Site icon Editia de Dimineata

UPDATE. Proteste uriașe în Israel, după ce premierul l-a demis pe ministrul Apărării. Ce se întâmplă cu democrația?

Protest la Tel Aviv. Foto: Ron Werber

Protest la Tel Aviv. Foto: Ron Werber

În Israel, mii de manifestanţi au ieșit în stradă după ce premierul Benjamin Netanyahu l-a demis pe ministrul Apărării. Se întâmplă după ce ministrul s-a pronunțat împotriva planurilor controversate de reformare a sistemului judiciar, pe care opoziția dar și oamenii care protestează de mai multe săptămâni, le contestă. De aproape 30 de ani țara nu a mai văzut astfel de manifestații. 

Amintim, actualul guvern al Israelului urmăreşte prin reforma anunțată creşterea puterii parlamentarilor în defavoarea magistraţilor. Potrivit criticilor, acest proiect de reformă pune în pericol caracterul democratic al statului Israel.

După anunţul demiterii ministrului Apărării, care ceruse „o pauză de o lună în procesul controversat de reformă judiciară dorită de guvern”, mii de manifestanţi au ieşit pe străzi.

Consulul general al Israelului la New York a anunţat duminică că demisionează în semn de protest faţă de demiterea de către prim-ministrul Benjamin Netanyahu a ministrului Apărării Yoav Gallant.

„Nu mai pot continua să reprezint acest guvern”, a spus Asaf Zamir pe Twitter. „Cred că este de datoria mea să mă asigur că Israelul rămâne un far al democraţiei şi libertăţii în lume”.

Protest la Tel Aviv. Foto: Ron Werber

Atac la scară largă asupra democrației israeliene

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a dezlănțuit ceea ce criticii au numit un atac la scară largă asupra democrației țării sale , dar acum se află sub asediu .

În ultimele patru luni, sute de mii de israelieni au ieșit în stradă împotriva planurilor guvernului său de extremă-dreapta de a revizui sistemul judiciar al Israelului – o controversată decizie a guvernului de coaliție cu ultraortodocșii și naționaliștii de dreapta, de control asupra instanțelor. Reforma judiciară a declanșat și o reacție profundă în rândul unei părți a populației, care o percepe drept o distrugere  împotriva a normelor democratice.

Pe scena mondială, unde Netanyahu se simte adesea cel mai confortabil, premierul israelian a fost umilit. Planurile sale au atras mustrări din partea președintelui Biden și a liderilor din Franța, Germania și Marea Britanie. Protestele au evidențiat exasperarea de la Washington față de Netanyahu , ridicând serioase semne de întrebare în privința politicii israeliene, precum și a relațiilor dintre SUA și Israel.

Administrația de la Washington s-a declarat duminică „profund îngrijorată” de situaţia din Israel: „Valorile democratice au fost întotdeauna şi trebuie să rămână o caracteristică a relaţiilor dintre Statele Unite şi Israel”.

Protest la Tel Aviv. Foto: Ron Werber

Fisuri în propria ogradă

Și acasă, opoziția în creștere a creat fisuri în partidul de dreapta Likud, pe care Netanyahu l-a dominat de ani de zile.

Sâmbătă, ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a cerut înghețarea reformei judiciare , deoarece sute de rezerviști și-au boicotat antrenamentul și membrii armatei israeliene s-au alăturat protestelor. „Acest lucru reprezintă o amenințare clară, imediată și tangibilă la adresa securității statului”, a spus el într-un comunicat. „De dragul securității Israelului, de dragul fiilor și fiicelor noastre, procesul legislativ ar trebui oprit”, a spus Gallant, tăindu-și craca de sub picioare.

Apelul lui Gallant, reluat de alți doi parlamentari Likud, ar putea fi un incidiu că echipa alcătuită de Netanyahu ar putea să nu reușească să treacă reforma cu majoritatea modestă, de patru locuri în Knesset (Parlamentul israelian).

Foto: Facebook Yair Lapid

Încă o picătură care umple paharul

Duminică, Netanyahu l-a demis pe Gallant, ridicând miza într-o criză în creștere. Spre seară, mulțimile s-au adunat la Knesset, iar poliția a tras cu tunuri cu apă pentru a dispersa protestatarii în fața reședinței lui Netanyahu. Incredibil pentru Israel, de 14 zile protestatarii scandează „Democrație!”. În singura democrație din regiune!

Ei s-au îndreptat spre centrul orașului Tel Aviv, epicentrul demonstraţiilor care au loc în fiecare săptămână de la prezentarea în ianuarie de către guvern a controversatului proiect de reformă.

La Tel Aviv, protestatarii au incendiat cauciucuri, a declarat poliţia într-un comunicat. O jurnalistă AFP transmitea că protestatarii au ars o canapea şi, în alte locuri, lemne. Potrivit acesteia, o mulţime uriaşă a ieşit pe străzile din Tel Aviv, iar demonstranţii au blocat principala autostradă care traversează oraşul.

De ce a ajuns Bibi să pună în pericol democrația israeliană

Există multe motive pentru care Netanyahu se află în această situație aproape incredibilă. La Washington, susținătorii liberali ai Israelului subliniază voința necruțătoare de putere a premierului de dreapta. El se confruntă cu un caz juridic în curs de desfășurare, care implică mai multe acuzații de corupție și se crede că elaborează orice dispensă politică care îl poate scoate din impas.

Bibi, cum este supranumit, este acuzat că a primit cadouri (șampanie, bijuterii, trabucuri) de la personalități înstărite, că a încercat să-și asigure o acoperire favorabilă de la cel mai mare cotidian plătit al Israelului, Yediot Aharonot și că a favorizat un magnat de telecomunicații cu un scop similar.

Benjamin Netanyahu în Knessetul israelian.

Acuzat de corupție, încălcare a încrederii și delapidare, cel mai longeviv șef de guvern din istoria țării și-a proclamat nevinovăția și a acuzat instanțele că ar fi organizat o „lovitură de stat” împotriva lui.

Cât de disperat să fii pentru propria piele, să ajungi să pui în pericol democrația unui stat, și nu a oricărui stat din lumea asta? Căci, punând în pericol democrația, în Israel pui în pericol propria existență a statului, securitatea lui, cel mai critic element posibil.

Sondajele arată că între 65 și 70% dintre israelieni se opun acestei reforme juridice și asta include o bună parte din electoratul Likud, adică dintre cei care au votat pentru Bibi și care spun „Mă bucur că Netanyahu e prim-ministru, dar nu-mi place direcția în care merg lucrurile și faptul că țara stă să explodeze”.

Votul din Knesset

Acum câteva zile, Parlamentul unicameral al Israelului a adoptat definitiv un proiect de lege care îl protejează pe prim ministrul Benjamin Netanyahu de un ordin judecătoresc de recuzare, într-un vot final joi dimineața devreme, realatează Times of Israel. Pentru lege au votat 61 de membri ai Knessetului, în timp ce 47 au votat împotrivă, 108 de participanți la vot din totalul de 120 de deputați, unde coaliția de dreapta/extrema dreaptă/ultra-ortodocși deține o majoritate de 64 – 56 .

Proiectul de lege a trecut de a doua și a treia lectură (finală) după discuții aprinse în plen, care au durat ore în șir și s-au prelungit până la primele ore ale dimineții.

”Noaptea, ca hoții”. Votul din Knesset.

Legislația blochează în mod explicit dreptul Curții Supreme de a ordona unui prim-ministru să se auto-suspende și este privită în general ca o reacție la temerile că Înalta Curte de Justiție l-ar putea forța pe Netanyahu să demisioneze, din cauza potențialului conflict de interese creat de faptul că acesta supervizează încercarea coaliției sale de a revizui în mod dramatic sistemul judiciar, în timp ce el însuși este judecat pentru multiple acuzații de corupție.

”Monarhia” lui Netanyahu?

Conform legii privind recuzarea, doar un vot majoritar de trei sferturi dintre miniștrii guvernului sau deputați îl poate obliga un premier să își ia un concediu temporar și, în acest caz, doar din motive de sănătate mentală sau fizică.

Liderul opoziției israeliene, Yair Lapid. Foto: Facebook Yair Lapid

Liderul opoziției, Yair Lapid, a criticat adoptarea legii, precum și pe membrii coaliției care, „ca niște hoți în noapte, au adoptat o lege personală obscenă și coruptă împotriva unui zvon nefondat privind recuzarea”.

„Cetățenii Israelului știu – chiar înainte de sărbătoarea [Paștelui], în timp ce costul vieții crește vertiginos – că, încă o dată, lui Netanyahu îi pasă doar de el însuși”, a declarat Lapid.

Deputatul Avigdor Liberman a declarat că partidul său, Yisrael Beytenu, va depune o petiție la Înalta Curte pentru ca legea să fie anulată: „Nu vom permite ca statul Israel să devină o monarhie a lui Netanyahu”.

Apelul disperat al președintelui statului

„Cei care cred că un război civil real, cu pierderi de vieți omenești, este o limită pe care nu o vom depăși, habar nu au. Tocmai acum, la 75 de ani de existență a Israelului, abisul este la îndemâna noastră”, a declarat președintele Isaac Herzog într-un discurs de introducere la ceea ce el a numit „Directiva poporului”, un document cuprinzător menit să pună capăt conflictului actual din Israel cu privire la reformele propuse de guvern pentru sistemul judiciar israelian, relatează Jerusalem Post.

Intervenția președintelui Herzog, care are un rol ceremonial și o obligație de imparțialitate, survine la o zi după destituirea de către prim ministrul Benjamin Netanyahu a ministrului apărării, Yoav Gallant.

Luni, greva generală a centralei sindicale Histadrut

Plecările de pe Ben Gurion din Tel Aviv, principalul aeroport al țării, au fost suspendate luni dimineață, ca parte a protestelor la nivel național.

Șeful principalei centrale sindicale Histadrut, Arnon Bar-David, a declarat luni o grevă generală din cauza reformei justiției și a deciziei a premierului Netanyahu de a-l demite pe ministrul Apărării, după ce a avertizat asupra repercusiunilor asupra securității naționale.

„Nu suntem o republică bananieră”, a declarat el. „Ne-am pierdut calea”, a spus el într-o conferință de presă la Tel Aviv, adăugând că ministrul demis al apărării Yoav Gallant trebuie să fie repus în funcție. „În ultimele 12 săptămâni am făcut tot ce am putut pentru a pune capăt legislației, pentru a media și pentru a ajunge la o rezoluție, dar există o limită la cât timp putem sta pe margine”, a declarat Bar-David. „Ne confruntăm cu vremuri istorice și cu o grevă generală istorică, cu muncitori și angajatori care își dau mâna înainte de a cădea în abis”, a spus el.

Ulterior, și cele două porturi maritime principale ale țării, Haifa și Ashdod, și-au oprit activitatea.

La rândul său, McDonald’s și-a închis toate restaurantele din Israel.

Asociația Medicilor din Israel și Federația Autorităților Locale au declarat, de asemenea, că se alătură grevei, potrivit presei israeliene.

Președintele Herzog nu a prezentat directiva în sine, alegând în schimb să țină un discurs înflăcărat, în timpul căruia documentul a fost publicat online și pe rețelele de socializare. Discursul a marcat punctul culminant al unor săptămâni de negocieri în culise, la reședința președintelui, purtate de experți juridici și de membri ai coaliției Knesset și ai opoziției.

Președintele israelian, Isaac Herzog

„Ultimele câteva săptămâni ne-au distrus”, a început președintele. „Ele dăunează economiei Israelului, securității, legăturilor politice și mai ales coeziunii israeliene. Mesele de Shabbat în familie au devenit o arenă de luptă, prietenii și vecinii au devenit rivali. Conflictele se înrăutățesc; Îngrijorările, temerile, neliniștile – toate sunt mai tangibile ca niciodată”, a spus președintele Herzog.

Cu toate acestea, președintele Herzog a spus că această criză este, de asemenea, o oportunitate

„Cred cu adevărat, din toată inima, că astăzi ne aflăm, de asemenea, în fața unei oportunități majore, istorice. O oportunitate pentru o reglementare constituțională echilibrată, inteligentă și convenită a relațiilor dintre ramurile guvernului în țara noastră evreiască și democratică”, a spus el. „Ne aflăm la o răscruce de drumuri: o criză istorică sau un moment constituțional definitoriu.”

Președintele Herzog a spus că ceea ce își doresc majoritatea cetățenilor Israelului este „dreptate” și „pace”, susținând că directiva sa le oferă pe amândouă. Directiva ar putea înlocui legislația actuală, a propus președintele, și ar putea servi drept bază pentru un nou proces legislativ. Niciuna dintre părți nu ar deveni câștigătoare, dar țara ar fi câștigătoare, a spus președintele Herzog.

„Sunt o persoană de credință, dar nu sunt naiv. Știu că imediat ce îmi voi termina cuvintele, și poate chiar înainte de asta, vor apărea adversari din toate părțile. Știu, de asemenea, că vor exista cei care se vor eschiva de la responsabilitate și că vor exista cei care au fost deja de acord și vor nega brusc că au făcut acest lucru sau își vor retrage acordul”, a declarat președintele.

„Vă spun cu responsabilitate: Directiva populară reflectă un numitor comun larg, vast și o dorință uriașă a poporului pentru un compromis convenit. Poporul dorește o soluție convenită, țara noastră are nevoie de o soluție convenită și are nevoie de ea acum”, a conchis Herzog.

UPDATE

Într-un prim comentariu după izbucnirea tensiunilor în coaliția sa de guvernare, Netanyahu a cerut luni după-amiaza pe Twitter ca protestatarii din Ierusalim să nu recurgă la violență și să se comporte responsabil.

El a adresat acest mesaj atât protestatarilor de stânga, cât și celor de dreapta, în contextul apariției informațiilor că partidele extremiste din guvernul său urmează să organizeze la rândul lor manifestații de sprijin pentru proiectul de reformare a sistemului judiciar.

Presa israeliană scrie că Itamar Ben Gvir, liderul partidului de extrema dreaptă Otzma Yehudit („Forța Evreiască”) l-a amenințat pe Netanyahu că își va scoate formațiunea de la guvernare dacă renunță la reforma judiciară.

Aceasta este cerută cu precădere de partidele radicale și ultraortodoxe din coaliția lui Netanyahu, care afirmă că puterea judecătorească se face vinovată de activism judiciar și promovează o agendă politică de stânga.

Ben Gvir ocupă funcția de ministru al Securității Naționale în guvernul lui Netanyahu, o funcție extrem de importantă obținută la negocierile pentru formarea coaliției deși partidul său are doar 6 mandate dintr-un total de 120 de locuri în Knesset, Parlamentul unicameral al Israelului.

Însă coaliția lui Netanyahu deține o majoritate fragilă în legislativul israelian, de doar 64 de mandate. O ieșire de la guvernare a partidului lui Ben Gvir ar echivala cu o destrămare a sprijinului parlamentar pentru premierul israelian și perspectiva unor noi alegeri anticipate.

Ben Gvir a fost condamnat în 2007 pentru incitare la ură și susținerea unei organizații teroriste.

ULTIMA ORĂ

Premierul israelian Benjamin Netanyahu va amâna până luna viitoare adoptarea controversatei reforme a sistemului judiciar care a scos în stradă milioane de israelieni în ultimele luni și a dus la o grevă națională luni, relatează Reuters.

Anunțul privind amânarea adoptării proiectului legislativ a fost făcut într-un comunicat remis presei luni după-amiaza de către partidul de extrema dreaptă Otzma Yehudit („Forța Evreiască”), unul dintre aliații din coaliția de guvernare a lui Netanyahu.

Comunicatul afirmă că legea va fi adoptată în următoarea sesiune a parlamentului israelian cu scopul de a „adopta reforma prin dialog”. Knessetul, parlamentul unicameral al Israelului, va intra în concediu săptămâna viitoare, când evreii sărbătoresc Pesahul, Paștele iudaic.

ANUNȚUL LUI NETANYAHU

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu anunță că amână reforma judiciară.

Într-o declarație televizată, Netanyahu spune că este conștient de tensiunile tot mai mari din societatea israeliană și de dorința de a le rezolva, dar susține că există o „minoritate extremistă” care „rupt Israelul”.

Netanyahu cere oprirea refuzului tot mai mare de a servi în forțele de rezervă ale Armatei israeliene IDF, spunând că nu este dispus să sfâșie țara.

Premierul spune că a cerut în mod repetat dialogul asupra planului de reformă și spune că „nu trebuie să fie un război civil”, spunând că există o criză gravă în societatea israeliană.

„Când există o opțiune de a evita războiul civil prin dialog, îmi iau o pauză pentru dialog”, spune el, adăugând că „din responsabilitatea națională”, el amână adoptarea reformei până la următoarea sesiune a Knessetului, peste o lună.

Sindicatul Histadrut își anulează protestele ample planificate pentru mâine, ca urmare a anunțului premierului Benjamin Netanyahu, potrivit Times of Israel.

Cu toate acestea, organizatorii protestului spun că vor continua demonstrațiile până când planul va fi abandonat în întregime.

 

Exit mobile version