1 mai 2024, 4:31

Fără a le oferi vreo dovadă, Putin a reușit să-i convingă pe ruși că Ucraina se află în spatele atentatului de la Crocus

Este și asta (încă) o performanță de-ale președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin. A fost suficient să arunce de câteva ori în spațiul public niște acuzații, fără a prezenta vreo dovadă în sprijinul lor, și gata, efectul a fost cel scontat: a convins.

Mai mult de jumătate dintre cetățenii Rusiei sunt convinși că Ucraina este implicată în recentul atac terorist de la Moscova. Deși Kremlinul nu a prezentat nicio dovadă în acest sens, narativul său a fost acceptat, mai ales de rușii de peste 30 de ani.

Publicat de Financial Times (FT), sondajul a fost realizat online de OpenMinds, un institut anglo-ucrainean și arată că 50% dintre cetățenii ruși cred că autoritățile ucrainene au comandat atacul de la concertul din 22 martie de la Moscova, iar alți 6% spun că Ocidentul (SUA/UK/Vestul) l-au comandat.

Doar 27% dintre ruși au indicat ISIS ca fiind responsabilă, deși organizația teroristă islamistă a revendicat oficial atacul și a prezentat și imagini cu militanții săi, realizate înainte de 22 martie. Mai mult decât atât, SUA au transmis un avertisment public cetățenilor lor din Rusia, cu două săptămâni înainte, iar Kremlinul a recunoscut că a primit un astfel de avertisment de la americani.

Totuși, mai arată sondajul, 75% dintre respondenți consideră că Vladimir Putin este cea mai de încredere sursă de informații, iar președintele rus a spus că teroriștii se îndreptau spre Ucraina, unde li s-ar fi pregătit “o fereastră în linia frontului” pentru a putea părăsi Rusia.

Declarația lui Vladimir Putin a fost apoi contrazisă chiar de aliatul său, președintele belarus Aleksandr Lukașenko, care a spus că teroriștii se îndreptau de fapt spre Belarus, dar, date fiind condițiile de securitate draconice de acolo, au făcut cale întoarsă și s-au îndreptat spre Ucraina.

Nici Putin, nici FSB, care a repetat acuzații la adresa Ucrainei și a Occidentului, nu au prezentat nicio dovadă în acest sens.

FT arată că sondajul demonstrează cum Kremlinul a reușit să folosească rapid atacul în propaganda legată de războiul din Ucraina, deși desfășurarea evenimentelor sugerează un eșec de proporții al serviciilor ruse de securitate, care au fost incapabile să prevină atacul, chiar dacă au știut din timp despre acesta.

Cu toate acestea, sondajul arată că, în rândul rușilor care nu susțin invadarea Ucrainei, 50% au dat vina pe ISIS, față de doar 12%, între cei care consideră că războiul din Ucraina este unul just. De asemenea, tinerii ruși, cu vârste de până în 30 de ani, sunt mai înclinați să creadă că ISIS este responsabilă de atacul de la Moscova.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol