25 aprilie 2024, 23:54

Prințul Charles și atașamentul pentru România: O parte din sufletul meu este întotdeauna aici

Familia Regală din Marea Britanie este una dintre cele mai importante și cunoscute monarhii din toate timpurile. Despre această casă regală se spune că există încă din Evul Mediu, fără a se putea dovedi cu exactitate care au fost primii membri. Un lucru este sigur însă, că în anul 1917 George al V- lea a schimbat numele Casei Regale în „Windsor”, denumire păstrată până în ziua de astăzi.

Actuala deținătoare a tronului este și cel mai cunoscut monarh contemporan, regina Elisabeta a II- a. Aceasta este căsătorită cu ducele de Edinburg, Filip. Cei doi au împreună patru copii: Charles, Anne, Andrew și Edward.

Prințul Charles este următorul moștenitor, pe linie ierarhică, al tronului și urmează să fie încoronat după ce mama sa renunță la coroană. Acesta a fost căsătorit cu prințesa inimilor, Diana. Pentru o perioadă de timp ea a fost etalonul frumuseții, eleganței și carității din întreaga lume. Cei doi au avut doi copii, ambii băieți, prințul William și prințul Harry. Pe data de 31 august 1997 Diana a murit într-un accident de mașină. Odată cu trecerea anilor tragicul eveniment a fost depășit, iar viețile tuturor au mers mai departe păstrând totuși amintirea prințesei în suflet.

Prințul moștenitor se bucură de o lungă conexiune cu România și nu doar prin prisma proprietăților pe care le deține în Transilvania, ci și printr-o posibilă linie regală comună ( Regina Elisabeta a II- a și Regele Mihai au avut-o  ca stră-străbunică pe Regina Victoria a Marii Britanii, supranumită „bunica Europei”).

În ultimii ani, Prințul Charles a vizitat în nenumărate rânduri România. S-a declarat încântat și de-a dreptul fascinat de Transilvania. Deoarece i-a plăcut ce a găsit în țara noastră, a reușit să conserve mai multe case tradiționale prin renovare, dar a și susținut diverse proiecte axate pe protecția mediului, agriculturii și bineînțeles dezvoltarea regiunii.

Se preconizează că acesta deține în România aproximativ zece proprietăți. Cele mai cunoscute fiind Conacul Apafi din localitatea Mălâncrav – Sibiu, o alta în Viscri – Brașov, patru în Valea Zălanului – Covasna și alte patru în Breb – Maramureș. Despre zona Viscri se spune că a fost susținută de către prinț pentru a se putea dezvolta mai ales din punctul de vedere al agroturismului.

În anul 2016, pe când se afla în Transilvania, Charles a început centrul de pregătire meșteșugărească „The Prince of Waless Training Center” sărbătorind astfel prima aniversare a fundației sale.

În acest centru are loc primul curs de țesături tradiționale pentru bucovineni, maramureșeni, bucureșteni și transilvăneni. „Am spus anul trecut că există un potențial mare în zonă în ceea ce privește meșteșugurile, iar acum peste 150 de români vor urma cursurile gratuite de aici”, a declarat Prințul Charles.

Sursă foto: flux24.ro

De reținut rămâne însă faptul că fundația prințului de Wales susține conservarea patrimoniului arhitectural, agricultura și dezvoltarea de lungă durată a României.

Sursă foto: cotidianul.ro

Prințul Charles a fost decorat de către Președintele României, Klaus Iohannis, cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Cruce, pentru toate serviciile aduse promovării imaginii României.

Acesta nu este în schimb singurul titlu pe care-l deține, prințul a primit și titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Babeș-Bolyai din Cluj. Arhitectura voastră, frumoasele voastre ferme, biodiversitatea, mozaicul de locuitori, diversitatea comunităţilor şi tradiţiilor, în Transilvania şi România, toate acestea, împreună, sunt o comoară, comoara voastră către lume. Brandul dumneavostră ca ţară este legat de valorile şi tradiţiile autentice, de gustul produselor alimentare, de biodiversitatea unică şi de peisaje şi, de asemenea, de capacitatea de inovare. Acestea vă fac speciali, de aceea mă întorc întotdeauna în România şi de aceea o parte din sufletul meu este întotdeauna aici”, a afirmat Prinţul Charles. Prin acest titlu se recunoaște aportul pe care l-a avut pentru valorificarea patrimoniului cultural românesc, dar și pentru consolidarea relațiilor dintre Regatul Unit și România.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol