28 martie 2024, 16:39

Protecție pe viață? Anticorpi pentru tot restul vieții pentru cei infectați cu coronavirus

Persoanele cu o infecție COVID ușoară produc un tip de celule imune capabile să producă anticorpi împotriva coronavirusului pentru tot restul vieții, relatează El Pais.

Una dintre observațiile aparent neliniștitoare la persoanele infectate cu SARS-CoV-2 a indicat faptul că nivelul lor de anticorpi – proteine ​​capabile să împiedice pătrunderea virusului în celule – începe să scadă după patru luni.

Întrebarea esențială

Cheia este de a ști dacă, în ciuda faptului că nivelul anticorpilor scade, pacientul a dezvoltat un răspuns imun complet, care include și crearea de globule albe cu memorie, capabile să-și amintească și să elimine virusul la multe luni și chiar ani după prima infecție.

Mai multe studii au arătat că persoanele care trec prin infecție și cei care sunt vaccinați generează un răspuns imun celular care îi protejează împotriva reinfecțiilor.

Noua lucrare, publicată în Nature, aduce vești foarte bune. Oamenii de știință au analizat 77 de pacienți care au avut o boală ușoară sau moderată (acesta este grupul despre care existau îndoieli). În majoritatea acestora, au văzut că anticorpii scad brusc după patru luni, dar apoi reducerea este mai lentă și aceste molecule sunt încă prezente în sânge până la 11 luni după infecție.

Ce facem cu noile variante?

O întrebare deocamdată  fără răspuns este dacă acest tip de celule ale sistemului imunitar vor putea neutraliza noile variante care apar în timp.

Totul depinde, spune Ali Ellebedy , imunolog la Facultatea de Medicină a Universității din Washington, de cât de mult se schimbă secvența genetică a virusului.

Studiile anterioare au arătat că sistemul imunitar al celor infectați sau vaccinați neutralizează fără probleme cele mai îngrijorătoare variante depistate până acum.

Există unele tipuri de anticorpi care nu reușesc să neutralizeze virusul, dar sistemul imunitar nu joacă niciodată totul pe o carte și produce atât de mulți anticorpi împotriva multor proteine ​​diferite ale virusului, cât și celule de memorie cu aceleași capacități.

Protecție pe viață?  Întrebare fără răspuns

O întrebare încă fără răspuns este dacă o a treia doză de vaccin va fi cu adevărat necesară, așa cum au propus companiile care îl fabrică.

Aici răspunsurile nu mai sunt convergente.

„Pentru mine este clar că nu este necesar, la fel cum nu ar fi necesar să se vaccineze cei care au avut deja boala”, explică expertul.

„Problema este că aceasta este o discuție complicată. Cine le va spune oamenilor să nu se vaccineze? Cred că, chiar și așa, vor exista oameni care nu o fac și datorită monitorizării acestor oameni vom vedea că probabil nu se întâmplă nimic pentru că nu se revaccinează”, spune el.

La fel, Africa González și Marcos López-Hoyos, de la Societatea Spaniolă de Imunologie, cred că este „prea devreme să ne gândim la a treia doză”. „Este destul de probabil ca protecția prin boală sau prin vaccin să fie pe viață, deși este ceva ce va trebui să analizăm”, explică López-Hoyos.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol