Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat joi o operaţiune militară în Ucraina pentru a apăra separatiştii din regiunea Donbas, situată în estul ţării, informează AFP şi Reuters, preluate de agerpres.ro.
„Am luat decizia pentru o operaţiune militară”, a spus Vladimir Putin într-o declaraţie surpriză la televizor, cu puţin timp înaintea orei 03:00 GMT.
Liderul de la Kremlin a cerut armatei ucrainene „să depună armele” şi a promis să contracareze orice interferenţă străină în operaţiunea rusă în Ucraina.
Vladimir Putin a indicat că responsabilitatea pentru orice vărsare de sânge va fi pe conştiinţa regimului ucrainean, iar răspunsul va fi instantaneu dacă cineva încearcă să confrunte Rusia.
Din punctul său de vedere, acţiunile Rusiei reprezintă auto-apărare în faţa ameninţărilor şi a unor probleme mai mari decât cele actuale.
”Planul nostru nu este să ocupăm Ucraina”, a mai spus Putin.
Preşedintele Rusiei s-a adresat militarilor ucraineni spunându-le că părinţii şi bunicii lor nu au luptat „pentru ca voi să puteţi ajuta neo-naziştii”. El a adăugat că doreşte să încerce să demilitarizeze şi să „de-nazifice” Ucraina.
Footage from Dnepropetrovsk, #Ukraine.
Looks like MLRS fire. #Donetsk #Kyiv #Russia #War pic.twitter.com/8pX0itcz00
— Live Conflict (@LiveConflict) February 24, 2022
UPDATE
La scurt timp după discursul ținut de Vladimir Putin joi dimineață, prețul barilului de petrol a depășit 100 de dolari, iar Bursa din Hong Kong a scăzut cu peste 3%.
Cu câteva ore înainte ca Putin să declanșeze atacul, într-un discurs ținut într-o notă emoțională președintele ucrainean Volodimir Zelenski ceruse societății civile din Rusia să facă presiuni asupra liderilor săi pentru a preveni un „mare război în Europa”, notează AFP, citată de hotnews.ro.
„Vor rușii război? Mi-ar plăcea atât de mult să știu răspunsul la această întrebare. Și acest răspuns depinde de voi, cetățeni ai Federației Ruse”, a spus el, acuzând Moscova că a dislocat 200.000 de militari pentru a-i ataca țara și după ce tentativele de a discuta cu Putin s-au dovedit în zadar.
Explozii în apropiere de Kiev
În același timp, echipa CNN din Kiev a anunțat că a auzit explozii în apropierea capitalei Ucrainei.
Explozii au fost raportate și în Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina.
Doi reporteri, Reuters şi Fox News, au auzit o serie de zgomote îndepărtate puternice, asemănătoare cu tiruri de artileriei în Kiev la primele ore ale dimineţii de joi, la câteva minute după ce preşedintele Vladimir Putin a declarat că a autorizat o operaţiune armată specială în Ucraina.
UPDATE
Agenția de presă Reuters citează un martor care spune că a auzit o explozie în provincia Belgorod din sud-vestul Rusiei, care nu este departe de granița cu Ucraina.
UPDATE
Reuters scrie că focuri de armă au fost auzite joi dimineață în apropierea aeroportului Borispil din Kiev. De asemenea, au fost auzite și mai multe explozii în alte locuri din capitala ucraineană, la scurt timp după ce Rusia a anunţat o operaţiune militară în Ucraina, a scris Interfax, conform Reuters.
UPDATE
Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite s-a reunit de urgență. Ambasadorul Rusiei la ONU a justificat intervenția Moscovei în Ucraina.
Secretarul general al ONU Antonio Guterres s-a adresat miercuri direct preşedintelui Vladimir Putin de la pupitrul Consiliului de Securitate pentru a-l îndemna să „oprească trupele (sale) să atace Ucraina”, potrivit Al Jazeera.
Un summit al liderilor celor 27 de state ale Uniunii Europene va avea loc joi seară la Bruxelles, după recunoaşterea de către Moscova a celor două republici autoproclamate din estul Ucrainei, a anunţat miercuri preşedintele Consiliului European, Charles Michel, relatează AFP şi Reuters.
„Acţiunile agresive ale Federaţiei Ruse încalcă dreptul internaţional, precum şi integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei. Ele aduc de asemenea atingere ordinii de securitate europeană”, a anunţat preşedintele Consiliului European într-un comunicat.
UPDATE
Operațiunea militară a Rusiei pare una completă, cu atacuri de artilerie, atacuri aeriene și debacarea forțelor ruse în Odesa.
Now hearing jets over Belgorod. Possibly flying towards the Kharkiv area. #CNN #Russia #Ukraine
— Frederik Pleitgen (@fpleitgenCNN) February 24, 2022
Relatările jurnaliștilor și ale martorilor oculari, așa cum reies din postările de pe rețelele sociale, sugerează ca armata rusă atacă Ucraina simultan din nord, est și sud. Corespondentul The Guardian la Kiev, Luke Harding, citează comandamentul armatei Ucrainei care susține ca rușii ataca ținte militare.
Russian troops have now landed in Mariupol, #Ukraine. https://t.co/5YibcleSOq
— Global: MilitaryInfo (@Global_Mil_Info) February 24, 2022
Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, condamnă cu tărie acțiunea militară rusească în Ucraina, potrivit unui comunicat postat pe Twitter.
I strongly condemn #Russia’s reckless attack on #Ukraine, which puts at risk countless civilian lives. This is a grave breach of international law & a serious threat to Euro-Atlantic security. #NATO Allies will meet to address Russia’s renewed aggression. https://t.co/FPpyuzmUXD
— Jens Stoltenberg (@jensstoltenberg) February 24, 2022
„Putin tocmai ce a început o invazie pe scară largă în Ucraina”, a declarat ministrul de Externe al Ucrainei.
Președintele american Joe Biden a descris acțiunile președintelui rus Vladimir Putin drept un „război ales premeditat, care va aduce o pierdere catastrofală de vieți omenești și suferință umană”, potrivit The Washington Post.
„Doar Rusia este responsabilă pentru moartea și distrugerea pe care le va aduce atacul”, a mai spus Biden.
Președintele american a precizat că va „trage Rusia la răspundere”, declarând, totodată, că monitorizează situația de la Casa Albă și că va primi actualizări de la echipa sa de securitate națională.
În același timp, Joe Biden a spus că va colabora cu aliații din NATO pentru a coordona un răspuns comun, subliniind că SUA nu vor trimite trupe americane în Ucraina. De asemenea, liderul de la Casa Albă a declarat că se va adresa poporului american în cursul zilei de joi.
UPDATE
Agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei va fi întâmpinată cu cea mai puternică reacție a comunității internaționale, a transmis președintele Klaus Iohannis. El spune că „niciun cetățean al României nu are motiv să se teamă”.
„Condamn ferm, în numele României, agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, o altă încălcare foarte gravă a dreptului internațional, a suveranității și integrității”, a scris Iohannis pe Twitter.
UPDATE
”Luați-vă lucrurile de strictă necesitate și mergeți în cel mai apropiat adăpost”, le-a recomandat joi Ivan Sokol, directorul departamentului de protecție civilă al Administrației Regionale Harkov, scrie presa locală.
Corespondentul de război Andrei Tsaplienko raportează că trupele ruse lovesc de-a lungul întregii granițe – de la Lugansk la Jitomir. Aceeași informație a fost transmisă de presă, citând o sursă din serviciul de frontieră.
UPDATE
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus joi că Rusia a aprobat un atac asupra Ucrainei și că președintele rus Vladimir Putin nu a răspuns invitatației sale la negocieri, relatează Reuters, The Kyiv Independent și AFP, citate de hotnews.ro.
Zelenski a făcut declarațiile într-un scurt mesaj video postat pe Telegram și în care a vorbit atât în ucraineană, cât și în rusă.
„Conducerea voastră a aprobat ca ei să facă un pas mai departe, pe teritoriul unei alte țări”, a adăugat el, potrivit CNN.
O invazie rusă a Ucrainei ar putea începe „de pe o zi pe alta” cu riscul de a „deveni începutul unui mare război în Europa”, a avertizat el.
UPDATE
Ucraina a anunţat joi închiderea spaţiului său aerian pentru aviaţia civilă după ce preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat începerea unei operaţiuni militare împotriva acestei ţări, transmite AFP.
Ministerul Infrastructurii ucrainean a anunţat închiderea spaţiului aerian, invocând „un înalt risc pentru securitate” într-un comunicat postat pe site-ul său.
„Furnizarea de servicii de trafic aerian pentru utilizatorii civili ai spaţiului aerian al Ucrainei este suspendat. Vă vom anunţa în continuare despre schimbările în folosirea spaţiului aerian al Ucrainei”, a anunţat şi Întreprinderea de Stat pentru Servicii de Trafic Aerian al Ucrainei, pe site-ul său, potrivit Reuters.
UPDATE – LEGEA MARȚIALĂ ÎN UCRAINA
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat joi introducerea legii marţiale în toate teritoriile ţării, după ce şeful statului rus, Vladimir Putin, a declarat în zori începerea unei „operaţiuni militare” în Ucraina, transmite Reuters.
Este pentru a doua oară când Ucraina a declarat legea marțială, după cel de-al Doilea Război Mondial. Ea a mai fost decretată în 2018 de fostul președinte Poroșenko.
Legea marțială se pune în aplicare atunci când o țară se află în tulburări sociale majore, într-o erioadă de criză profundă sau în stare de război (situația actuală).
Legea marțială a fost adoptată de parlamentul Ucrainei în 200o, dar a suferit numeroase modificări, cea mai recentă variantă fiind în 2015, ea numindu-se oficial „Despre regimul juridic al legii marțiale”.
Conform legislației ucrainene actuale, iată doar câteva dintre prevederile legii:
- 1) introducerea muncii obligatorii pentru șomeri, în vederea efectuării unor activități cu caracter defensiv și implicarea lor în lucrări utile din punct de vedere social efectuate pentru a răspunde nevoilor Forțelor Armate ale Ucrainei, asigurarea functionarii economiei nationale si care nu necesita, de regula, pregatire speciala.
- 2) folosirea resurselor de muncă ale firmelor- private sau de stat- pentru nevoile de apărare, inclusiv schimbarea fluxurilor de fabricație, efectuarea de modificări în activitățile de producție și în condițiile de muncă în conformitate cu legislația muncii ;
- 3) preluarea în folosință temporară a bunurillor ministerelor, ale altor organe executive centrale și locale, ale instituțiilor și organizațiilor de orice formă de proprietate și ale cetățenilor, necesare nevoilor de apărare și să elibereze documentele care să aceste acest lucru
- 6) instituirea un regim strict de circulație a cetățenilor, străinilor și apatrizilor, precum și circulația vehiculelor;
- 7) Interzicerea activităților partidelor politice, organizațiilor publice, dacă aceasta amenință suveranitatea, securitatea națională a Ucrainei, independența statului și integritatea teritorială a acesteia
- 8) monitorizează activitatea companiilor de comunicații, tipografii, edituri, televiziune și radio, teatru, utilizează posturi de radio locale, centre de televiziune și tipografii în scopuri militare și desfășoară prin intermediul acestora activități de informare în rândul trupelor și populației; reglementează activitatea televiziunilor și radiourilor, se interzice activitatea posturilor deținute de radio-amatori pentru uz personal și colectiv. În cazul încălcării acestor reguli, se vor confisca echipamentele de transmisiuni.
- 9) Se interzice comerțul cu arme, substanțe chimice puternice și otrăvitoare, precum și cel cu băuturi alcoolice și substanțe produse pe bază de alcool;
- 10) Li se interzice recruților și angajaților din Armată să își schimbe reședința fără știrea comandamentului militar;
- 11) Se instituie recrutarea apartamentelor și a caselor în cazul nevoii de cazare a militarilor sau amplasării unitățilo militare;
- 12)Introducerea raționalizării, dacă este cazul, a produselor alimentare de bază și a celor nealimentare, destinate populației
- 13) Șefii de întreprinderi, instituții și organizații de stat pot fi înlocuiți pentru îndeplinirea necorespunzătoare a atribuțiilor de serviciu, fiind numiți șefi interimar ai acestor întreprinderi, instituții și organizații;
- 14) Pot fi înstrăinate sau confiscate bunuri ale persoane juridice și fizice în scop de apărare.
Zelenski a spus că Rusia a efectuat atacuri cu rachete asupra infrastructurii ţării şi a gărzilor de frontieră.
„Suntem puternici, suntem gata pentru orice, vom învinge”, a afirmat şeful statului ucrainean.
Într-o scurtă declarație video, joi dimineață, președintele Ucrainei a îndemnat oamenii să rămână calmi, conform CNN:
- „Dragi cetățeni ucraineni, în această dimineață, președintele Putin a anunțat o operațiune militară specială în Donbas.
- Rusia a efectuat lovituri asupra infrastructurii noastre militare și a polițiștilor noștri de frontieră. S-au auzit explozii în multe orașe din Ucraina.
- Introducem legea marțială pe întreg teritoriul țării noastre.
- Acum un minut am avut o convorbire cu președintele Biden. SUA au început deja să unească sprijinul internațional.
- Astăzi fiecare dintre voi ar trebui să își păstreze calmul. Stați acasă dacă puteți. Noi lucrăm. Armata lucrează. Întregul sector al apărării și securității funcționează!”.
UPDATE
Centrele militare ucrainene de comandă din oraşele Kiev şi Harkov au fost atacate cu rachete, a relatat site-ul de ştiri Ukrainska Pravda, care a citat joi o oficialitate din cadrul Ministerului de Interne ucrainean, potrivit Deutsche Welle.
Martori din Harkov, citaţi de Reuters, au auzit o serie de explozii la scurt timp după ce Rusia a anunţat declanşarea unei operaţiuni militare în Ucraina, scrie agerpres.ro.
Potrivit AFP, explozii puternice au fost auzite joi la Kiev, Odesa, port la Marea Neagră, în sudul Ucrainei, şi în estul ţării. În capitală, cel puţin două explozii au fost auzite în centrul oraşului dis-de-dimineaţă, urmate de sunetele sirenelor şi al ambulanţelor.
În schimb, Reuters – care citează agenţia de presă rusă Interfax – relatează că trupe ruseşti au debarcat în Mariupol şi în Odesa.
UPDATE
Între timp, în capitala Kiev au fost pornite sirenele antiaeriene.
În imaginile care apar pe rețelele sociale, pot fi observate trupe de densat rusești parașutate în orașul ucrainean Harkov, scrie digi24.ro.
UPDATE
Guvernul României și instituțiile cu atribuții în domeniu vor aplica toate măsurile pentru a gestiona în mod adecvat implicațiile acestei situații, pe toate palierele – inclusiv din punctul de vedere al eventualelor efecte economice, energetice sau din perspectiva migrației necontrolate, a declarat joi dimineața premierul Nicolae Ciucă.
Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă condamnă cu hotărâre invadarea de către Federația Rusă a teritoriului Ucrainei, care reprezintă un act ilegal de agresiune, contrar principiilor dreptului internațional, consacrate de Carta ONU, Actul Final de la Helsinki, Carta de la Paris pentru o Nouă Europă, Carta Securității Europene și celelalte documente care definesc actuala arhitectură europeană de securitate.
În numele Guvernului României, premierul Nicolae Ciucă exprimă solidaritatea cu Guvernul Ucrainei și reiterează susținerea pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale statului vecin.
UPDATE
Ministrul de Externe Dmitri Kuleba a declarat joi dimineață că Ucraina se va apăra și va câștiga. ”Lumea trebuie să-l oprească pe Putin”, a mai adăugat el, citat de media ucraineană.
Apelul disperat al lui Kuleba a fost făcut la câteva minute după ce Putin a anunţat joi în zori o operaţiune militară în Ucraina, pentru a-i „apăra pe separatiștii” din estul țării. La scurt timp, mai multe explozii și focuri de armă au început să se audă la Kiev, Harkov sau Odesa.
„Lumea trebuie să acționeze imediat. Viitorul Europei și al lumii este în joc”, a scris Kuleba într-un mesaj postat joi dimineață pe Twitter.
El enumeră măsurile care în opinia lui sunt necesare imediat:
- Sancțiuni devastatoare împotriva Rusiei acum
- Izolați complet Rusia prin toate mijloacele, în toate formatele
- Arme, echipamente pentru Ucraina
- Asistență financiară
- Asistență umanitară
UPDATE
Rusia vizează infrastructura militară a Ucrainei, apărarea aeriană şi forţele aeriene cu arme de înaltă precizie şi nu atacă oraşele ucrainene, potrivit agenţiei ruse de presă RIA care citează joi Ministerul Apărării de la Moscova.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că Rusia a efectuat lovituri cu rachete asupra infrastructurii ucrainene şi poliţiei de frontieră a ţării şi că explozii au fost auzite în multe oraşe, informează Reuters.
El a anunţat că legea marţială a fost declarată peste tot în ţară şi că a vorbit prin telefon cu preşedintele american Joe Biden.
Într-o declaraţie separată, Ministerul de Externe ucrainean a spus că scopul operaţiunii militare a Rusiei este distrugerea statului ucrainean.
El enumeră măsurile care în opinia lui sunt necesare imediat:
- Sancțiuni devastatoare împotriva Rusiei acum
- Izolați complet Rusia prin toate mijloacele, în toate formatele
- Arme, echipamente pentru Ucraina
- Asistență financiară
- Asistență umanitară
UPDATE
Uniunea Europeană va trage la răspundere Moscova pentru atacul „nejustificat” asupra Ucrainei, a declarat joi şefa executivului blocului comunitar, Ursula von der Leyen, după ce Kremlinul a anunţat o operaţiune militară pentru a-i apăra pe separatiştii din estul Ucrainei, potrivit Al Jazeera.
„În aceste ore sumbre, gândurile noastre sunt cu Ucraina, cu femeile, bărbaţii şi copiii nevinovaţi care se confruntă cu acest atac neprovocat şi le este frică pentru viaţa lor”, a scris Ursula von der Leyen într-un mesaj postat pe Twitter.
„Vom trage Kremlinul la răspundere”, a avertizat şefa Comisiei Europene în acelaşi mesaj.
Liderii UE urmează să se întrunească într-un summit de urgenţă în cursul zilei de joi, la Bruxelles, după ce o primă serie de sancţiuni europene împotriva Rusiei a intrat în vigoare miercuri.
UPDATE
Harkov, Dnipro, Mariupol, Kiev și Odesa sunt doar câteva din orașele vizate de atacurile rusești de joi dimineața.
Dincolo de exploziile auzite lângă orașe, bombardamente ar mai fi avut loc și în apropiere de alte baze militare precum Șuguev, Mirohorod, Kramatorsk, Vasilkov.
Livemapua.com, un serviciu care documentează atacurile conflictului ruso-ucrainean încă din 2014, a publicat o hartă cu locurile unde au fost raportate până la această oră atacuri.
Updated: Map of Russian attacks being reported across Ukraine pic.twitter.com/uuwapx5kNf
— BNO News (@BNONews) February 24, 2022
UPDATE
Preşedintele american Joe Biden a discutat prin telefon cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, promiţându-i sprijinul Statelor Unite în faţa atacului Rusiei, a anunţat miercuri seară Casa Albă, citată joi de France Presse, preluată de agerpres.ro.
„Preşedintele Zelenski m-a contactat şi tocmai am terminat de vorbit”, a declarat Joe Biden într-un comunicat al Casei Albe.
„Condamn acest atac neprovocat şi nejustificat al forţelor militare ruse”, adaugă preşedintele american după anunţul făcut de preşedintele rus Vladimir Putin despre o „operaţiune militară” a Rusiei în Ucraina.
Joe Biden subliniază de asemenea că Volodimir Zelenski i-a cerut „să îndemne liderii lumii să denunţe clar agresiunea flagrantă a preşedintelui Putin şi să fie alături de poporul Ucrainei”.
Preşedintele Statelor Unite, care a precizat că va vorbi joi despre „consecinţele” acestui anunţ pentru Rusia şi va discuta în aceeaşi zi cu omologii săi din G7, a promis de asemenea să impună sancţiuni importante împotriva Rusiei.
Updated: Map of Russian attacks being reported across Ukraine pic.twitter.com/uuwapx5kNf
— BNO News (@BNONews) February 24, 2022
UPDATE
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a transmis joi dimineață, într-un mesaj pe Twitter, că România este alături de Ucraina şi că aliaţii vor decide „cele mai potrivite măsuri pentru securitatea şi siguranţa comunităţii euroatlantice”.
„România este alături de Ucraina. Încălcarea gravă a dreptului internaţional de către Rusia va avea un preţ mare. Alături de aliaţii şi partenerii noştri, vom decide cele mai potrivite măsuri pentru securitatea şi siguranţa comunităţii euroatlantice”, a scris Bogdan Aurescu pe reţeaua de socializare.
RO🇷🇴 stands with Ukraine🇺🇦. Russia’s serious violation of international law will have a high price. Together with our Allies and partners we will decide on the most appropriate measures for the security and safety of the Euro-Atlantic community. https://t.co/zwshkUWW8z
— Bogdan Aurescu (@BogdanAurescu) February 24, 2022
UPDATE
Prețul petrolului crește și bursele asiatice scad, după ce Rusia a invadat Ucraina. Țițeiul Brent a depășit 100 dolari pe baril, pentru prima dată în ultimii șapte ani.
Cotațiile țițeiul Brent au crescut brusc și au ajuns la 100 de dolari pe baril, imediat după ce Vladimir Putin a anunțat începerea unei operațiuni militare în Ucraina și au fost raportate explozii în această țară. Este cel mai mare nivel din ultimii șapte ani. Rusia este al doilea exportator de țiței după Arabia Saudită și cel mai mare exportator de gaze naturale din lume.
Totodată, piața bursieră asiatică a scăzut cu 2-3%, iar indicii americani Dow și Nasdaq (piața futures) au scăzut cu 2%, respectiv 2,7%.
UPDATE
Poliția de frontieră ucraineană informează că punctele de frontieră au fost atacate, iar CNN a difuzat un videoclip care pare a arăta o coloană de blindate și vehicule militare care intră în Ucraina din Belarus, pe la Senkivka, 230 de kilometri la nord de Kiev. Distanța pe șosea de capitala Ucrainei este de doar trei ore, iar coloana a fost văzută intrând în Ucraina în jurul orei 6:48 a.m., ora locală (care este și ora României).
Armata ucraineană confirmă atacurile, precizează că “Forțele Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei resping un atac aerian al invadatorului. Forțele de apărare ale statului sunt în plină pregătire de luptă. Situația este sub control. Informațiile despre debarcarea trupelor ruse la Odesa nu sunt adevărate.”
Pe pagina sa de Facebook, Armata Ucraineană anunță că a doborât cinci avioane rusești și un elicopter, în zona Luhansk. Informația nu a putut fi confirmată din alte surse.
Ministerul rus al Apărării neagă că ar fi atacat orașe ucrainene, precizând că tirurile vizează infrastructura militară, apărarea aeriană și forțele aeriene, cu “arme de înaltă precizie”, a declarat ministerul agenției de stat a țării, RIA.
UPDATE
Primarul din Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, a îndemnat cetățenii să stea acasă, spunând că sunt semnalate explozii în toată țara.
- „Vă rugăm să nu vă părăsiți casele astăzi. Din cauza situației complicate, școlile, grădinițele și alte instituții nu funcționează astăzi.
- În același timp, transportul public funcționează ca de obicei. Vă voi ține la curent cu ceea ce se întâmplă”, a transmis primarul Igor Terekhov într-o postare pe Facebook.
În altă parte a Ucrainei, în capitala Kiev și în Lvov, au sunat sirenele de raid aerian, dar atmosfera este deocamdată „remarcabil de calmă”, potrivit reporterilor CNN de la fața locului. Este aproximativ 8.00 dimineața acolo, iar oamenii se îndreaptă spre serviciu.
UPDATE. PREȘEDINTELE IOHANNIS CONVOACĂ CSAT
Şedinţa CSAT va avea loc joi, la ora 11,00, la Palatul Cotroceni.
Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, pe ordinea de zi a reuniunii este inclusă tematica privind implicaţiile asupra securităţii euroatlantice în contextul agresiunii Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei.
La finalul şedinţei CSAT, preşedintele Klaus Iohannis va susţine o declaraţie de presă.
Joi dimineaţă, Klaus Iohannis a condamnat „în cei mai fermi termeni” agresiunea armată a Federaţiei Ruse la adresa Ucrainei.
Administraţia Prezidenţială a anunţat că România, alături de întreaga comunitate internaţională democratică, respinge hotărât un astfel de comportament iresponsabil care subminează fundamentul relaţiilor internaţionale şi însăşi ordinea actuală de drept internaţional.
„România atrage atenţia că Federaţia Rusă trebuie să suporte consecinţele acestui act profund ilegal. În coordonare deplină cu aliaţii şi partenerii săi din cadrul NATO şi UE, România va impune măsuri ferme şi substanţiale de răspuns”, a precizat Administraţia Prezidenţială.
Preşedintele Iohannis a exprimat solidaritatea deplină cu Ucraina şi cu poporul ucrainean şi a reafirmat sprijinul deplin al României pentru integritatea teritorială şi suveranitatea acestei ţări.
De asemenea, preşedintele României a solicitat oprirea imediată, integrală şi necondiţionată a agresiunii militare ruse, retragerea tuturor forţelor ruse din Ucraina şi încetarea oricăror presiuni la adresa Ucrainei.
„România este gata să ofere asistenţă umanitară Ucrainei. În acelaşi timp, România avertizează împotriva oricărei acţiuni ostile la adresa membrilor comunităţii române din Ucraina şi este gata să acorde sprijinul necesar”, se arată în comunicatul citat.
Totodată, Klaus Iohannis i-a asigurat pe toţi cetăţenii români de pe teritoriul Ucrainei că România, inclusiv prin misiunile sale diplomatice şi consulare, este pregătită să ofere asistenţa consulară necesară.
„Niciun cetăţean al României nu are motiv să se teamă. Preşedintele Klaus Iohannis subliniază că cetăţenii României, ca stat membru al Alianţei Nord-Atlantice, beneficiază pe deplin de cele mai ample garanţii de securitate din istoria sa”, se mai precizează în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.
Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat, joi dimineaţă, o operaţiune militară în estul Ucrainei. Liderul de la Kremlin a cerut armatei ucrainene „să depună armele” şi a promis să contracareze orice interferenţă străină în operaţiunea rusă în Ucraina. Putin a susţinut că încearcă să demilitarizeze şi să „de-nazifice” Ucraina.
Liderii american, europeni, ai NATO şi ONU au reacţionat la anunţul preşedintelui Federaţiei Ruse, cerându-i să oprească „agresiunea militară” împotriva Ucrainei şi au condamnat ferm atacul Rusiei.
Presa internaţională a relatat despre focuri de arme în apropiere de principalul aeroport din Kiev şi explozii în mai multe locuri din Ucraina, între care şi Odesa, port la Marea Neagră.
Ucraina a anunţat închiderea spaţiului său aerian, iar preşedintele Volodimir Zelenski a decretat legea marţială în toate teritoriile ţării.
UPDATE
Ucraina informează despre cel puţin opt morţi, dintre care şapte soldaţi, şi zeci de răniţi în urma loviturilor aeriene survenite în primele ore ale invaziei ruse pe teritoriul ţării, informează DPA şi EFE, preluate de AGERPRES.
În plus, 15 soldaţi au fost răniţi, iar alţi 19 sunt daţi dispăruţi. Podul peste râul Inhuleţ – un afluent al Niprului -a fost distrus, conform agenţiilor de presă citate.
„O femeie şi un copil au fost răniţi în regiunea Konopot, unde o maşină a luat foc. În oraşul Podolsk din regiunea Odesa, sunt şapte morţi, şapte răniţi şi 19 oameni daţi dispăruţi în urma unui bombardament. În oraşul Mariupol, regiunea Doneţk, există un mort şi doi răniţi”, a precizat consilierul ministrului de interne ucrainean Anton Gheraşcenko pe canalul său Telegram.
Gheraşcenko a adăugat că în districtul Nikolaev, la nord-est de Odesa, o persoană a fost rănită în timpul unui atac asupra unui aeroport militar, în timp ce la Semiatki, districtul Herson, un băiat de 17 ani a fost ucis.
Între timp, tancurile ruseşti au intrat pe teritoriul Ucrainei, în zona regiunii Lugansk, conform informaţiilor transmise de Serviciul ucrainean pentru frontiera de stat.
Tancurile au fost reperate în apropierea localităţilor Krasna Talovka, Milovo şi Gorodişce.
Trupele ruse au atacat, de asemenea, unităţi ale Brigăzii a 17-a de tancuri din Krivoi Rog, în regiunea Dniepropetrovsk, o unitate militară din Krasnopilia, regiunea Sumî.
În acelaşi timp, Centrul pentru Comunicaţii Strategice şi Securitatea Informaţională a Ucrainei susţine că armata ucraineană a recuperat localitatea Sciastie din regiunea Lugansk şi a eliminat 50 de militari ruşi, potrivit EFE.
„Sciastie a fost recuperat după atacul agresorului rus. În timpul încercării de atac echipamentul inamic a fost distrus şi aproximativ 50 de inamici au fost ucişi. Sciastie este sub controlul nostru!”, anunţă centrul pe contul său de Facebook.
UPDATE
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat joi ruperea relaţiilor diplomatice cu Rusia, după agresiunea militară împotriva teritoriului ucrainean ordonată în zorii zilei de şeful statului rus, Vladimir Putin, transmite Reuters.
Zelenski a anunţat totodată că „duşmanul a suferit pierderi severe” şi le-a cerut cetăţenilor ruşi să iasă în stradă şi să protesteze împotriva războiului.
Totodată, Zelenski le-a transmis propriilor săi cetăţeni că va împărţi arme tuturor celor care le doresc şi că va anula sancţiunile împotriva tuturor cetăţenilor ucraineni care sunt gata să-şi apere ţara cu arma în mână.
Şeful statului ucrainean a încurajat totodată mediul de afaceri din ţară să pună la dispoziţia populaţiei bunuri şi servicii.
UPDATE – MOBILIZARE GENERALĂ ÎN UCRAINA
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a decretat joi mobilizarea generală a trupelor ucrainene în contextul războiului declanşat de Rusia împotriva ţării.
Proiectul de lege privind aprobarea decretului preşedintelui Ucrainei ”Cu privire la mobilizarea generală” a fost înaintat spre adoptare Radei Supreme a Ucrainei (Parlamentul), a anunţat legislativul pe contul său oficial de Telegram, relatează EFE, citată de AGERPRES.
UPDATE
Unităţi militare ruseşti au pătruns în regiunea Kievului dinspre Belarus pentru a efectua un atac cu rachete Grad asupra unor ţinte militare, a anunţat joi Serviciul ucrainean de pază a frontierei într-un comunicat, citat de AFP, preluată de agerpres.ro.
Grănicerii, fără a preciza natura acestei incursiuni terestre, au adăugat că ea a avut loc prin postul de control Vilcia, situat la circa 150 km nord de capitala ucraineană.
O jurnalistă de la France Presse a constatat prezenţa mai multor elicoptere fără însemne de identificare zburând în grup la joasă altitudine deasupra unei suburbii a Kievului, capitala ucraineană.
Informaţii neconfirmate relevă că acest zbor grupat provine din Belarus.
Ministerul Apărării din Belarus, ţară aliată cu Rusia, anunţase închiderea de la ora 09:00 GMT a spaţiului aerian belarus deasupra frontierei ucrainene, în sud, cu scopul de a „garanta securitatea utilizării spaţiului aerian” al ţării.
„Trupele ruse au încălcat graniţa de stat. Echipamentul de război al inamicului a trecut prin punctul de frontiera Vilcia”, a indicat Serviciul ucrainean de frontieră’, citat de EFE, potrivit căruia armata ucraineană s-a confruntat cu forţe armate ruseşti.
UPDATE
NATO va activa planurile de apărare pentru Europa de Est pentru prima dată în istoria sa, după atacul Rusiei asupra Ucrainei, au declarat joi pentru DPA surse din cadrul Alianţei Nord-Atlantice. Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat joi că a fost adresată o cerere pentru Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Letonia și Lituania, Polonia și România și Slovacia pentru negocieri urgente pentru articolul 4 din tratat.
UPDATE
În actualul context, este nevoie de o consolidare „consistentă” a Flancului Estic, a afirmat, joi, preşedintele Klaus Iohannis, după şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.
„În acest context tensionat, se impune fără doar şi poate consolidarea consistentă a Flancului Estic. Forţa noastră este în primul rând aceasta: suntem uniţi, suntem fără teamă şi rămânem neclintiţi, împreună, în faţa unui agresor care ameninţă, prin acţiunile sale, pacea întregii planete”, a punctat şeful statului.
El a adăugat că „în aceste momente tragice, gândurile noastre se îndreaptă către poporul ucrainean, către toate femeile, bărbaţii şi copiii ucraineni, obligaţi să trăiască în teroare, victime inocente şi colaterale ale unui război pe care nu îl înţeleg şi nu şi l-au dorit”.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol