25 iulie 2024, 0:12

Program lansat de Federaţia Română a Inimii, destinat pacienților cu infarct miocardic: ”Alegerile majore care pot salva vieţi”

Fundaţia Română a Inimii a lansat Programul „Alegerile majore care pot salva vieţi”, în cadrul căruia propune un model de scrisoare medicală personalizată care să fie eliberată la externarea pacienţilor cu infarct miocardic şi în care să se specifice ţintele de atins pentru LDL-colesterol, precum şi asumarea acestora de către medici şi pacient, transmite Agerpres.

Proiectul este dedicat centrelor care fac parte din Programul de tratament invaziv al infarctului miocardic acut derulat de Ministerul Sănătăţii. În primă etapă, din acest program fac parte Clinica de Cardiologie a Spitalului Universitar de Urgenţă din Bucureşti, Centrul de Cardiologie din Craiova, Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Georgescu” din Iaşi, Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş şi Institutul de Boli Cardiovasculare din Timişoara.

Utilizarea unei scrisori medicale personalizate la externarea pacienţilor cu infarct miocardic, cu specificarea ţintelor de atins pentru LDL-colesterol, precum şi cu asumarea acestora, nu doar de către medicul cardiolog, ci şi de către pacient şi de către medicul de familie va reprezenta un succes important, într-un parteneriat pentru viaţă„, a declarat preşedintele Fundaţiei Române a Inimii, prof. dr. Dragoş Vinereanu, într-o conferiţă de presă.

Bolile cardiovasculare, principala cauză de mortalitate în România

Conform datelor făcute publice de fundaţie, bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de mortalitate din ţara noastră, cu peste 50% din totalul deceselor înregistrate.

La fiecare 30 de minute, un român moare de infarct miocardic, iar România ocupă primul loc în Uniunea Europeană la decesele de cauze prevenibile şi tratabile, conform Stării Sănătăţii în Uniunea Europeană în 2023.

Fundaţia Română a Inimii subliniază că, pe lângă tratamentul intensiv al fiecărui factor de risc cardiovascular, scăderea cât mai rapidă a LDL-colesterolului, cu atingerea ţintelor în cel mult 12 săptămâni, la pacienţii ce au suferit un infarct de miocard, reduce rata de complicaţii cardiovasculare şi creşte supravieţuirea.

Potrivit statisticilor, în România, doar 9% dintre pacienţii cu factori de risc cardiovascular ating ţinta pentru LDL-colesterol, conform rezultatelor unui studiu comunicat recent la Congresul European de Ateroscleroză.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol