24 martie 2024, 7:42

Foști prizonieri de război din Kosovo vor să salveze vechea închisoare Gurrakoc/Djurakovac

După 20 de ani de la închiderea închisorii Gurrakoc/Djurakovac din vestul Kosovo-ului, foștii deținuți de război au lansat o petiție pentru a păstra clădirea ca muzeu, semn al suferinței prizonierilor etnici albanezi, sub conducerea sârbilor.

Balkan Transitional Justice spune povestea lui Burim Kabashi, care a încercat să fugă de luptele din vestul Kosovo-ului în 8 mai 1999, când el și aproximativ alți 70 de etnici albanezi au fost reținuți de forțele sârbe și conduși la o mică închisoare la câțiva kilometri distanță, în municipiul Istog/Istok. El își amintește că era o seară caldă când deținuții au fost aduși la închisoarea care era deja supraaglomerată cu deținuți.

Povestea plină de mâhnire

În acel moment, Iugoslavia era sub bombardament NATO, deoarece alianța militară occidentală a încercat să-l facă pe Slobodan Milošević să-și scoată trupele și miliția din Kosovo. În timpul campaniei de bombardament de 78 de zile, forțele lui Milošević și-au intensificat represiunea asupra albanezilor din Kosovo.

La 10 iunie 1999, la o zi după ce regimul Milošević a semnat un acord cu NATO pentru retragerea din Kosovo, Kabashi și alți deținuți au fost trimiși în Serbia, mai întâi într-o închisoare din sudul orașului Leskovac, apoi într-o alta din Zajecar, iar la final au fost eliberați.

Burim Kabashi în afara clădirii închisorii (foto: BIRN)

Închisoarea din Gurrakoc/Djurakovac a fost folosită ca adăpost pentru familiile fără case, în majoritate țigani. Interiorul închisorii părăsite este acum abandonat și inundat, iar în noiembrie 2020, municipalitatea Istog/Istok a decis să o dărâme.

Dar Kabashi și alți foști deținuți se opun cu fermitate deciziei de demolare și solicită transformarea clădirii într-un fel de muzeu care va servi drept „loc al memoriei colective”. Până în prezent, peste 1.500 de persoane au semnat petiția sa, cerând municipalității și guvernului central să inverseze decizia.

După Priștina, a doua închisoare-muzeu

În mai anul trecut, guvernul a decis să transforme închisoarea Priștina într-un muzeu. Primarul municipiului Istog/Istok a declarat că nu este împotriva păstrării închisorii Gurrakoc/Djurakovac și că apelul la demolarea clădirii a venit de la autoritățile închisorii de stat. Ministerul Justiției, care este responsabil pentru clădirile de detenție, a refuzat să răspundă la întrebări despre fosta închisoare.

Kabashi și ceilalți care au fost arestați cu el au fost ultimul grup de prizonieri albanezi kosovari care au fost aduși la Gurrakoc/Djurakovac de către forțele sârbe, în timpul războiului din Kosovo. După încheierea războiului în iunie 1999, a fost, de asemenea, printre primele grupuri de prizonieri eliberați și trimiși acasă.

O relicvă a erei comuniste a Iugoslaviei, închisoarea a fost construită în 1951 și este amintită de mulți dintre foștii ei deținuți etnici albanezi, cum ar fi Kabashi, ca un loc de represiune.

Foto: Grant Durr (Unsplash)


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol