19 aprilie 2024, 23:54

Propunere legislativă: domiciliul la adrese cu multe persoane nu va mai fi posibil

Se întâmplă în fiecare an, mai ales în preajma începerii noului an școlar, când părinții vor să-și dea copiii la anumite școli și grădinițe: cresc vertiginos cererile de stabilire a domicilului flotant la adrese la care deja mai „locuiesc” zeci sau sute de persoane. Ei bine, de acum încolo, cei ce vor să-și stabilească domiciliu sau reședința, adică să fie luați în spațiu sau să obțină viză de flotant, la o adresă, nu vor mai putea face asta dacă acolo sunt deja înregistrate peste zece persoane, potrivit unui proiect de ordonanță aflat în dezbatere publică la Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Conform proiectului de ordonanță de urgență (OG) de la MAI, regula nu se va aplica proprietarului imobilului situat la adresa respectivă sau membrilor familiei extinse ale acestuia. Prin familie extinsă se înţelege soțul/ soția, rudele în linie dreaptă, precum şi cele în linie colaterală până la al patrulea grad inclusiv ale deținătorului locuinței.

Proiectul mai prevede că personalul serviciilor publice comunitare de evidenţă a persoanelor va putea face verificări în teren, pentru a stabili dacă cei ce vor să-și schimbe buletinul locuiesc, în realitate, în imobilul unde solicită stabilirea domiciliului.

Măsura e propusă în condițiile în care, potrivit inițiatorilor:

“În ultimii ani, se înregistrează tot mai multe situaţii cu privire la stabilirea sau schimbarea domiciliului de către cetăţenii români fără intenţia de a avea locuinţa principală la adresa declarată, astfel cum prevăd dispoziţiile legale în vigoare, beneficiind în demersul privind obţinerea actului de identitate la noua adresă şi de suportul interesat al deţinătorilor de spaţii locative (găzduitori), care dau declaraţia de primire în spaţiu, în faţa lucrătorilor de evidenţă a persoanelor, deşi solicitanţii nu locuiesc în mod efectiv la adresa declarată ca domiciliu”.

Proiectul urmează să modifice, printre altele, valabilitatea anumitor cărți de identitate. Mai exact, cărțile de identitate simple și cele electronice vor avea o valabilitate de trei ani în cazul copiilor de până la 14 ani (acum e de doi ani) și de cinci ani în cazul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani (acum e de patru ani).

Foto: Cămine studențești


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol