28 august 2023, 13:31

Psiholog: Pierderea telefonului este anxietatea principală la români

Conform Manualului de Diagnostic și Clasificare Statistică a Tulburărilor Mintale, ediția 5 (DSM-5), anxietatea reprezintă teama anticipativă legată de apariția unui pericol sau a unui eveniment nefericit, spune psihologul clinician Elena Chiriac.

Anxietatea și fricile fac parte din viața noastră, însă dincolo de acestea, este bine să înțelegem ce mecanism se ascunde în spatele fricii de a ne pierde telefonul mobil.

Anxietatea se poate asocia cu îngrijorarea, disconfortul și/sau tensiunea în plan somatic. „Din această cauză, anxietatea ne poate determina să fim mai vigilenți și să evităm pe cât posibil ceea ce ne face anxioși”, a declarat Elena Chiriac pentru „Viața Medicală”.

În ceea ce privește recunoașterea anxietății, contactul cu sine, spune psihologul, ne poate ajuta atât în identificarea, cât și în gestionarea ei.

În acest sens, este bine să acordăm atenție emoțiilor pe care le simțim (cum ar fi teama), gândurilor pe care le avem (care iau, de multe ori, forma îngrijorărilor legate de ceea ce s-ar putea întâmpla) și stărilor pe care le experimentăm la nivel corporal (tensiune musculară, încordare, puls crescut sau disconfort digestiv).

Atacuri de panică atunci când nu îți găsești telefonul mobil?

În ultimii ani, thnologia a început să fie o parte din ce în ce mai mare din viața fiecăruia dintre noi și, implicit, din realitatea noastră psihică, a subliniat psihologul Elena Chiriac:

„Suntem expuși la diverse conținuturi media, vedem ceea ce decid ceilalți să ne arate și încercăm să fim conectați la această mare comunitate online.

Această expunere la tehnologie ne poate afecta în funcție de limitele pe care decidem să le păstrăm în raport cu ea. Dar de multe ori poate fi dificil să punem aceste limite și putem pierde mai multe ore stând pe rețelele de socializare. Și astfel putem experimenta apatie, tristețe, iritabilitate sau anxietate.”

În același timp, opinia psihologului este că expunerea la tehnologie ne poate distrage de la a fi în contact autentic cu propria persoană și de a ne satisface nevoile emoționale:

„Telefoanele noastre conțin, de cele mai multe ori, o parte considerabilă a vieții noastre: muzică, poze, contacte, mesaje, aplicații bancare, notițe și altele. Prin urmare, este de înțeles de ce ne cuprinde panica atunci când nu le mai găsim și nu ne amintim ce am făcut cu ele.”

Telefonul mobil, adaugă Elena Chiriac, a devenit, din anumite puncte de vedere, o sursă comprimată de siguranță și divertisment, „iar pierderea lui ar echivala, pentru unele persoane, cu a fi descoperite în fața unui necunoscut potențial periculos. Așadar, teama pe care o simțim uneori când nu ne găsim telefonul este o realitate la care am putea să ne gândim mai profund.”


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol