28 august 2023, 23:59

Producătorii de pesticide le-au ascuns autorităţilor de reglementare ale UE cât de toxice sunt acestea pentru creier

Știau foarte bine despre ce e vorba, dar au preferat să bage adevărul sub preș. Producătorii de pesticide le-au ascuns autorităţilor de reglementare ale UE nouă cercetări care arată cât de toxice sunt aceste substanţe pentru creier, potrivit unui studiu publicat în revista ştiinţifică BMC.

Acesta relevă că autorităţile de reglementare ale Uniunii Europene au aflat de cercetările în cauză după cel puţin 14 de ani de la realizarea acestora. 14 ani! Uriaș! De ce? Simplu: creierul este un organ extrem de complex și cheie în existența umană. Deteriorarea dezvoltării creierului este extrem de costisitoare pentru societăți. Este foarte important pentru noi să ne asigurăm că produsele chimice pe care le folosim nu dăunează creierului copiilor și nepoților noștri,  nu?

Limitele legale impuse în prezent ar putea fi ERONATE

Unele dintre cercetări sunt relevante pentru nivelurile de siguranță admise. Astfel, limitele legale ale pesticidelor impuse în prezent ar putea fi eronate: “Fără acces la toate studiile de toxicitate efectuate, nu poate exista o evaluare fiabilă a siguranței pesticidelor de către autoritățile UE”.

Constatările studiilor nedeclarate includ modificări asupra şoarecilor de laborator expuși la pesticide în timpul sarcinii, precum modificarea dimensiunii creierului, întârzierea maturizării sexuale și creșterea redusă în greutate.

Mai mult, studiile arată că oamenii pot fi mai sensibili la efectele acestor substanțe decât rozătoarele. “Creierul este incredibil de complex și atât de important pentru noi, oamenii, iar dezvoltarea creierului este extrem de valoroasă pentru societate […] Este foarte important să ne asigurăm că produsele chimice pe care le folosim nu dăunează creierului copiilor și nepoților noștri”, explică Dr. Axel Mie, de la Universitatea din Stockholm, care a condus studiul.

Roșii, căpșuni, cartofi, vinete. Pe toate ar putea fi stropite substanțe nepotrivite

Printre pesticidele identificate în noul studiu se numără insecticide utilizate adesea pe culturi precum roșiile, căpșunile, cartofii și vinetele.

Este prima evaluare privind nerespectarea obligaţiei de a furniza pe deplin date relevante. Se concentrează exclusiv pe studiile legate de neurotoxicitate.

Specialiştii numesc incidentul drept “scandalos” şi conchid că “aparent, nedivulgarea este o problemă des întâlnită”, scrie The Guardian.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol