16 iunie 2024, 21:51

Putin dă asigurări că vrea să salveze populațiile din teritoriile ucrainene ocupate

Președintele rus Vladimir Putin a dat asigurări că ”salvarea populațiilor din toate aceste teritorii ucrainene” este ”în centrul atenției societății ruse și a întregii țări”, relatează BFM TV.

Președintele rus a spus marți că referendumurile de anexare organizate de Moscova în cele patru regiuni ocupate din Ucraina vizează ”salvarea populațiilor”. El s-a exprimat în cadrul unei reuniuni guvernamentale, în ultima zi a desfășurării acestor referendumuri denunțate drept ”simulacre” de către Kiev și țările occidentale.

Duma de Stat, Camera Inferioară a Parlamentului rus, ar urma să dezbată joi, 29 septembrie, proiectele de lege privind alipirea la Rusia a celor patru provincii ucrainene parţial ocupate de trupele ruse unde sunt în desfăşurare aşa-zise referendumuri ce în viziunea Moscovei ar trebui să constituie baza legală a anexării acestora, transmite Reuters în urma unei relatări a agenţiei TASS, care citează o sursă neprecizată din Legislativul rus.

Informaţia a fost ulterior confirmată şi de agenţia Interfax, în timp ce agenţia RIA Novosti, citând de asemenea o sursă neprecizată, relatează că, în ziua următoare, pe 30 septembrie, preşedintele Vladimir Putin ar urma să se adreseze celor două camere ale parlamentului de la Moscova reunite într-o sesiune extraordinară, scrie agerpres.ro.

În urma lansării invaziei asupra Ucrainei pe 24 februarie, trupele ruse controlează la ora actuală puţin mai mult de jumătate din regiunile Doneţk şi Zaporojie şi aproape integral regiunile Lugansk şi Herson.

O contraofensivă a armatei ucrainene ce a eliberat în ultimele săptămâni mii de kilometri pătraţi, mai ales în provincia nord-estică Harkov, a grăbit decizia Rusiei de a organiza aceste aşa-zise referendumuri, evocate lunile trecute de lideri separatişti proruşi din cele patru provincii.

Odată aceste provincii anexate, chiar dacă nicio ţară nu va recunoaşte o asemenea schimbare a graniţelor, în ochii Kremlinului un atac ucrainean asupra lor ar echivala cu un atac asupra Rusiei.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol