10 decembrie 2023, 19:46

Psihologul Raina Șaguna: Toate jocurile de noroc dau dependență

Dependența de jocurile de noroc afectează tot mai multe persoane.

Această adicție poate avea consecințe devastatoare pentru indivizi și familiile lor, dar și pentru societate în ansamblu.

Toate jocurile de noroc dau dependență!„, a avertizat Raina Șaguna, psihoterapeut la Clinica Aliat București, invitată la Radio România Cultural.

Potrivit acesteia, „orice joc care are o miză este considerat un joc de noroc, iar riscul dependenței este foarte mare”.

„Fie că vorbim despre dependența de jocuri de noroc, de substanțe, de alcool, de jocuri video, de internet, de muncă sau că vorbim de dependență de bani, de putere, de imagine, de alte persoane, de performanță sau chiar și de un ideal, este important de înțeles că mecanismul dependenței este același, doar obiectul acesteia este diferit”, a adăugat Raina Șaguna.

Sunt mai mulți factori care pot spori probabilitatea dezvoltării dependenței de jocuri de noroc.

„Nimeni nu alege să devină dependent, dar dependența satisface câteva nevoi esențiale: nevoia de încredere, de acceptare, de apartenență, de conexiune socială. Acestea sunt ceea ce caută oamenii și pentru o vreme, prin jocuri, chiar le găsesc„, atrage atenția psihologul.

Comportamentul de joc excesiv răspunde nevoii de a regla dezechilibrul. Înseamnă un comportament care aduce ușurare emoțională și plăcere pe termen scurt, dar suferință pe termen lung„, spune expertul.

„Deși persoana este conștientă de efectele negative asupra sau asupra celorlalți, este incapabilă să renunțe sau să controleze”, subliniază Raina Șaguna.

Raina Șaguna, în dialog cu jurnalista Corina Negrea:

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol