13 iunie 2022, 13:16

Propaganda: “Squid Game prezintă realitatea lumii capitaliste”

Propaganda din Coreea de Nord capătă câteodată – ca să nu spunem de multe ori – aspecte amuzante. O dată pentru că noi am mai gustat felul ăsta de mâncare, apoi pentru că, evident, lucrurile sunt denaturate până la caricaturizare.

​Site-ul propagandist nord-coreean Arirang Meari a postat un articol care afirmă că „Squid Game” (Jocul calamarului), serialul sud-coreean produs de Netflix care a devenit un fenomen global,  nu face altceva decât să prezinte realitățile țării vecine

„Se crede că motivul pentru care serialul de televiziune ‘Jocul calamarului’ are un succes atât de mare în rândul spectatorilor este pentru că prezintă realitatea societăţii capitaliste din Coreea de Sud”, asigură articolul.

Potrivit Arirang Meari, „Squid Game” „prezintă grafic situaţia a sute de persoane forţate să trăiască o viaţă infernală sub povara unor datorii copleşitoare”, scrie The Independent.

Articolul consideră că această ficţiune înfăţişează „o societate inechitabilă în care persoanele sunt tratate ca nişte piese de şah”, subliniind că în ţara vecină „corupţia şi neruşinarea imorală sunt un lucru obişnuit”.

Despre ce e vorba

Probabil că v-am făcut curioși, dacă nu ați văzut filmul

„Jocul calamarului”, scris şi regizat de Hwang Dong-hyeok, prezintă povestea lui Seong Gi-hun, un bărbat din Seul de vârstă mijlocie şi împovărat de datorii, care decide să participe la un concurs macabru şi misterios în care un singur câştigător va lua premiul de mai multe milioane.

Cine e Arirang Meari?

Site-ul nord-coreean Arirang Meari este un fel de Sputnik sau, dacă vreți Russia Today. Este cunoscut pentru criticile la adresa societăţii sud-coreene, fiind de părere, de exemplu, că industria muzicală din ţara vecină îi „transformă în sclavi” pe artişti, pentru a crea starurile aşa numitului gen K-Pop.

Evident că este un produs pentru export, el neavând nici o influență directă într-o țară care nu are acces la internet și are, cel mult, un singur abonament Netflix – al LUI.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol