16 iunie 2024, 22:42

Proiect inedit în UE: Arbori pentru localitățile sub 10.000 de locuitori

În cea de-a patra fază a Programului de Plantare a Arborilor în Localităţile Ungariei, consiliile locale pot solicita încă 10.000 de arbori pentru ecologizarea aşezărilor care au sub 10.000 de locuitori.

István Nagy, ministrul ungar al Agriculturii, a anunţat că în perioada de plantare de primăvară vor fi disponibili 4.000 de arbori, iar în cea de toamnă 6.000.

Ministrul a amintit că, în anul 2020, Ministerul Ungar al Agriculturii a lansat Programul de Plantare a Arborilor în Localităţi, ca parte a Programului Naţional de Plantare care, pe lângă ecologizarea aşezărilor rurale şi îmbunătăţirea mediului înconjurător, vizează promovarea Programului de dezvoltare rurală şi a subvenţiilor pentru împădurire din cadrul Politicii Agricole Comune.

Tendinţa anterioară de scădere a împăduririlor a fost inversată, fermierii din Ungaria au câştigat, în cadrul programului de împădurire, finanţare pentru 43.700 de hectare de noi plantaţii forestiere, scrie hirado.hu.

Până acum, în cele trei faze ale Programului de Plantare a Arborilor în Localităţi, au fost plantaţi în total 46.000 de arbori, în aproximativ 1.500 de localităţi, cu o finanţare totală de 2 miliarde de forinţi (5,27 milioane euro) din partea Autorităţii de Gestionare a Programului de Dezvoltare Rurală.

În cadrul celei de-a patra faze, lansată acum, numărul de arbori plantaţi până la sfârşitul anului va creşte la 56 000, cu o finanţare suplimentară de 550 de milioane forinţi (1,45 milioane euro).

”Programul de Plantare a Arborilor în Localităţi este astfel cea mai mare acţiune de plantare din Ungaria, de la schimbarea regimului comunist”, a subliniat politicianul.

Localităţile înregistrate vor putea depune cereri online începând cu data de 1 februarie, iar arborii vor fi livraţi în primăvară şi în toamnă.

Cei interesaţi pot alege, şi de data aceasta, din 13 specii de arbori, în limita stocului, un minim de 10 şi un maxim de 30 de arbori pe aşezare.

Arborii se află fie în containere, sunt cu bulgări de pământ, cu o circumferinţă a trunchiului de 10-14 centimetri şi o înălţime de 2-5 metri, inclusiv bulgărele de pământ.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol