4 martie 2024, 19:08

Producția de mașini din Marea Britanie se prăbușește. A ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 66 de ani

1956 este anul în care producția de automobile din Marea Britanie a ajuns la  775.000 de autovehicule.

Producția de automobile din Marea Britanie a scăzut în 2022 la cel mai scăzut nivel din 1956 încoace, în ciuda cererii semnificative de vehicule noi.

Un total de 775.014 mașini au ieșit de pe liniile de asamblare a vehiculelor din Marea Britanie în 2022, în scădere cu 9,8% față de cele 859.575 fabricate în anul precedent.

Producția totală de automobile pentru clienții britanici a crescut anul trecut cu 9,4% față de 2021, dar acest lucru nu a reușit să compenseze scăderea de 14% a exporturilor.

Și asta pentru că, în mod normal, aproape patru din cinci mașini construite în Marea Britanie sunt livrate în afara Regatului Unit, scrie ThisIsMoney.

Ce exporta UK

Cel mai mare export dintre toate a fost hatchback-ul Mini construit la Oxford, chiar înaintea modelului Nissan Qashqai de la Sunderland, care a fost cea mai bine vândută mașină nouă din Marea Britanie anul trecut.

Unitatea de producție din nord-est a firmei japoneze a fost cel mai mare producător auto din Marea Britanie, producând 238.329 de Qashqai, Juke și Leaf EV în 2022 – o creștere a producției de 16,5% de la an la an.

Statisticile arată totuși că anul trecut în Marea Britanie au fost produse niveluri record de vehicule electrificate.

De fapt, aproape o treime din toate mașinile construite la uzinele britanice au fost complet electrice sau hibride.

Probleme

Experții din industria auto spun că cererea de vehicule noi rămâne puternică, în ciuda impactului reducerii costului vieții asupra finanțelor și a prețurilor record ale benzinei și motorinei în 2022.

Unii producători britanici, cum ar fi Land Rover, are timpi de așteptare pentru livrarea unor modele care datează de luni de zile, ceea ce sugerează că există în continuare un mare apetit pentru mașini noi dacă producătorii le construiesc suficient de repede.

În 2022, au existat cinci probleme majore care au împiedicat oferta să satisfacă cererea:

  1. Lipsa de semiconductori
  2. Restricțiile de covidi din China
  3. Războiul din Ucraina
  4. Închiderea uzinei Honda din Swindon în 2021
  5. Uzina Vauxhall din Ellesmere Port a încetat să mai fabrice modelul Astra în aprilie

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol