17 noiembrie 2022, 7:23

Protecția vaccinului Pfizer împotriva Omicron se estompează la doar câteva săptămâni după a doua și a treia doză, potrivit unui studiu

Imunitatea împotriva variantei Omicron dispare rapid după o a doua și a treia doză de vaccin Covid-19 de la Pfizer/BioNTech, conform unui nou studiu, scrie Forbes.

Imunitatea împotriva variantei Omicron dispare rapid după o a doua și a treia doză de vaccin, potrivit unei cercetări evaluate de colegi, publicate în JAMA Network Open, o constatare care ar putea sprijini lansarea de vaccinuri de rapel suplimentare pentru persoanele vulnerabile.

Nivelurile de anticorpi „neutralizanți” specifici pentru Omicron – care pot viza virusul și îl pot opri de la replicarea – scad rapid după a doua și a treia doză de vaccin Pfizer, potrivit studiului danez pe 128 de persoane care au primit două sau trei doze.

Nivelurile de anticorpi, care sunt asociate cu protecția împotriva infecțiilor și bolilor, au scăzut în câteva săptămâni de la injectare și au fost mult mai mici decât nivelul de anticorpi specifici variantelor originale și Delta ale coronavirusului, au spus cercetătorii.

Comparativ cu variantele originale și cu Delta, proporția de anticorpi specifici pentru Omicron detectați în sângele participanților a scăzut „rapid” de la 76% la patru săptămâni după a doua injecție, la 53% în săptămânile opt până la 10 și 19% în săptămânile 12 până la 14, au descoperit cercetătorii.

Nivelurile de anticorpi specifici Omicron au crescut după a treia doză – de aproape 21 de ori în săptămâna a treia și de aproape 8 ori în săptămâna a patra, comparativ cu patru săptămâni după a doua doză – și injecția a generat un răspuns detectabil la majoritatea oamenilor timp de cel puțin opt săptămâni, au spus cercetătorii.

Cu toate acestea, nivelurile de anticorpi au început să scadă deja la doar trei săptămâni după injectarea de rapel, scăzând de 4,9 ori pentru varianta originală, de 5,6 ori pentru Delta și de 5,4 ori pentru Omicron între săptămânile trei și opt.

Răspunsul „tranzitoriu” al anticorpilor după dozele două și trei înseamnă că ar putea fi necesare injecții suplimentare de rapel pentru a combate varianta, în special în rândul persoanelor în vârstă, au spus cercetătorii.

Experții și autoritățile de reglementare recunosc în linii mari beneficiile unei a treia doze de vaccin pentru a completa protecția împotriva bolilor grave și a decesului. Există mai puțin consens cu privire la necesitatea unor injecții suplimentare și întrebări cu privire la faptul dacă stimularea frecventă va fi practică.

Anticorpii de neutralizare au fost punctul principal al studiilor de evaluare a vaccinurilor – sunt mult mai ușor de studiat – dar nu sunt singura parte a sistemului imunitar care protejează oamenii împotriva bolilor.

Alte părți ale sistemului imunitar, cum ar fi celulele T, ar putea fi mai puțin eficiente în prevenirea infecțiilor, dar sunt mai durabile decât anticorpii și pot reduce șansa de apariție a unei boli grave dacă sunt infectate.

Mulți experți cred că această ultimă proprietate este funcția principală a vaccinării, și nu prevenirea infecției, iar datele arată că oferă o protecție mult mai durabilă, inclusiv împotriva Omicron.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol