16 ianuarie 2021, 11:04

Proiect. 50 de bani pentru orice ambalaj de plastic, aluminiu și sticlă

Se pune la cale o adevărată Revoluție. În curând, pentru orice ambalaj de plastic, aluminiu și sticlă cumpărat din magazin vei plăti câte 50 de bani. Îi vei recupera dacă vei aduce înapoi ambalajul respectiv. Ca-n țările civilizate. 50 de bani pentru orice ambalaj de plastic, aluminiu și sticlă nu e foarte mult. Dar, posibil, suficient pentru a stopa risipa actuală.

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a anunțat că probabil în câteva săptămâni va fi gata o Hotărâre de Guvern care prevede o taxă pe ambalaje din plastic, aluminiu sau sticlă, cu capacitatea de până la 3 litri.

Astfel, potrivit acestuia, în preţul fiecărui produs va fi inclusă garanţia de 50 de bani care va fi plătită de consumator, iar garanţia plătită va fi recuperată de către client prin reciclarea recipientelor la automatele speciale.

Barna spune că proiectul va fi lansat până în primăvară, pentru ca până în 2022 să se facă investiția în sistemul de colectare.

Proiect. 50 de bani pentru orice ambalaj de plastic, aluminiu și sticlă

” Am văzut o voinţă de implicare din partea producătorilor de băuturi alcoolice, bere şi alte băuturi şi din partea producătorilor de sucuri. O să am o întâlnire cu mari retaileri, pentru că sistemul va funcţiona doar în cazul în care toată lumea vine şi susţine sistemul. Producătorul trebuie să plătească garanţia către cel care administrează sistemul, retailerul trebuie să fie de acord, să lase organismul acela intermediar să facă investiţii pentru a asigura colectarea. Pe de altă parte, trebuie să asigurăm colectarea şi în sate. (…) În cel mai scurt timp posibil, probabil în câteva săptămâni, vom avea Hotărârea de Guvern gândită.”, a afirmat ministrul Mediului, luni seară, la Antena 3, potrivit News.ro.

Ministrul a explicat că garanţia plătită va fi recuperată de către clientul final prin introducerea recipientului de plastic, sticlă şi aluminiu în automatele speciale.

În afară de produsele lactate, vor putea fi recuperate prin acest sistem toate produsele care sunt îmbuteliate în ambalaje din plastic, aluminiu sau sticlă, cu capacitatea de până la 3 litri.

Acest program funcționează de mai multă vreme în țări precum Germania, Italia sau Franța, unde poți returna la magazin ambalajele folosite. Pentru un ambalaj capeți de cele mai multe ori 50 de eurocenți (de aproape cinci ori mai mult decât în România) în voucere.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.