24 iunie 2024, 6:05

Procurorul de la Curtea Penală Internațională cere mandate de arestare pentru Netanyahu, Gallant și liderii Hamas

Procurorul-șef al Curții Penale Internaționale a cerut mandate de arestare pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu și liderul Hamas din Gaza, pentru crime de război.

Karim Khan a declarat că există motive rezonabile de a crede că ambii bărbați poartă răspundere penală pentru crime de război și crime împotriva umanității, notează CNN.

„Pe baza probelor adunate şi examinate de biroul meu, am motive rezonabile să cred că Benjamin Netanyahu, prim-ministrul Israelului, şi Yoav Gallant, ministrul israelian al Apărării, poartă răspundere penală pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii comise pe teritoriul statului Palestina (în Fâşia Gaza) începând cel puţin cu 8 octombrie 2023”, a precizat procurorul-şef al CPI, care are sediul la Haga, într-un comunicat.

Khan a declarat că CPI solicită, de asemenea, mandate de arestare pentru alți doi lideri de top ai Hamas – Mohammed Diab Ibrahim al-Masri, liderul Brigăzilor Al Qassem și mai bine cunoscut sub numele de Mohammed Deif, și Ismail Haniyeh, liderul politic al Hamas.

Khan a spus că acuzațiile împotriva liderilor Hamas includ „exterminarea, crima, luarea de ostatici, viol și agresiune sexuală în detenție”.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol