4 martie 2024, 16:15

Prințul Harry, piuneza de pe fotoliul regal. Ce declarații a mai făcut la un post de televiziune, înaintea lansării cărții sale

Până unde și până când? Cam aceasta este întrebarea, când vine vorba despre valul de afirmații din partea prințului Harry, care lovesc la temelia monarhiei britanice. El mărturisește că i-ar plăcea să-și recupereze tatăl și fratele, numai că declarațiile sale, care nu au ocolit pe nimeni, au detonat o bombă cu efect pe termen lung. Reconcilierea pare imposibilă. Apar mari semne de întrebare legate de participarea prințului la ceremonia de încoronare a tatălui său, regele Charles al III-lea: ar putea să nu fie invitat, ar putea declina el invitația…

”Scurgerea”

Cartea sa, ”Spare/Rezerva”, urmează să apară pe piață. Probabil ca să stârnească și mai mult interes, s-a făcut în așa fel încât să apară o „scurgere” înaintea lansării oficiale. S-a întâmplat în Spania, unde cartea lui Harry a fost pusă în vânzare ”din greșeală” joi, pentru câteva ore, deși urma să fie lansată oficial pe 10 ianuarie.

Prințul Harry a fost acuzat vineri că vrea să distrugă familia regală britanică, după dezvăluirile șocante din memoriile sale, care par să pună capăt oricărei reconcilieri în cadrul familiei Windsor.

„Nimeni nu este cruțat în misiunea brutală a lui Harry de a distruge familia”, titrează tabloidul The Daily Mirror.

The Sun îl acuză pe prințul exilat în California că „și-a aruncat propria familie sub autobuz pentru milioane de dolari”. Daily Mail îl critică pe Harry pentru că a ales să „arunce cât mai multă otravă”.

Se cutremură monarhia

Catherine Mayer, biograful regelui Charles, consideră că volumul ”Spare / Rezerva”, al prințului Harry, ar putea crea probleme monarhiei britanice, însă implicațiile „absolut catastrofale” ale atacurilor asupra comportamentului familiei regale al ducelui de Sussex sunt ignorate. Aceasta susține că furia față de rasismul, misoginia și bogăția în familia regală pot submina consimțământul public pentru o monarhie, relatează The Guardian.
Apoi a venit interviul de la postul de televiziune ITV. Rivalitatea cu fratele său William, înmormântarea mamei sale Diana, dorinţa de a se împăca cu familia regală sunt principalele declaraţii ale prinţului Harry în interviul acordat lui Tom Bradby şi difuzat duminică, înainte de lansarea oficială a cărţii sale.

Pactul cu Diavolul

Harry a mărturisit că a suferit „38 de ani… de distorsiuni şi manipulare intenţionată”, ceea ce l-a determinat să-şi scrie memoriile pe care le-a considerat „necesare” pentru a stabili „fapte istorice”. Dar nimic „nu a fost făcut cu intenţia de a răni sau de a aduce prejudicii” tatălui său Charles III, fratelui său sau familiei sale.

El avea nevoie să se exprime căci „unii membri au decis să se alieze cu Diavolul pentru a-şi reabilita imaginea” pe seama sa şi a familiei sale.

Totodată, prințul Harry a detaliat sentimentele pe care le are pentru soția tatălui său, regele Charles al III-lea, referindu-se la ea ca fiind o persoană „periculoasă”, într-un interviu acordat televiziunii americane CBS, publicat duminică.

Întrebat la CBS dacă el și fratele său, prințul William, i-au cerut tatălui lor să nu se căsătorească cu Camilla, prințul Harry a răspuns afirmativ. „Nu am crezut că este necesar. Ne-am gândit că va provoca mai mult rău decât bine, iar dacă el era acum cu ea, cu siguranță este suficient. De ce să mergi atât de departe când nu ai neapărat nevoie? Am vrut ca el să fie fericit. Și am văzut cât de fericit era cu ea. Așa că, la momentul respectiv, era OK”, a răspuns prințul Harry.

Despre înmormântarea mamei sale

Harry a evocat ziua înmormântării mamei sale Diana, în 1997, când, la vârsta de 12 ani, a mers în spatele sicriului.

El şi-a amintit de „copitele lovind în beton şi… de pietrişul de sub picioare şi de strigătele mulţimii”. „Dar altfel, tăcerea deplină este ceva care va rămâne pentru totdeauna (gravat) în memoria mea”. El recunoaşte că „a plâns o singură dată, la înmormântare”.

Despre moartea prinţesei Diana

Harry a spus că a citit dosarul secret al guvernului despre moartea Dianei, inclusiv redactat de secretarul său privat din fotografiile cu accidentul de maşină. Ca adult, el a spus că a mers în tunelul de la Podul Alma, din Paris, unde Diana a murit.

„Există multe lucruri care rămân inexplicabile”, a spus el. „Dar m-au întrebat dacă aş vrea să deschid o altă anchetă. Nu văd cu adevărat rostul în acest moment”.

Despre relaţia cu fratele său William

Harry a vorbit despre lunga rivalitate cu fratele său William, cum, pe când erau copii, aveau obiceiul de a se bate, cum William îl ignora la şcoală şi chiar a încercat să-l facă să-şi radă barba înainte de nunta cu Meghan.

El îl acuză pe William că a crezut naiv felul în care tabloidele britanice au portretizat-o pe Meghan, ceea ce a dus la o altercaţie fizică între cei doi fraţi.

A povestit că William şi Kate erau fani ai serialului american „Suits”, în care Meghan avea rol principal. Însă fratele şi cumnata lui nu se aşteptau să aibă o relaţie cu o actriţă americană, metisă şi divorţată. „Au existat o mulţime de stereotipuri” în legătură cu ea, care au „creat o barieră” pentru a o primi pe deplin în familie.

William însă „nu a încercat niciodată să-l descurajeze să se căsătorească cu Meghan, dar şi-a exprimat îngrijorarea”, precizează Harry.

Despre acuzaţiile de rasism 

Ducele de Sussex a negat că el sau Meghan au acuzat familia regală de rasism atunci când unul dintre membrii acesteia a pus la îndoială culoarea pielii copilului lor nenăscut. În schimb, el vorbeşte despre „prejudecăţi inconştiente” care trebuie abordate. Un incident recent, în care o prietenă apropiată a regretatei regine Elizabeth II, Susan Hussey, a întrebat-o în mod repetat pe o activistă britanică de culoare, Ngozi Fulani, de unde este „cu adevărat” originară este un exemplu, susţine el.

Ce vrea să realizeze

Harry susţine că „100%” crede că se poate împăca cu familia sa, ceea ce ar putea avea un „efect de domino în întreaga lume”. Dar admite că „nu crede că tatăl sau fratele său vor citi cartea sa”.

Despre viitor

Harry este acum „în starea de spirit potrivită” pentru a avea o conversaţie incomodă cu familia sa. „A fost greu, nu am de gând să mint”, a spus el despre ultimii ani, dar „realitatea este că nu am fost niciodată mai fericit”.

Tom Bradby, care a zburat în California pentru a-l intervieva pe prinţul Harry, este prezentatorul principal al emisiunii „News at 10” de la ITV şi fost corespondent regal.

Prinţul Harry are alte trei interviuri acordate presei americane, inclusiv la „60 Minutes” cu Anderson Cooper, care va fi difuzat luni seară pe CBS News, „Good Morning America” cu Michael Strahan marţi dimineaţă şi „The Late Show” cu Stephen Colbert marţi seară, pe CBS. Interviurile cu Bradby, Cooper şi Strahan au fost înregistrate înainte ca fragmente din cartea „Spare” să fie publicate.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol