29 mai 2023, 18:06

PROTEST INEDIT. Piloții companiei El Al au refuzat să-l ducă pe premierul Netanyahu în Italia

Piloții companiei aeriene naționale israeliene El Al au refuzat să zboare cu primul cuplu al Israelului, Benjamin și Sarah Netanyahu, la Roma, pentru o vizită de stat în Italia. Duminică seara, compania El Al a anunțat că a găsit, în sfârșit, un echipaj pentru zborul premierului.

Refuzul piloților de a accepta zborul prim-ministrului se alătură unei declarații anterioare a 37 piloți din escadrila 69, care au anunțat că nu vor participa la o sesiune de antrenament în semn de protest față de reforma judiciară a guvernului.

Piloții de rezervă și-au anunțat duminică decizia șefilor forțelor aeriene și comandantului lor de escadrilă.

Conform protocolului El Al, comandantul escadronului este obligat să piloteze zborul premierului, relatează corespondentul Radio România Actualități în Israel, Dragoș Ciocîrlan.

Nu este clar unde compania aeriană a găsit un echipaj. La Roma, premierul Benjamin Netanyahu se va întâlni cu omologul său, Giorgia Meloni.

Pentru a noua săptămână consecutiv, mai multe mii de israelieni au ieşit sâmbătă seară pe străzile din Tel Aviv pentru a protesta faţă de reforma foarte controversată a sistemului judiciar dorită de premierul Benjamin Netanyahu şi pe care ei o consideră dăunătoare democraţiei, comentează France Presse.

Coaliţia de dreapta şi de extremă dreapta formată în decembrie de Benjamin Netanyahu încearcă să obţină adoptarea unei legislaţii care, în special, acordă guvernului putere de decizie în alegerea judecătorilor şi limitează prerogativele Curţii Supreme de a invalida decizii sau de a decide împotriva guvernului, provocând, de la anunţul textului la începutul lui ianuarie, manifestaţii masive.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol