18 noiembrie 2022, 15:34

Putin i-a acordat cetățenia rusă lui Edward Snowden

Președintele rus Vladimir Putin i-a acordat cetățenia rusă lui Edward Snowden, denunțătorul și fostul angajat al NSA din SUA, refugiat în Rusia din 2013 după ce a părăsit Statele Unite, potrivit unui decret publicat luni, scrie The New York Times.

Edward Snowden este căutat de SUA pentru că a dezvăluit presei zeci de mii de documente care demonstrează amploarea supravegherii electronice a Washingtonului.

Anul trecut, Edward Snowden a susținut că actualul președinte SUA Joe Biden a fost „profund implicat” în acțiunile de spionaj SUA împotriva liderilor europeni, dezvăluite luni în urma unei ample investigații de presă.

Snowden a declarat în 2020 că va depune solicitare pentru cetățenia rusă, descriind decizia drept o măsură practică, menită a da familiei sale o mai mare libertate de a trece granițele. Solicitarea sa a devenit acum decizie prin decret semnat de Putin.

Numele lui Snowden apare alături de alte zeci de persoane în decretul publicat pe site-ul guvernului rus.

Dacă poate își făcea griji cineva, aflați că nu este vizat și Snowden de ordinul de mobilizare decretat de președintele rus în cadrul războiului din Ucraina, a precizat avocatul acestuia.

Departamentul de Stat al SUA nu are cunoştinţă de vreo schimbare a statutului cetăţeniei americane a lui Edward Snowden, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, relatează Reuters. El a mai spus că poziţia Washingtonului în legătură cu fostul subcontractor al serviciilor de informaţii americane nu s-a schimbat.


Comentariile sunt oprite pentru acest articol