28 martie 2024, 16:11

Programul Rabla 2018: Care sunt primele, ecobonusurile dar și condițiile pe care trebuie să le îndeplinim

Românii ar putea încasa între 6.500 și 9.200 de lei dacă își vor achiziționa o mașină nouă prin programul Rabla, care se va desfășura anul acesta. Nu se cunoaște încă o dată exactă până ce vor începe perioada de înscrieri, totuși, regulile sunt stabilite printr-un ordin dat de ministrul Mediului încă de anul trecut, fiind aplicabil în perioada anilor 2017-2019.

Pentru a putea obține prima de casare, mașinile scoase din circulație trebuie să aibă o vechime de cel puțin opt ani, mai exact, să fi fost înmatriculate inițial în România înainte de 1 ianuarie 2011. Cuantumul primei de casare, care se acordă în funcție de cantitatea de emisii de CO2/km generată de sistemul de propulsie al mașinii noi, în regim de funcționare mixt, este de 6.500 lei. Concret, nu trebuie să depășească 130 de grame de dioxid de carbon pe km.

Pentru prima de casare se poate adăuga un ecobonus, ceea ce însemnă că suma maximă pe care o poate obține un proprietar de autovehicul la achiziția unei mașini noi, după casarea celei vechi, este de 9.200 de lei, însă, trebuie să împlinească următoarele condiții:

  • la achiziționarea unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie care generează o cantitate de emisii de maximum 98 g CO2/km în regim de funcționare mixt, se acordă un ecobonus în valoare de 1.000 lei;
  • la achiziționarea unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie hibrid, se acordă un ecobonus în valoare de 1.700 lei.

sursa: observator.tv

Conform celor de la ziare.com, proprietarul persoană fizică beneficiază de prima de casare după ce îndeplinește cumulativ următoarele condiții:

  1. Are domiciliul sau reședință în România;
  2. Nu are obligații de plată la bugetul local;
  3. S-a înscris la un producător validat în vederea achiziționării unui autovehicul nou, obținând nota de înscriere;
  4. A predat autovehiculul uzat unui colector autorizat și a obținut certificatul de distrugere;
  5. A radiat din evidența circulației autovehiculul uzat și a obținut certificatul de radiere;
  6. A prezentat producătorului validat dovada distrugerii și a radierii din evidența circulației a autovehiculului uzat;
  7. A achiziționat autovehiculul nou de la producătorul validat care a eliberat nota de înscriere.

Prin urmare, după ce se va anunța perioada de înscriere, trebuie să te înregistrezi la un producător validat, apoi sa predai mașina veche la un colector autorizat, radiată din circulație, apoi cu documentele prezentate anterior poți obține reducerea de maximum 9.200 de lei la achiziția unei mașini noi.

sursa: economica.net

Instituțiile publice vor putea cumpăra mașini hibrid și electrice prin Rabla

Administrația Fondului de Mediu, instituția care gestionează Rabla, a publicat un proiect de act normativ în ianuarie, care are ca scop „ridicarea pragului valoric maximal aplicabil autorităților și instituțiilor publice pentru achizițiile de autoturisme până la contravaloarea în lei a sumei de 35.000 euro inclusiv TVA, cu condițiile ca autoturismele vizate să fie pur electrice sau hibrid plug-in și ca achizițiile să fie realizate în cadrul Programului Rabla Plus.”

În prezent, potrivit ziare.com, pragul este echivalentul în lei a sumei de 18.000 euro, inclusiv TVA, astfel încât acestea nu pot beneficia de finanțarea acordată prin Fondul de Mediu, deoarece prețul de achiziție al autoturismelor pur electrice sau hibrid plug-in depășește suma în cauză.

„Promovarea acestui act normativ urmărește reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante și eficiente din punct de vedere energetic, instituțiile publice fiind astfel stimulate să contribuie la eforturile de creștere a calității aerului și protecția mediului”, scrie în comunicat.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol