10 decembrie 2023, 16:31

Putin i-ar fi dat un ultimatum ministrului rus al Apărării de a pune capăt contraofensivei ucrainene

Autorităţile din regiunea ucraineană Odesa au anunţat că Rusia a lansat luni noi atacuri, cu 19 drone şi 14 rachete, care au rănit o femeie şi au avariat grav instalaţii portuare. Între timp, preşedintele rus, Vladimir Putin, i-ar fi dat un ultimatum ministrului Apărării, Serghei Şoigu, pentru a pune capăt contraofensivei ucrainene până la începutul lunii viitoare.

Rusia atacă frecvent regiunea Odesa de la Marea Neagră, unde sunt situate infrastructuri portuare vitale pentru comerţul maritim. Atacurile s-au intensificat după încetarea, în iulie, a acordului care permitea Ucrainei să exporte cereale pe mare.

Ucrainenii au reuşit totuşi să creeze un coridor maritim, iar un al doilea cargou ucrainean cu cereale a plecat săptămâna trecută din portul Cernomorsk şi a ajuns  la Istanbul, în pofida ameninţărilor Rusiei că va ataca orice navă care soseşte sau pleacă din Ucraina. În acest context, o parte tot mai mare din cerealele ucrainene sunt transportate pe Dunăre şi pe căi rutiere şi maritime.

Între timp, o sursă de la Kremlin, citată de Institutul american pentru Studiul Războiului, susţine că preşedintele rus, Vladimir Putin, i-ar fi dat un ultimatum ministrului Apărării, Serghei Şoigu, pentru a pune capăt contraofensivei ucrainene până la începutul lunii viitoare. Potrivit analizei americanilor, comandanţii ruşi ar putea decide contraatacuri continue cu speranţa de a aduce ofensiva ucraineană la un punct culminant, chiar dacă armata rusă ar suferi pierderi grele.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol