20 ianuarie 2022, 3:51

Profesorii care dau meditații trebuie să aibă PFA, ÎI sau SRL și casă de marcat

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a reamintit cadrelor didactice că, pentru banii din meditații, trebuie să achite impozit pe venit și eventuale contribuții. Cea mai practică soluție este înregistrarea ca:

  • persoană fizică autorizată (PFA)
  • întreprindere individuală (ÎI)
  • societate cu răspundere limitată (SRL), spun specialiștii.

 

Profesorii pot încheia un contract de prestări de servicii având ca obiect servicii de meditații, cu precizarea, printre altele, a tarifului orar și cu descrierea temelor ce urmează a fi abordate și a planului de lucru.

Dacă încasează contravaloarea meditațiilor în numerar sau cu cardul, trebuie să dețină casă de marcat, condiție care nu este valabilă dacă încasările se fac în mod exclusiv prin transfer bancar.

Prestarea serviciilor de acest fel de către profesori este încadrată la venituri din activități independente. Evidența financiar-contabilă se va ține după cum s-a optat pentru înființarea unei PFA, a unei ÎI sau a unei SRL. În scopul înființării unei PFA sau a unei ÎI, profesorul meditator trebuie să se înregistreze și să se autorizeze la Oficiul Național pentru Registrul Comerțului.

Majoritatea copiilor fac meditații la o singură materie, iar unul din trei se pregătește suplimentar la două materii, conform unui studiu realizat de IRES și de Societatea Academică din România. Majoritatea părinților sunt de acord că elevii au nevoie de meditații pentru a dobândi cunoștințe la nivel mediu. Sistemul orelor particulare este accesat în mai mare măsură de către părinții din mediul urban, cu studii medii și superioare, care au unul-doi copii în familie, venituri peste medie și care sunt nemulțumiți de sistemul public de educație.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.