19 septembrie 2023, 9:31

PROPUNERE. 50.000 lei pentru panouri fotovoltaice și baterie pentru stocare

Pentru cei care locuiesc la casă și doresc să-și monteze panouri fotovoltaice, dar nu au reușit să se înscrie în programul ”Casa Verde Fotovoltaice”, un proiect guvernamental ar putea fi soluția. Statul român a gândit un program foarte asemănător, cu mai multe beneficii, care să fie finanțat integral din fonduri europene. În 2024, beneficiarii ar putea primi 25.000 de lei pentru instalarea unui sistem de panouri fotovoltaice și 25.000 de lei pentru montarea unei baterii pentru stocarea energiei, potrivit proiectului.

În 8 septembrie 2023, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a trimis Comisiei Europene o propunere de ajustare a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Propunerea include un capitol complet nou cu privire la o serie de investiții pentru implementarea în România a REPowerEU, un plan dezvoltat de Uniunea Europeană pentru economisirea energiei și producția de energie verde.

Una dintre investițiile menționate în cadrul documentului de 73 de pagini pentru implementarea REPowerEU este un program prin care persoanele fizice din România pot obține finanțare cumulată de 50.000 de lei pentru instalarea unui sistem de panouri fotovoltaice și a unei baterii pentru stocarea energiei. Noul program este complementar pentru Casa Verde Fotovoltaice.

Câți bani se pot primi?

Noul program propus de MIPE prevede că poți obține la alegere:

  • o finanțare de 25.000 de lei pentru a instala un sistem de panouri fotovoltaice cu capacitatea de minim 3 kW și o finanțare de 25.000 de lei pentru a instala o baterie cu capacitatea de cel puțin 5 kWh;
  • o finanțare de 25.000 de lei pentru a instala un sistem de panouri fotovoltaice cu capacitatea de minim 3 kW;
  • o finanțare de 25.000 de lei pentru a instala o baterie cu capacitatea de cel puțin 5 kWh, cu condiția să ai deja un sistem de panouri fotovoltaice care să nu fie conectat la rețeaua națională de energie electrică. Cu alte cuvinte, dacă ești prosumator nu poți aplica pentru a obține finanțare pentru sistemul de stocare a energiei electrice.

MIPE menționează că programul va avea fonduri de 608,7 milioane de euro, echivalentul a circa 3,022 miliarde de lei. Astfel, vor putea fi alocate circa 120.000 de vouchere de 25.000 de lei, ceea ce înseamnă că numărul total al beneficiarilor va fi cuprins între 60.000 (dacă toți beneficiarii vor opta pentru panouri și baterie) și 120.000 (dacă toți beneficiarii vor opta fie pentru panouri, fie pentru baterie).

Conform documentului MIPE, la noul program poate aplica orice persoană fizică proprietară a unei locuințe rezidențiale, dar numai pentru proprietatea principală (adică adresa de reședință din Cartea de Identitate sau adresa declarată prin declarație notarială), cu excepția persoanelor care vor să implementeze proiecte în județele Dolj, Galați, Gorj, Hunedoara, Mureș și Prahova.

Cele șase județe sunt excluse din acest program pentru că sunt incluse în Programul Tranziție Justă (PTJ) derulat în parteneriat cu Uniunea Europeană, prin care sunt alocate fonduri europene pentru proiecte regionale.

Documentul nu menționează explicit că nu poți aplica la program pentru a instala un sistem de panouri fotovoltaice dacă ai deja unul instalat. Teoretic, asta înseamnă că poți obține finanțare inclusiv dacă ai deja un sistem și vrei să-l extinzi, arată newsletter-ul Patru Pereți.

Procedura pentru noul program este asemănătoare cu cea de la Casa Verde Fotovoltaice. MIPE susține că va realiza regulamentul oficial al programului până în decembrie 2023, pentru ca în perioada ianuarie – mai 2024 să aibă loc înscrierea persoanelor fizice o platformă online. Principiul de selecție este “primul venit, primul servit”,  comentează sursa citată.

Toate documentele se vor încărca pe platformă în format digital, iar după confirmarea primită din partea MIPE alegi instalatorul care va monta panourile fotovoltaice și/sau bateria. Instalarea panourilor fotovoltaice și/sau a bateriei trebuie să aibă loc în intervalul iunie 2024 – decembrie 2025.

Toate detaliile, în newsletter-ul Patru Pereți, la care te poți abona AICI.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol