14 aprilie 2024, 19:42

Programul Timișoara Capitală Culturală Europeană s-a încheiat oficial

Timişoara a încheiat oficial programul Capitală Culturală Europeană printr-o gală festivă desfăşurată, sâmbătă seară, la Palatul Culturii.

Primarul oraşului, Dominic Fritz, a declarat că anul se încheie cu un profund sentiment de încredere în puterea culturii.

Dominic Fritz: România are nevoie de imaginaţie. Europa are nevoie de imaginaţie. Timişoara 2023 a arătat că putem imagina un viitor creativ şi prosper şi solidar, şi nu doar pentru oraşul nostru, ci pentru întreaga Europă. Un viitor al Europei în care unitatea noastră este construită pe diversitate, nu pe uniformitate. Un viitor al Europei în care conducem de jos, dinspre regiuni transfrontaliere, nu doar de sus, din capitale. Investiţiile în cultură nu sunt un lux, ci fundamentul pe care construim.

Presedintele Consiliului Judetean Timis, Alin Nica, a concluzionat ca Timisoara Capitala Europeana a Culturii a fost un succes.

”Ceea ce ne-am propus noi a fost sa implementam o viziune complementara a ceea ce si-a propus primaria. Ne-am propus sa punem accent pe evenimente care promoveaza excelenta artisitica si impactul major. Am ajuns la Lugoj cu Festivalul Enescu, la Pestera Romanesti intr-o incursiune inedita a muzicii clasice intr-o pestera. Pentru noi nu a fost ceva nou, dar pentru vizitatorii externi a fost o experienta unica. Ne-am gandit sa facem acele evenimente care sa dea o dimensiune cu adevarat europeana. Avem expozitia Brancusi- acest apogeu al programului cultural reprezinta o carte de vizita pentru Timisoara multi ani incolo. Poate ar fi trebuit sa avem mai multe evenimente de anvergura, dar cu siguranta Timisoara poate organiza si aceasta a fost doar incalzirea pentru ceea ce va urma. Am avut Flight Festival, JazzX, Festivalul Codru, evnimentele Teatrului de copii – acele papusi din Catalunia, Festivalul luminilor cu care am inceput anul si il vom incheia, am avut saptamana de tetaru care a culminat cu Gala Uniter, Festivalul Enescu, Festivalul Eurothalia, festivalul de tetaru, iar la final las cele mai importante chestiuni, expozițiile de inalta tinuta de la Muzeul de Arta – Victor Brauner, Paul Neagu și Constantin Brâncuși”, a declarat Alin Nica.

Manifestările au continuat sâmbătă seară în Piaţa Unirii din Timişoara, cu un concert susţinut de Katie Melua, dar şi cu un spectacol de acrobaţie aeriană.

În ceea ce privește vizitatorii, anul acesta 1,3 milioane de oameni au fost prezenți la evenimente, însă numărul turiștilor nu a depășit 850.000, susțin cei implicați în organizare.

Sursa foto: opiniatimisoarei.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol