20 ianuarie 2023, 17:31

Proiectul „Ambulanța pentru Monumente” se extinde în 2023 și în județul Bihor

Din 2023, Ambulanța pentru Monumente, un ONG care restaurează clădiri și construcții de patrimoniu, va ajunge și în județul Bihor.

Primele două obiective de pe lista „salvării” sunt bisericile de lemn din Fâșca și Luncșoara, ambele cu probleme serioase la șarpante, ceea ce le pune în pericol existența.

Nu vor fi reabilitate în integralitate, ci doar la acoperiș și la fundație, astfel încât să se evite infiltrațiile și bisericile să nu se distrugă și mai rău.

Ambulanța pentru Monumente are în fiecare județ în care intervine o autoutilitară cu care transportă materiale de construcții, meșteri care mai cunosc tehnicile vechi de construcții și voluntari care ajută la renovare, de regulă studenți de la Arhitectură și Construcții.

Până acum, Ambulanța pentru Monumente a lucrat la 85 de construcții, inclusiv biserici de lemn, case acoperite cu paie ori alte clădiri istorice. Se dorește și recuperarea meșteșugurilor tradiționale acolo unde s-au pierdut. Când se merge într-un sat, se încearcă aflarea și salvarea tehnicii locale.

O problemă des întâlnită este însă lipsa meșterilor locali, așa că adesea meșterii sunt plimbați între județe. De altfel, în Bihor vor lucra meșteri din Maramureș, dar vor reface acoperișurile celor două biserici respectând tehnicile județului nostru.

La Fâșca, de pildă, vor fi folosite 15.840 de șindrile și 60 de kilograme de cuie, iar la Luncșoara 30.240 de șindrile și o cantitate dublă de cuie.

Șindrilele vor fi realizate din copaci pe care luna viitoare vor fi tăiați din păduri din Bihor, perioadă anume aleasă pentru că atunci lemnul are mai puțină sevă și, astfel, este mai bun pentru realizat șindrile.

În medie, costurile pentru o biserică se vor ridica la 15.000 de euro, mult mai mici decât în proiecte derulate pe fonduri europene, de pildă, tocmai pentru că majoritatea celor care lucrează sunt voluntari.

În anul 2024, Ambulanța pentru Monumente Bihor ar putea interveni la bisericile din Rieni și Copăceni.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol