3 iulie 2024, 10:33

Proiectul „Femei Celebre”, sub semnătura Muzeului Național al Literaturii Române

Muzeul Național al Literaturii Române lansează începând cu aceasta săptămână proiectul numit Femei Celebre. Marți, 19 septembrie, între orele 19:00 și 21:00, se va prezenta povestea actriței Corina Constantinescu, femeia care și-a dedicat viața literaturii române și teatrului.

MNLR, prin acest proiect încearcă să dea viață unor povești inedite, cu un destin important și care și-au pus amprenta asupra publicului prin ceea ce au făcut ele.

Revenind la povestea de marți, invitată la discuția despre Corina Constantinescu va fi chiar fiica acesteia, Ioana Pavelescu. Actrița s-a născut în 1919, la Năsporeni-Lăpuşna, iar filmul și teatrul românesc îi datorează multe nu numai pentru că a fost o mare frumusețe, cât mai ales pentru talentul său extraordinar.

Corina Constantinescu a jucat pe scena Teatrului Mic şi a fost bună prietenă cu Petre Ţuţea, Liviu Ciulei, Clody Berthola, Jenny Acterian. Soţia doctorului Mihai Pavelescu, sora lui Mihai Constantinescu, cumnata pictorului Paul Gherasim, eleva Mariettei Sadova, fina lui Liviu Rebreanu, prietena lui Puiu Cotruș, Nicolae Bellu, Radu şi Adela Petrescu, Brânduşa şi Alexandru Enăceanu, Alexandru Paleologu, Mircea Horia Simionescu, Ada Ioanid, Ioana Sturdza şi mulţi alţii din aceeaşi familie spirituală. A fost româncă, monarhistă convinsă, fiică a Basarabiei, pământ pe care l-a iubit şi plâns toată viaţa. A visat întotdeauna la o renaştere a poporului român, şi a crezut neclintit în valorile şi puterea acestei naţiuni, chiar şi atunci când totul părea sau pare să fie fără speranţă.„, se arată pe pagina de Facebook a evenimentului.

De asemenea, voci importante ale secolului al XX-lea vorbesc despre actriță, cu o mare admirație. Unul dintre aceștia este George Călinescu:

O tragediană surprinzătoare este Corina Constantinescu în «NORA» de Ibsen. Rar am întâlnit o actriţă mai absorbită de rol. Am văzut adesea piesa; dar nu mai pot să-mi închipui azi pe soţia lui Torvald altfel decât pe Corina Constantinescu. Venele gâtului îi tremurau într-o vibraţie extraordinară, inflexiunile glasului sunt ca ale unei viole; chiar când tace şi ascultă, această interpretă produce emoţie în sală. Care socotiţi că este secretul Corinei Constantinescu? ¬ Trăieşte…„, a opinat Călinescu.

În plus, se știe despre Tudor Arghezi că i-a sărutat mâinile emoționat după ce-a văzut-o excelând în „NORA”, unul dintre cele mai importante roluri ale actriței.

Nobilă şi îndurătoare, s-a ridicat deasupra mizeriilor şi urâciunii oamenilor din jur, neatingând-o parcă. Nu a conceput niciodată să facă un compromis moral în favoarea carierei. Loviturile au culminat cu scoaterea ei la pensie la numai 50 de ani, vârstă la care un actor este în plină maturitate şi dezvoltare artistică”. Şi a durut-o acest lucru până în ultima zi a vieţii ei. Un chin cumplit pentru un artist să fie oprit din drumul lui şi să i se ia libertatea de a se putea exprima.„, povestește fiica sa, actrița Ioana Pavelescu.

Pentru mai multe detalii despre desfășurarea evenimentului, accesați pagina de Facebook: Femei celebre l@ MNLR.

[Sursă imagine: Noizz.ro]

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol