„Ordinea în care s-au născut face diferența între copiii din aceeași familie. Mulți părinți sunt mirați de ce copiii lor sunt atât de diferiți, în special primul și al doilea născut. Chiar dacă au același gen, o diferență de maximum doi ani între ei și au parte de aceeași educație, ei sunt complet diferiți în comportament și atitudine. Aici intervine ordinea în care s-au născut“, consideră expertul Michael Grose.

Într-un grup, ca într-o familie, fiecare își asumă un rol. Asta fac și copiii, iar această personalitate îi călăuzește pe toată durata copilăriei și uneori a vieții.

„Oricât ar spune părinții că își cresc copiii la fel, adevărul este altul. Fiecare copil din familie este crescut altfel. În primul rând fiindcă intervin experiența, rutina și acordarea atenției.

Dacă ești al treilea născut, deja faci parte dintr-un grup și nu mai ai de-a face doar cu părinții tai, astfel că așteptările față de tine sunt diferite. Dacă există diferențe mari de vârstă între copii, de 5-6 ani, familia se reorganizează”, a scos la iveală studiul amintit.

Viitorii părinți

Expertul atrage atenția că în funcție de al câtelea născut ești, asta își va pune amprenta și asupra modului în care îți vei crește copiii.

„Când ambii sunt primii născuți atunci va fi o familie organizată. Dacă se căsătoresc doi ultimi născuți, va fi un dezastru garantat. Casa va arăta ca un fiasco. Părinții ar trebui să aibă în vedere aceste aspecte și să își ajusteze metodele de creștere și educare ale copiilor“, a subliniat Grose.

El consideră că părinții ar trebui să reducă presiunea asupra primului născut sau după caz al unicului copil. Să ajute al doilea născut să se simtă special și să petreacă mai mult timp doar cu el. Să păstreze unele responsabilități și pentru mezinul familiei, să îl lase să ia decizii și să vorbească pentru el înșuși.

El atrage atenția și asupra rolului exagerat al cadourilor. Într-o familie cu mai mulți copii există tendința ca cel mare să primească haine noi, iar ceilalți să moștenească de la el. Nu doar haine, ci și bicicleta și alte jucării.

„Îmi aduc aminte că la 14 ani am primit pentru prima dată pantaloni noi. Fiind cel mai tânăr dintre copii, umblam cu pantaloni din anii 60“, își aduce aminte Martin Fisk, CEO al ACT Menslink, dornic să confirme studiul prezentat de cercetătorii britanici.

Sursa foto: pexels.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol