28 noiembrie 2022, 9:34

Programul special „Friends: Reuniunea”, cenzurat în China. Cine a picat la “montaj”?

Programul special „Friends: Reuniunea” a fost lansat  în toată lumea. Numai că nu în toată lumea s-a văzut la fel. În China, bunăoară, anumite scene au fost cenzurate. Programul poate fi văzut la noi pe HBOGO.

The Hollywood Reporter scrie că „Friends: Reuniunea” a fost prezentat în China fără segmentele cu BTS, Justin Bieber şi Lady Gaga.

S-au sesizat din oficiu. Autocenzură.

Pentru China, „Friends: The Reunion” a fost cumpărat de cele trei platforme principale de streaming din ţară – iQiyi, Tencent Video şi Youku. Nu ați auzit de ele, nici nu trebuie.

Cele trei platforme au preferat să “sufle în iaurt” și au scos după capul lor diferite fragmente, anticipând plângerile autorităţilor de la Beijing.

La final, s-au decupat cu măiestrie circa 6 minute din programul de aproape două ore al celor de la HBO Max.

Inamicii Partidului? Au fost înlăturate apariţiile grupului k-pop BTS, cântăreţului Justin Bieber şi cântăreţei şi actriţei Lady Gaga, dar şi ale unor fani LGBTQ ai serialului.

Ce s-a scos? Și de ce?

În scurta apariţie în programul original, membrii grupului sud-coreean BTS îşi exprimă aprecierea pentru serial, iar liderul RM menţionează că „Friends” l-a învăţat lucruri despre viaţă şi prietenie adevărată. Ați putea crede că nu e nici un mesaj subversiv. Problema este însă în altă parte.

BTS este una dintre ţinţele cenzorilor chinezi şi ale naţionaliştilor, din luna octombrie a anului 2020, când liderul RM nu a aut ce face și s-a apucat să facă ceva comentarii legate de Războiul Coreean. El a menţionat „trecutul dureros” şi „sacrificiile împărtăşite” de sud-coreeni şi soldaţii americani.

Chinezii au luat foc! Unii dintre ei au văzut remarcile ca un afront, având în vedere că Beijingul a sprijinit Coreea de Nord în război şi a înregistrat numeroase pierderi de vieţi. Nici Partidul nu s-a arătat mai fericit.

Reinterpretarea melodiei „Smelly Cat” făcută de Lady Gaga cu actriţa Lisa Kudrow a fost redusă la câteva secunde. Nu piesa e de vină, tot politica.

Muzica şi apariţiile lui Lady Gaga în China sunt interzise de când ea s-a întâlnit cu Dalai Lama în 2016, considerat de Beijing un separatist periculos.

În fine, cu permisiunea dvs, ultimul pe listă…Justin Bieber. Cântărețul american şi-a supărat din greşeală fanii chinezi în 2014, când a postat pe Instagram că a vizitat templul Yasukuni din Tokyo. Fără să ştie, săracul, că lăcaşul este o sursă de controversă internaţională și un punct sensibil pentru chinezi.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol