CITIRE

Primul transplant de memorie, realizat cu succes

Primul transplant de memorie, realizat cu succes

Transferul de memorie este un lucru care până nu de mult era doar un subiect pentru filmele science-fiction. Acum, însă, cercetătorii susțin că au transferat cu succes amintiri între melci, prin injectarea ARN-ului.

După finalizarea procesului, oamenii de știință au observat cum unii melci care nu avuseseră parte de antrenament răspund printr-o reacție defensivă, similară cu cea învățată de ceilalți, la diferitele teste la care a fost supuși, de parcă ar mai fi trecut prin acele experiențe.

Sursa www.theguardian.com

Cercetarea a fost făcută de specialiști conduși de biologul David Glanzman de la Universitatea din California, Los Angeles. Aceștia au vrut să înțeleagă baza fizică a memoriei, care ar putea fi utilă atât la restaurarea amintirilor pierdute, cât și la îndepărtarea traumelor dureroase din punct de vedere emoțional.

Studii recente au constatat că memoria pe termen lung poate fi restaurată după amnezie cu ajutorul unei componente de priming. Această componentă primordială este încă necunoscută, dar procesul pare să implice modificarea ARN-ulului. Acest lucru l-a condus pe Glanzman și echipa sa la cercetările de față, care studiază posibilitatea ca unele aspecte ale memoriei pe termen lung să poată fi transferate de la un subiect la altul.

Sursa newsroom.ucla.edu

Totuși, nu toată lumea științifică este convinsă că avem în fața un schimb de memorie: „Este interesant, dar nu cred că au transferat o amintire. Este posibil ca ARN-ul să transfere un alt proces, nu neapărat memorie”, a declarat pentru The Guardian biochimistul Tomás Ryan de la Trinity College din Dublin, care nu a fost implicat în cercetare.

Cu toate acestea, dacă Glanzman are dreptate, descoperirea lui ar putea fi declarată descoperirea secolului: „Cred că în viitorul apropiat, am putea folosi ARN-ul pentru a ameliora efectele bolii Alzheimer sau tulburarea de stres post-traumatic”. Rezultatele experimentului au fost publicate în revista de specialitate eNeuro.


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.