29 martie 2024, 3:13

Proiectul vrâncean „c@rte în sate” a fost nominalizat la Gala Premiilor Administrației Fondului Cultural Național

În perioada iunie – decembrie 2018 în Vrancea s-a derulat un proiect inedit „ c@rte în sate ”. Acesta a fost avut loc în 30 de sate din județ și fost nominalizat pentru Gala Premiilor Administrației Fondului Cultural Național, mai exact la „ Premiul pentru incluziune socială și dialog intercultural ”. Distincția este acordată în general pentru inițiative ce reușesc implicarea publicului din zonele defavorizate.

Sursă foto: vranceaaltfel.ro

Mai bine de 200 de copii din județ s-au bucurat de acest proiect, care a avut ca principal obiectiv aducerea lecturilor cât mai aproape de tinerii și copiii unde locurile destinate lecturii precum bibliotecile lipsesc cu desăvârșire, ori nu se bucură de prea multe cărți.

„ Am mers în principal în localităţi unde nu există biblioteci publice sau dacă există, oamenii nu ştiu de ele şi nu merg acolo. Nevoia este mult mai mare de astfel de proiecte în sate. Ne-am dat seama că de fapt copii nu au acces la cărţi, care sunt foarte scumpe şi puţini părinţi îşi permit să cumpere cărţi care să fie în trend cu ceea ce vor copiii de astăzi, cărţi mai interactive, mai colorate. Bibliotecile şcolare din cauza crizelor financiare nu au mai făcut achiziţii noi de carte. Noi ne-am dorit să le ducem copiilor cărţi nu neapărat din bibliografia şcolară, ci cărţi de vacanţă, pe care să le citească de plăcere ”, a menționat Silvia Vrînceanu Nichita pentru Agerpres.

Inedit la acest proiect este faptul că acesta a fost gândit sub forma unui joc. Personajul principal a fost unul de poveste invitat special pentru acest eveniment. Chiar dacă inițial ideea campaniei era doar pentru perioada vacanței de vară, din pricina entuziasmului aceasta a continuat și după ce a început anul școlar.

Sursă foto: agerpres.ro

” Am făcut o bibliotecă mobilă, am inventat un personaj de poveste, pe nume Cărţilă, care şi-a propus să-i cunoască pe copii, să vadă de ce ei nu citesc, de ce tind să petreacă mai mult timp în faţa ecranului. Am început ca un proiect de vacanţă, dar am continuat, pentru că am fost primiţi cu foarte, foarte multă bucurie. Ţinem în continuare legătura cu copiii şi chiar le trimitem din când în când cărţi „, a declarat pentru aceeași publicație, managerul de proiect, Silvia Vrînceanu Nichita.

Aproximativ 30 de voluntari au fost implicați în acest proiect. O parte din aceștia fiind elevi de liceu, oameni din satele implicate, profesori, toți au dat cei mai bun pentru ca rezultatul să fie unul bun. Mai ales că țelul principal a fost acela de a transforma lectura într-o activitate plăcută pentru timpul liber.

Sursă foto: bjvrancea.ro

Cărţilă şi-a trimis spiriduşii prin sate, spiriduşii fiind voluntarii care au participat la proiect, în general elevi de liceu, dar şi profesori, pensionari sau pur şi simplu oameni din zonă care ne-au ajutat cu atelierele de lectură. Proiectul nostru nu este numai despre carte, ci şi despre artă în general. Am încercat nu numai să citim cu copiii, ci să includem în aceste ateliere arte diferite, desen, muzică, dans etc., în funcţie de abilităţile voluntarilor. Am dorit să facem din lectură o activitate plăcută de petrecere a timpului liber. Tocmai de aceea am inclus foarte multe activităţi nonformale în proiect şi am ieşit pe cât posibil în natură, pe malul unui lac, într-o livadă, la biserică, la Casa Babei Vrîncioaia, în faţa monumentului lui Ştefan cel Mare „, a adăugat managerul proiectului.

Pe data de 15 ianuarie atunci când este și Ziua Culturii Naționale vor fi anunțați câștigătorii Galei. Organizatorii menționează însă că indiferent de rezultat acest proiect va continua și în anul 2019, pentru că cei mai importanți aici sunt copii.

Sursă foto: vranceaaltfel.ro

Am găsit copii care nu ştiu să citească sau care citesc cu greutate şi care au mare nevoie de oameni care să citească împreună cu ei, să petreacă mai mult timp cu ei, pentru că cititul ţine şi de exerciţiu şi dacă nimeni nu citeşte cu ei, dacă nu au o carte de poveşti mai atractivă, sunt tentaţi să stea mai mult pe telefon sau să facă altceva „, a mai spus Silvia Vrînceanu Nichita.

Acest proiect „ c@rte în sate ” a primit cofinanțare din partea Administrației Fondului Cultural Național și a avut mai mulți parteneri precum Biblioteca Județeană „ Duiliu Zamfirescu ”, Clubul de jurnalism și implicare civică Tineret în (re)acțiune împreună cu Inspectoratul Școlar Județean Vrancea.

 

 

 

 

 

 

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol