11 mai 2024, 6:28

Pro și contra: turismul românesc între taverna grecească și „împinge tava”. Unde își petrec românii vacanțele

Se apropie perioada concediilor, iar agențiile de turism și-au umplut site-urile cu cele mai bune oferte, pachete promoționale sau sejururi de lux. Mare, plajă, soare și multă voie bună acestea sunt trendurile care planează în general asupra deciziei alegerii unei vacanțe de vară. Cea mai mare problemă rămâne, însă, cum reușim să ne alegem destinația perfectă.

Dacă aruncăm o privire asupra stațiunilor de pe litorarul românesc, situația nu este una îmbucurătoare. Plajele nu sunt exact ce ne-am dori, iar gazdele din domeniul hotelier nu sunt de fiecare dată bucuroase să te primească. Un tablou greu explicabil, care dispersează nervi și multe recenzii proaste atât de la ai noștri, cât și din partea străinilor.

Vom pune în oglindă condițiile și ofertele hotelierilor de la noi, cu cele ale vecinilor noștri, care an de an ne atrag românii ca un magnet, fascinați de mirajul concediului la „all inclusive”. Pentru că, în final atunci când tragem linie și ajungem în țară nimic din peisajul frumos colorat din străinătate nu se regăsește și pe meleagurile românești.

Ce are în plus litoralul vecinilor

În Turcia, Grecia și Bulgaria, luxul are o altă definiție decât cea cu care ne-am obișnuit cu toții. Costă mult mai puțin decât la noi și în plus, ai ca bonus zâmbete largi și servicii incontestabile. În medie, pe site-urile de booking, poți rezerva un concediu de șapte zile,  la un hotel de cinci stele cu doar 600 de euro. Ședințe de spa, baie turcească, baie cu aburi, sală de fitness, programe de animatie (soft), muzica live și multe alte servicii – toate pentru confortul și buna dispoziție a turiștilor.

Hotel Royal Holiday Palace 5 stele – Antalya – Sursă Foto: destinationtour.ro

Lipsurile litoralului românesc

Dacă în Turcia există piscine și plaje private în curtea hotelului, în România nu avem nici măcar dușuri comune la ieșirea de pe plaje. Unele hoteluri încă își păstrează vechiul design de tip comunist, iar serviciile oferite sunt extrem de limitate. Nimic nou sub soarele de la malul românesc al Mării Negre.

Atmosfera este îmbogățită de vuvuzele și anunțuri la porta-voce, iar briza mării aduce din larg bine cunoscutul miros de mici și valurile deșeuri cât cuprinde. Nisipul se transformă ușor ușor în covor de semințe, iar nimeni nu pare a avea vreo problemă cu asta. Autoritățile nu impun nicio restricție îngrijitorilor de pe plaje, iar oamenii tratează cu aceeiași nonșalanță, cu care ne-am obișnuit, această problemă din ce în ce mai serioasă. Poluăm mai mult decât reciclăm. Ne-o spun studiile, se observă și cu ochiul liber și cu toate acestea, schimbarea nu vine de nicăieri.

Pe un sejur „all inclusive”, de șapte zile, la un hotel de cinci stele din Mamaia, am putea plăti anul acesta aproximativ 650 de euro de persoană. Comparativ cu serviciile oferite de Grecia, Turcia sau Bulgaria, nici românii nu sunt departe de așa impusele standarde ale serviciilor all inclusive, însă ceea ce lasă de dorit este decorul.

Hotel Modern – 4 stele – Mamaia – Sursă Foto: eximtur.ro

Vacanța ideală a românilor

Atunci când vine vorba de confortul personal sau de buna dispoziție în concediu, românii lasă toate problemele de-o parte și se bucură din plin de perioada de vacanță.

Un studiu realizat de echipa motorului de căutare pentru cășătorii, momondo.ro arată faptul că 72% dintre români și-au propus să cheltuie peste 2.000 de lei în vacanța de vară, iar în 53% din cazuri bugetul depăsește 3.000 de lei pe lună, echivalentul unui salariu minim net în România actuală, arată un comunicat remis Editiadedimineata.ro. În plus, un alt raport menționează și faptul că 73% dintre turiștii români sunt dispuși să plătească mai mult pe o masă în oraș, decât în localitatea de proveninență.

Trenduri în materie de căutări on-line

Editiadedimineata.ro a solicitat motorului de căutare momondo.ro o analiză făcută pentru căutări de hoteluri, pentru a putea vedea interesul românilor pentru vacanțele de la malul mării. Perioada de analiză a fost 01.09.2018 – 12.06.2019 pentru date de călătorie între 01.06.2019 – 30.09.2019, iar comparația a fost făcută pentru aceleași perioade din anul precedent.

Din aceasta reiese faptul că deși la fiecare final de sezon estival oamenii se declară, în mod just, nemulțumiți de condițiile găsiite, recenziile negative care se înmulțesc de la an la an, par să nu îi împiedice să revină. Studiul arată o creștere mai mare cu 21% a căutărilor de cazare în zona Eforie, față de anul trecut. În plus, în ceea ce privește dezinteresul românilor, se pare că interesul românilor scade în ceea ce privesc următoarele stațiuni: Mamaia -12.6%; Constanța -2%; Albena 58.7% și Antalya: -32.9%.

Părerile specialiștilor

Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Editiadedimineata.ro Ioana Iliescu, supervizor pentru rezervări România și Grecia la Tour Operator G2 Travel, ne-a vorbit despre ce anume îi împinge pe români să aleagă un sejur în străinătate în detrimentul unui concediu în țară, dar și care ar putea fi măsurile ce ar trebui luate pentru a remedia această problemă.

„În primul rând din punct de vedere al prețurilor considerabil mai mici în Grecia decât în Romania pe un sejur cumulat de 7 zile. În afara prețului ar mai fi și infrastructura care ajută mult deplasările și pur și simplu ideea de a avea o vacanța în afara țării”, a menționat aceasta. 

În ceea ce privesc schimbările care ar trebui făcute, ca românii și turiștii străini să se simtă mai bine în vacanțele petrecute pe litoralul românesc, Ioana Iliescu suține faptul căinfrastructura este un punct cheie necesar dezvoltării turismului în general și pe lângă asta cred că este necesară o educație civică pentru a ne putea aprecia țara. Linia de potențial a litoralului românesc trebuie să fie împărțită în două mari tranșee: party și family time. Ambele pot fi ușor exploatate prin simpla evidențiere publicitară și punerea la dispoziție a serviciilor all inclusive pentru family time”. 

Mai mult decât atât, atunci când vine vorba de implicarea autorităților în crearea unor condiții mult mai atrăgătoare în România, Iona Iliescu pune pe primul plan „curățenia și în primul rând, păstrarea ei”, lucru din ce în ce mai ignorat pe malul românesc al Mării Negre.

Fie că aleg să îți petreacă concediile în tavernele grecești, pe plajele „ultra all inclusive” din Turcia și Bulgaria sau aleg să rămână în România pentru a „împinge tava” la autoservire, românii știu să se distreze oriunde ar merge, iar timpul petrecut pe malul mării recompensează de fiecare dată orele petrecute la birou pe parcursul anului.

Sursă cover foto: tui-travelcenter.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE