3 martie 2023, 10:38

Putin, în spatele ușilor. O poveste Financial Times despre minciună, izolare, paranoia și propagandă

Vladimir Putin a ținut secretă invadarea Ucrainei până în ultimul moment. Doar puțini au știut ce se întâmplă (sau ce ar putea să se întâmple, pentru că și decizia a venit din scurt). Chiar și Serghei Lavrov a fost surprins, pentru că nu știa când/dacă se va întâmpla. A aflat câteva ore înainte de a se întâmpla. O analiză Financial Times, poate una dintre cele mai complete de până acum.

Pe 24 februarie anul trecut, în jurul orei 01:00 dimineața, Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei, a primit un apel telefonic îngrijorător.

După ce a petrecut luni de zile construind o forță de invazie de peste 100.000 de oameni la granița cu Ucraina, Vladimir Putin dăduse undă verde pentru a invada.

Decizia l-a luat complet prin surprindere pe Lavrov. Cu doar câteva zile înainte, președintele rus a cerut părerea consiliului său de securitate cu privire la recunoașterea a două state separatiste din Donbas, o regiune industrială de graniță din Ucraina, în cadrul unei ședințe televizate extrem de stânjenitoare – dar nu i-a lăsat pe aceștia să înțeleagă adevăratele sale intenții.

Ținerea lui Lavrov în întuneric nu a fost ceva neobișnuit pentru Putin, care a avut tendința de a-și concentra procesul decizional în materie de politică externă între o mână de confidenți apropiați, cu riscul ca acest lucru să submineze eforturile diplomatice ale Rusiei.

Cu această ocazie, convorbirea telefonică l-a făcut pe Lavrov unul dintre foarte puținele persoane care au avut cunoștință de plan din timp.

Asta dacă a lua la cunoștință cu câteva ore mai devreme înseamnă “din timp”.

Totuși, trebuie adăugat că toți liderii de rang înalt ai Kremlinului au aflat despre invazie doar când l-au văzut pe Putin declarând la televizor o „operațiune militară specială” în acea dimineață.

Ședința oligarhilor

Mai târziu, în aceeași zi, câteva zeci de oligarhi s-au adunat la Kremlin pentru o întâlnire aranjată doar cu o zi înainte, conștienți că invazia va declanșa sancțiuni occidentale care le-ar putea distruge imperiile. „Toată lumea era complet pierdută”, spune o persoană care a participat la eveniment.

În timp ce așteptau, unul dintre oligarhi l-a spionat pe Lavrov la ieșirea de la o altă întâlnire și l-a presat pentru o explicație despre motivul pentru care Putin a decis să invadeze. Lavrov nu a avut niciun răspuns: oficialii pe care se aflau acolo la Kremlin știau mai puțin decât el despre acest lucru.

Uluit, oligarhul l-a întrebat pe Lavrov cum a putut Putin să plănuiască o invazie atât de uriașă într-un cerc atât de restrâns – atât de mult încât majoritatea înalților oficiali de la Kremlin, cabinetul economic al Rusiei și elita sa de afaceri nici măcar nu crezuseră că era posibil.

„Are trei consilieri”, a răspuns Lavrov, potrivit oligarhului. „Ivan cel Groaznic. Petru cel Mare. Și Ecaterina cea Mare”.

Războiul de trei zile

Conform planului de invazie al lui Putin, trupele rusești urmau să cucerească Kievul în câteva zile, într-un blitzkrieg strălucit și relativ lipsit de sânge.

În schimb, războiul s-a dovedit a fi o mlaștină de proporții istorice pentru Rusia. După un an, invazia lui Putin a făcut peste 200.000 de morți și răniți în rândul forțelor armate ale Rusiei, potrivit oficialilor americani și europeni; a epuizat stocul de tancuri, artilerie și rachete de croazieră; și a izolat țara de piețele financiare globale și de lanțurile de aprovizionare occidentale.

Nici luptele din Ucraina nu l-au adus pe Putin mai aproape de obiectivele sale vag definite de „demilitarizare” și „deznazitizare” a Kievului. Deși Rusia controlează în prezent 17% din teritoriul Ucrainei, recunoscut la nivel internațional, a abandonat jumătate din terenurile pe care le-a cucerit în primele săptămâni ale războiului – inclusiv o retragere umilitoare din Herson, singura capitală de provincie aflată sub controlul său, la doar câteva săptămâni după ce Putin a încercat să o anexeze.

Dar, în timp ce războiul continuă fără să se întrevadă un sfârșit, Putin nu a dat niciun indiciu că intenționează să renunțe la eforturile sale de război.

“Totul a mers groaznic de prost”

În discursul său de marți privind starea uniunii, Putin a insistat că războiul este „despre însăși existența țării noastre” și a spus că Occidentul l-a forțat să invadeze Ucraina. „Ei sunt cei care au început războiul. Noi folosim forța pentru a-l opri”, a spus el.

Chiar și în timp ce costul uriaș al invaziei pentru Rusia devine evident pentru el, Putin este mai hotărât ca niciodată să o ducă la bun sfârșit, spun oamenii care îl cunosc.

„Ideea nu a fost niciodată ca sute de mii de oameni să moară. Totul a mers groaznic de prost”, spune un fost oficial rus de rang înalt. Cu planul inițial în zdrențe, Putin caută noi raționamente pentru a justifica efortul de război, insistând că nu a avut de ales decât să continue invazia prin orice mijloace necesare, spun actuali și foști oficiali.

„El le spune oamenilor apropiați: ‘Se pare că am fost complet nepregătiți’. Armata este un dezastru. Industria noastră este un dezastru. Dar este bine că am aflat în acest fel, și nu când ne invadează NATO'”, adaugă fostul oficial.

Un lider izolat

Financial Times a vorbit cu șase confidenți de lungă durată ai lui Putin, precum și cu persoane implicate în efortul de război al Rusiei, precum și cu actuali și foști oficiali de rang înalt din Occident și Ucraina, pentru această relatare a modului în care Putin a făcut o greșeală în timpul invaziei – apoi a dublat situația, în loc să își recunoască greșeala. Toți aceștia au vorbit sub rezerva anonimatului pentru a discuta chestiuni sensibile.

Oamenii care îl cunosc pe Putin descriu un lider care a devenit și mai izolat de la începutul războiului. „Stalin a fost un ticălos, dar un bun manager, pentru că nu putea fi mințit. Dar nimeni nu-i poate spune lui Putin adevărul”, spune unul dintre ei. „Oamenii care nu au încredere în nimeni încep să aibă încredere într-un număr foarte mic de oameni care îi mint”.

„Dacă nu ești de acord cu el, poți pleca”

Anul trecut nu a fost prima dată când Putin a ascuns planurile unei invazii de consilierii apropiați. Atunci când Rusia a cucerit Crimeea de la Ucraina în 2014, nu și-a informat propriul consiliu de securitate – în schimb, cu o ocazie, a jucat pe degete anexarea peninsulei împreună cu ministrul său al apărării, Serghei Șoigu, și trei oficiali de top din domeniul securității toată noaptea până la ora 7 dimineața.

Inițial, consilierii l-au îndemnat pe Putin să nu trimită trupe în Crimeea, potrivit unui fost oficial rus de rang înalt și unui fost oficial american de rang înalt. „Putin a spus: ‘Acesta este un moment istoric. Dacă nu sunteți de acord cu el, puteți pleca'”, își amintește fostul oficial rus.

Când Occidentul, temându-se de escaladarea tensiunilor până la un punct de neîntoarcere și de periclitarea legăturilor economice ale Europei cu Rusia, a răspuns doar cu o palmă, Putin a fost convins că a luat decizia corectă, potrivit mai multor persoane care îl cunosc pe președinte.

Cercul…din ce în ce mai intim

În anii de după invazia din 2014, cercul intim al lui Putin a început să se restrângă și mai mult, pe măsură ce acesta devenea din ce în ce mai preocupat de ceea ce el vedea ca fiind amenințări occidentale tot mai mari la adresa securității Rusiei, spun oamenii. Izolarea sa s-a adâncit când a început pandemia Covid-19 în 2020: de teamă că ar putea infecta un Putin germofob, chiar și oficialii de top au fost forțați să petreacă săptămâni întregi în carantină pentru o audiență personală.

Una dintre puținele persoane care au petrecut timp îndelungat cu Putin a fost prietenul său Iuri Kovalciuk, un fost fizician care, în anii 1990, a deținut o proprietate alăturată celei a viitorului președinte în zona rurală de lângă Sankt Petersburg.

Secretomaniacul Kovalciuk – un bancher și mogul media despre care SUA afirmă că gestionează finanțele personale ale lui Putin – nu vorbește aproape niciodată în public și nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Oamenii care îl cunosc spun că împărtășește pasiunea pentru revanșismul imperial rusesc cu fratele său mai mare, Mihail, un fizician ale cărui dezlănțuiri încărcate de teoria conspirației despre planurile SUA de a dezvolta super-soldați și „arme etnice” au apărut, ocazional, mai târziu în discursurile lui Putin.

În timpul perioadei de vârf a pandemiei, Putin a fost în mare parte izolat de confidenții relativ liberali, cu mentalitate occidentală, care anterior îl ascultau. În schimb, el și-a petrecut primele luni în reședința sa de la Valdai, un oraș bucolic pe un lac din nordul Rusiei, în esență închis cu tânărul Kovalciuk, care l-a inspirat pe Putin să se gândească la misiunea sa istorică de a afirma măreția Rusiei, așa cum o făcuse Petru cel Mare.

„El chiar crede toate lucrurile pe care le spune despre sacralitate și Petru cel Mare. Crede că va fi ținut minte ca Petru”, spune un fost oficial de rang înalt.

Fixație pe Ucraina. Influența domnului Medvedciuk

Din ce în ce mai mult, Putin a devenit fixat pe Ucraina, pe măsură ce relațiile sale s-au deteriorat cu tânărul și energicul președinte Volodimir Zelenski, comentează Financial Times.

Una dintre primele acțiuni ale lui Zelenski a fost aceea de a reduce influența lui Viktor Medvedciuk, un prieten apropiat al lui Putin care conducea cel mai mare partid de opoziție din parlament. În timp ce fostul președinte Petro Poroșenko îl folosise pe Medvedciuk ca intermediar crucial cu Moscova, echipa lui Zelenski a căutat alți intermediari în ideea că influența acestuia asupra lui Putin începuse să se diminueze.

Dar, în timp ce Putin a început să elaboreze planuri pentru o posibilă invazie, Medvedciuk a insistat că ucrainenii vor întâmpina forțele Rusiei cu brațele deschise.

O parte a planului îl implica pe Viktor Ianukovici, un fost președinte care se află în exil în Rusia de când a fugit de revoluția din 2014 împotriva sa. Acesta urma să transmită un mesaj video prin care îi conferea legitimitate lui Medvedciuk – și îl ungea să conducă Ucraina cu sprijinul Rusiei.

Această viziune era în flagrantă contradicție cu realitățile politice din Ucraina, unde minoritatea pro-rusă pe care Medvedciuk o reprezenta era mult mai numeroasă decât cei care îl disprețuiau pentru legăturile sale cu Moscova. Dar s-a dovedit seducătoare pentru Putin, care a autorizat plăți prin intermediul partidului lui Medvedciuk pentru a plăti colaboratorii locali.

La Moscova a existat mult scepticism. „Dacă Medvedciuk spune că plouă, trebuie să te uiți pe fereastră – va fi soare”, spune un alt fost înalt oficial rus. „Aveți sondaje, aveți serviciile secrete – cum puteți face ceva serios pe baza a ceea ce spune Medvedciuk?”.

Cu toate acestea, evaluarea sa a fost susținută de Serviciul Federal de Securitate, sau FSB, agenția succesoare a KGB-ului, care l-a asigurat pe Putin că victoria este sigură – și a plătit sume mari sub formă de mită oficialilor din Ucraina în speranța că acest lucru va garanta succesul.

“Spune povestea corectă și îți rămâne și ție câte ceva”

„FSB construise un întreg sistem de a-i spune șefului ceea ce voia să audă. Se dădeau bugete uriașe și exista corupție la toate nivelurile”, spune un oficial occidental din serviciile de informații. „Spui povestea corectă la vârf și scapi un pic pentru tine”.

Voci disidente din SVR, agenția de informații externe a Rusiei, și din statul major al Rusiei au încercat să ridice îndoieli. La reuniunea Consiliului de Securitate cu trei zile înainte de invazie, chiar și Nikolai Patrușev, secretarul Consiliului de Securitate și cel mai vechi și mai șovin aliat al lui Putin, a sugerat să se mai acorde o șansă diplomației.

„El știa în ce stare proastă se află armata și i-a spus lui Putin acest lucru”, spune o persoană apropiată Kremlinului.

Dar, la fel ca în 2014, Putin i-a anulat, insistând că era mai bine informat.

„Putin a fost prea încrezător”, spune un fost oficial american de rang înalt. „El știe mai bine decât consilierii săi, la fel cum Hitler știa mai bine decât generalii săi”.

Invazia, dincolo de perdeaua de fum

Invazia a început să se destrame aproape imediat după ce Putin a pus-o în mișcare. Valeri Gherasimov, șeful Statului Major General, elaborase un plan pentru a cuceri aerodromul Hostomel din afara Kievului, oferind escadrilelor de parașutiști de elită rusești o platformă de unde să atace sediul guvernului lui Zelenski.

Unii dintre colaboratorii lui Medvedciuk au lucrat ca observatori pentru forțele rusești care înaintau, pictând marcaje pe clădiri și autostrăzi pentru a-i direcționa pe invadatori către locații cheie. Alții s-au alăturat atacului asupra cartierului guvernamental. În sudul Ucrainei, aceștia au ajutat Rusia să captureze o mare parte din teritoriu, inclusiv Kherson, cu o rezistență redusă sau chiar inexistentă.

Cu toate acestea, majoritatea membrilor rețelei lui Medvedciuk au luat pur și simplu banii și au fugit, refuzând să se alăture invaziei – sau s-au dus direct la autoritățile ucrainene și le-au avertizat cu privire la instrucțiunile pe care le primiseră, potrivit unui oficial ucrainean de rang înalt și unor foști oficiali americani și ruși.

Predicțiile de dinainte de război conform cărora armata ucraineană se va prăbuși s-au bazat în mare parte pe presupunerea că forțele aeriene rusești vor stabili rapid controlul asupra cerului Ucrainei.

În schimb, pe fondul unei dezordini generalizate în rândul invadatorilor, armata rusă a doborât o serie de avioane proprii în primele zile ale invaziei. Ca urmare, a rămas fără piloți cu experiență în operațiuni de luptă care implică forțe terestre și care erau pregătiți să zboare, potrivit a doi oficiali occidentali și unui oficial ucrainean.

„S-ar putea să nu fi fost de două cifre, dar este mai mult decât unul sau două” avioane rusești doborâte de “focuri prietene”, spune fostul înalt oficial american. „A fost mult fratricid aici”.

El adaugă: „Este posibil să nu fi avut piloți cu experiență de luptă care să fie dispuși să zboare deasupra Ucrainei și să-și riște gâtul în acel mediu nebunesc”.

Vadym Skibitsky, adjunctul șefului serviciilor secrete militare ucrainene, adaugă: „S-a întâmplat. De la unitățile de artilerie, de la tancuri, și am văzut chiar și din interceptările noastre ale conversațiilor lor. Și-au doborât propriile elicoptere și și-au doborât propriile avioane.”

Pierderi uriașe

Pe teren, avansurile Rusiei au fost făcute cu prețul unor pierderi uriașe și nu au ajutat-o să captureze niciun oraș important în afară de Kherson. La sfârșitul lunii martie, forțele invadatoare erau într-o stare atât de proastă încât s-au retras din cea mai mare parte a Ucrainei centrale și de nord-est, ceea ce a fost prezentat ca un „gest de bunăvoință”.

Planul genial s-a dovedit a fi un eșec.

„Rusia a dat-o în bară”, spune Skibitsky. „Inițial, Gherasimov nu a vrut să intre din toate părțile așa cum a făcut. Dar FSB-ul și toți ceilalți l-au convins că toată lumea îl aștepta să apară și că nu va exista nicio rezistență”.

„Un război unic în istoria lumii”

Pe măsură ce consecințele invaziei sale deveneau evidente, Putin a căutat un țap ispășitor pe care să îl facă responsabil pentru gafele de informații care au stat la baza acesteia. Acea persoană a fost Serghei Beseda, șeful celei de-a cincea direcții a FSB, care este responsabilă pentru operațiunile externe și care a pus bazele invaziei prin plata colaboratorilor ucraineni, potrivit a doi oficiali occidentali.

Inițial, Beseda a fost plasat în arest la domiciliu, potrivit oficialilor. Totuși, perioada petrecută de acesta în “cușca câinelui” nu a durat mult timp. Săptămâni mai târziu, oficialii americani au sosit la o întâlnire pe probleme bilaterale cu omologii lor ruși, întrebându-se, după ce știrea despre detenția lui Beseda s-a scurs în presa rusă, dacă acesta va apărea și cum ar putea explica rușii unde se află.

În schimb, Beseda a intrat și a spus, parafrazându-l pe Mark Twain: „Știți, zvonurile despre dispariția mea sunt foarte exagerate”, potrivit fostului oficial american.

Revenirea rapidă a lui Beseda a demonstrat ceea ce consilierii consideră a fi unele dintre cele mai mari slăbiciuni ale lui Putin. Președintele rus prețuiește loialitatea în detrimentul competenței; este obsedat de secretizare până la o limită și prezidează o cultură birocratică în care subalternii săi îi spun ceea ce vrea să audă, potrivit persoanelor care îl cunosc.

Fluxul de minciuni, o tactică de supraviețuire

Propagandă constantă făcută  în jurul războiului și cererile lui Putin de loialitate din partea elitei nu au făcut decât să crească stimulentul pentru consilieri de a-i spune ce vrea să audă, spun oamenii.

„El este sănătos la minte. Este rezonabil. Nu este nebun. Dar nimeni nu poate fi expert în toate. Ei trebuie să fie sinceri cu el și nu sunt”, spune un alt confident de lungă durată al lui Putin. „Sistemul de management este o problemă uriașă. Creează mari lacune în cunoștințele sale, iar calitatea informațiilor pe care le primește este slabă”.

Pentru mulți membri ai elitei, fluxul de minciuni este o tactică de supraviețuire: majoritatea membrilor administrației prezidențiale și ai cabinetului economic al lui Putin le-au spus prietenilor că se opun războiului, dar se simt neputincioși în a face ceva în această privință. „Este într-adevăr un război unic în istoria lumii, când toată elita este împotriva lui”, spune un fost oficial de rang înalt.

Un număr mic, inclusiv fostul reprezentant special pentru climă Anatoli Ciubais, au demisionat în liniște. Un fost oficial de rang înalt, care acum conduce o importantă companie de stat, a mers atât de departe încât a solicitat un pașaport israelian în timp ce încă se afla în funcție și a început să facă planuri pentru a părăsi țara, potrivit a două persoane apropiate lui.

Pe măsură ce războiul continuă să se zbată, Putin a început să înțeleagă amploarea greșelii de calcul a Rusiei, ceea ce l-a determinat să caute mai multe informații de la persoane de la niveluri inferioare, spun persoanele care îl cunosc. O cohortă de bloggeri ultranaționaliști care sunt critici la adresa instituțiilor militare au avut cel puțin două întâlniri cu ușile închise cu Putin începând din vara anului trecut; unii au fost invitați de onoare la ceremonia de anexare a celor patru provincii ucrainene în septembrie.

Ocazional, Putin a folosit informații de pe canalele sale informale pentru a pune piedică în public înalților oficiali. Luna trecută, Denis Manturov, un viceprim-ministru, i-a spus lui Putin că guvernul a semnat contracte cu fabrici rusești de aviație pentru a produce noi avioane, una dintre industriile cele mai afectate de dificultatea de a achiziționa componente în cadrul sancțiunilor. Putin a răspuns: „Știu că fabricile nu au contracte, mi-au spus directorii. De ce faci pe prostul? Când vor fi gata contractele? Iată despre ce vorbesc: directorii fabricilor spun că nu au contracte. Și tu îmi spui că totul e pe hârtie”.

“El nu are încredere în nimeni”

Noul scepticism regăsit al lui Putin este însă limitat de refuzul său de a recunoaște că invazia a fost o greșeală, spun oamenii. Unii dintre oficialii liberali care se opun războiului au încercat să-l convingă să pună capăt acestuia, subliniind daunele economice pe care sancțiunile sunt susceptibile să le provoace economiei Rusiei.

Dar Putin le spune că „a luat deja în calcul reducerile”, spune un alt fost oficial rus de rang înalt. „El spune: ‘Plătim un preț uriaș, am înțeles. Am subestimat cât de dificil ar putea fi’. Dar cum poți să convingi un om nebun? Creierul lui se va prăbuși dacă își va da seama că a fost o greșeală”, adaugă persoana respectivă. „El nu are încredere în nimeni”.

Întrebat despre discrepanța dintre declarațiile ministrului apărării și plângerile combatanților de pe front cu privire la echipamentul slab din decembrie, Putin a parafrazat un personaj din serialul său preferat, drama sovietică de spionaj Șaptesprezece momente de primăvară: „Nu poți avea încredere în nimeni. Doar în mine”. Apoi a chicotit.

Lupta existențială continuă

Discursul de marți al lui Putin privind starea uniunii a demonstrat determinarea sa de a „rezolva pas cu pas sarcinile care ne stau în față”, insistând că războiul Rusiei va continua până la un final victorios.

Remarcile au subliniat cât de existențială a devenit lupta pentru Putin, pe măsură ce amenințarea pe care o vede din partea unui Occident ostil îl consumă. Putin a petrecut relativ puțin timp discutând despre Ucraina în sine, concentrându-și în schimb furia asupra SUA, pe care le-a acuzat că încearcă să „distrugă” Rusia și să folosească „trădători naționali” pentru a o dezmembra.

Discursul a marcat prima sa revenire la retorica nucleară din toamna anului trecut, când a făcut avertismente voalate de a „folosi toate mijloacele de care dispunem” pentru a apăra cuceririle Rusiei și a sugerat că Rusia ar putea efectua un prim atac nuclear.

Aceste amenințări au îngrijorat suficient de mult țările occidentale încât SUA, Marea Britanie și Franța, cele trei puteri nucleare ale NATO, au transmis un mesaj comun Rusiei, în care au promis că vor riposta cu arme convenționale dacă Putin va decide să folosească arme nucleare în Ucraina, potrivit foștilor oficiali americani și ruși.

Potrivit a două persoane apropiate Kremlinului, Putin a jucat deja cu posibilitatea de a folosi o armă nucleară în Ucraina și a ajuns la concluzia că nici măcar un atac limitat nu ar aduce beneficii Rusiei.

„El nu are niciun motiv să apese pe buton. Ce rost are să bombardeze Ucraina? Detonezi o bombă nucleară tactică pe Zaporizhzhia”, spune un fost oficial rus, referindu-se la capitala ucraineană a unei provincii pe care Putin a revendicat-o pentru Rusia. „Totul este complet iradiat, nu poți intra acolo și se presupune că oricum este Rusia, așa că ce rost a avut?”.

În schimb, Putin a declarat că Rusia își va suspenda participarea la New Start, ultimul tratat de armament rămas cu SUA care reglementează arsenalele nucleare ale țărilor. Suspendarea a fost cel mai concret pas pe care Putin l-a făcut pe scara escaladării de când a început războiul: Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a declarat că „întreaga arhitectură de control al armelor a fost dezmembrată”.

De data aceasta, însă, Putin nu a făcut amenințări de a folosi efectiv arme nucleare – ceea ce analiștii au interpretat ca un semn că a început să realizeze limitele Rusiei.

Calculul lui Putin

„Războiul durează de un an. Putin spune de mult timp că se luptă cu Occidentul, nu cu Ucraina. Nu poți continua să vorbești despre asta, trebuie să iei măsuri pentru a demonstra ceva tangibil”, spune Abbas Galliamov, un fost redactor de discursuri al lui Putin. „Altfel, în paradigma sa, va părea că Occidentul șterge pe jos cu Rusia și [el] nu poate spune nimic ca răspuns”.

Calculul lui Putin, spun persoane apropiate Kremlinului, este că Rusia este mai angajată în război decât este Occidentul în Ucraina și suficient de rezistentă pentru a rezista la durerea economică. Republicanii de rang înalt s-au întrebat în mod deschis cât timp SUA pot continua să sprijine Ucraina în aceeași măsură, iar partidul păstrează o șansă realistă de a cuceri Casa Albă în 2024.

În intensificarea sprijinului militar pentru Ucraina, oficialii occidentali sunt conștienți că orice altceva decât o înfrângere zdrobitoare pentru Rusia riscă să nu reușească să rezolve problema.

„Trebuie să ne întrebăm: Cum vrem să se termine asta? Vrem să ajungem într-o situație în care Putin va supraviețui și va avea mai mult timp?”, spune un ministru de externe al UE. „Ceva asemănător cu perioada de acalmie dintre primul și al doilea război mondial”.

Propagandă

Putin, în schimb, pariază că poate vedea prin această turbulență strategică, spun oamenii care îl cunosc. În loc să insiste că majoritatea rușilor nu sunt afectați de război, așa cum a făcut Kremlinul în primele luni, când viața a continuat în mare parte normal, Putin a adoptat o retorică de mobilizare, îndemnând întreaga societate să se unească în spatele invaziei.

Scenele de la mitingul patriotic de miercuri au subliniat cât de departe a ajuns Putin pe această cale în doar câțiva ani. Pe stadionul Luzhniki din Moscova, unde a avut loc finala Cupei Mondiale de fotbal de acum cinci ani, un soldat a cântat rap despre „ora dificilă pe care nu am anticipat-o” alături de corul militar rusesc, iar părinții persoanelor ucise în lupta pentru Rusia au ținut discursuri în fața unei mulțimi uriașe care flutura steaguri. Gazdele mitingului au salutat un grup de copii „salvați” de armata rusă din Mariupol, un oraș din sud-estul Ucrainei pe care aceasta l-a ras de pe fața pământului în primăvara anului trecut.

Apoi a apărut Putin, a dat mâna cu un grup select de soldați și le-a spus rușilor să se inspire de la ei. „Patria este familia noastră”, a spus Putin. „Oamenii care se ridică aici decid să apere cel mai valoros și mai drag lucru pe care îl au – familia noastră. Ei luptă în mod eroic, curajos, cu curaj, cu vitejie”.

Presa independentă rusă a relatat că zeci de mii de angajați de stat și studenți au fost plătiți cu sume mici sau forțați să participe. Faptul că, în mod evident, Kremlinul nu a crezut că ar putea umple un stadion pentru a-l susține pe Putin fără a forța oamenii să meargă sugerează că oficialii știu cât de dificilă va fi mobilizarea societății în jurul războiului.

„Chiar și în mintea lui, își dă seama că nu se va întâmpla curând. Va fi un proces costisitor și de lungă durată”, spune fostul oficial american. „Are, crede el, timpul necesar – are 70 de ani – și resursele, banii din petrol și gaze pentru a realiza acest lucru. Și pentru asta va fi ținut minte: pentru că a adunat pământurile rusești așa cum a făcut Petru cel Mare.”

Dar alternativa, spune un fost oficial de rang înalt de la Kremlin, ar putea fi prea dificilă pentru ca Putin să o contemple.

„Este înfricoșător să ne gândim ce se va întâmpla dacă acest lucru se va sfârși cu o înfrângere dezastruoasă pentru Rusia„, spune fostul oficial. „Asta înseamnă că s-au făcut greșeli dezastruoase și că omul din spatele ei trebuie să iasă din această viață, fie printr-un glonț, fie prin cianură, fie prin altceva. Și dacă nu există dreptate în această lume, atunci nimeni nu va avea parte de ea”, adaugă el.

„Este ca atunci când doi jucători de șah joacă. Unul dintre ei pierde și îl lovește pe celălalt în cap cu tabla de șah. Asta înseamnă că a câștigat? Nu, este doar un act de disperare.”


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol