19 mai 2024, 23:07

Primul Premiu Oscar din istoria Ucrainei. ”Mi-aș fi dorit să nu fi făcut acest film”, spune regizorul

Filmul ”20 de zile în Mariupol” a câștigat un premiu Oscar. Un film pe care fiecare dintre noi ar trebui să îl vadă. Poate chiar de mai multe ori. Cu gândul (și) la ceea ce a declarat acolo, pe scenă, la decernarea primului premiu Oscar din istoria Ucrainei, regizorul filmului, Mstislav Chernov.

Mstyslav Chernov este un videojurnalist multipremiat afiliat Associated Press şi este preşedintele Asociaţiei Ucrainene a Fotografilor Profesionişti. De când s-a alăturat echipei Associated Press, în 2014, a publicat materiale despre conflicte majore şi crize de mediu din Europa, Asia şi Orientul Mijlociu.

„Acesta este primul Oscar din istoria Ucrainei și sunt onorat. Probabil voi fi primul regizor de pe această scenă care va spune: Mi-aș dori să nu fi făcut niciodată acest film, aș vrea să-l pot schimba cu Rusia care nu va invada niciodată Ucraina”.

Să primești Oscarul, și să îți dorești să nu îl fi primit, să nu fi făcut filmul, să nu fi avut motiv să faci filmul. Adică să nu fi avut război!

”20 de zile în Mariupol” este un documentar brutal, cu un impact emoțional devastator.

În februarie 2022, în timp ce armata rusă invadează Ucraina, câțiva jurnaliști ucraineni blocați în Mariupol reușesc să filmeze imagini terifiante din primele săptămâni ale asediului.

Prizonieri într-un oraș din care nu se mai poate ieși, Mstyslav Chernov și colegii lui, corespondenți la Associated Press, trăiesc alături de locuitorii orașului Mariupol coșmarul războiului. În timp ce bombele cad, oamenii mor, iar accesul la electricitate, hrană, apă și medicamente este întrerupt, camerele de filmat surprind scene feroce pe care jurnaliștii se străduiesc să le transmită în întreaga lume.

Atât.
Suficient motiv pentru a vedea filmul. Poate de mai multe ori.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol