30 decembrie 2022, 6:11

Producerea unei pene de curent pe scară largă în regiuni din UE este doar o chestiune de timp. Cine spune asta

Ministrul austriac al Apărării, Klaudia Tanner, avertizează că producerea unei pene de curent pe scară largă în regiuni din UE este doar o chestiune de timp. Ea a declarat ziarului german Die Welt că riscul a crescut semnificativ din cauza războiului din Ucraina, dar că Guvernul de la Viena pregăteşte populaţia pentru un eventual blackout încă din 2020. ”Întrebarea nu este dacă va veni, ci când anume va veni blackout-ul”, a spus aceasta.

Poliția, pompierii, asociațiile de protecție civilă și soldații fac în mod regulat exerciții comune, uneori implicând municipalitățile și școlile, a explicat Tanner.

Un accent deosebit se pune și pe informarea populației, de pildă prin distribuirea de broșuri cu recomandări în cazul unei pene de curent. Instituțiile responsabile austriece organizează simulări privind modul în care ar trebui să reacționeze comercianții de alimente în cazul unui dezastru, spune ministrul austriac al Apărării.

Este vorba despre proceduri concrete, de pildă în ce zile, în ce formă și ce alimente trebuie să distribuie magazinele. Tanner admite că între sensibilizarea populației în mod cumpătat și stârnirea spaimei există o linie fină, însă până acum autoritățile au reușit să mențină acest echilibru.

Probabilitatea unei pene de curent în anumite părți ale Uniunii Europene în viitorul apropiat este, potrivit lui Tanner, foarte ridicată.

Pentru Putin, a mai explicat ministrul austriac al Apărării, atacurile cibernetice asupra infrastructurii energetice a Occidentului reprezintă un mijloc de război hibrid: „Să nu ne prefacem că aceasta este doar o teorie, ci să ne pregătim pentru pene de curent în Austria și Europa”.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol