20 aprilie 2024, 1:55

Narcisismul președintelui influențează durata războiului?

Războaiele durează mai mult în cazul președinților cu un scor ridicat al narcisismului.” Președinții mai narcisiști tind să pună capăt războaielor doar atunci când pot spune că au câștigat, drept urmare le vor prelungi pentru a găsi o modalitate de a declara o victorie, într-un fel sau altul”, afirmă John P. Harden, politolog la Ripon College.

Acesta a analizat personalitățile a 19 președinți americani din perioada cuprinsă între 1897 – 2009, scrie Gazeta Wyborcza, din Polonia, citată de Science+.

Opt dintre aceștia au înregistrat scoruri peste medie în privința narcisismului (inclusiv Richard Nixon, Franklin Roosevelt, Bill Clinton și John Kennedy).

Acești președinți au numărat în medie 613 zile de război în timpul președinției – față de 136 de zile în cazul celor 11 președinți care s-au clasat sub media scorului privind narcisismul.

În cazul Europei, este greu să nu te gândești la războiul din Ucraina și la imaginea lui Vladimir Putin.

Datorită celui mai recent studiu, știm deja că trăsăturile de personalitate ale președintelui Rusiei pot influența durata războiului. „Cu toate acestea, aș fi speriat de gândul că Putin este bolnav, de exemplu, de cancer sau de altă boală mortală. În acest caz, și-ar putea dori să intre în istorie”, a rezumat Jan Gołębiowski, psiholog criminalist.

Putin este un lider autocrat și autoritar. Decenii de studii în domeniul psihologiei organizaționale arată că astfel de lideri sunt mai înclinați să ia ei înșiși deciziile importante. Ei tind și să fie mai atenți la obiective decât la bunăstarea generală a poporului lor. Un alt semn grăitor este că mențin o distanță față de ceilalți – uneori prin recurgerea la pedepse și amenințări, scrie și hotnews.ro.

Un studiu recent al unui număr de 14 de lideri din state autoritare, inclusiv Putin și președintele brazilian Bolsonaro, a constatat că ei sunt mai puțin agreabili (în termenii de altruism și de a fi de încredere) și mai puțin stabili emoțional în comparație cu lideri mai puțin autocratici. Ei punctează mai mult la trăsăturile de personalitate sumbră, antisocială, ca machiavelismul (manipulare și înșelăciune), narcisismul (grandiozitate, superioritate și îndreptățire) și psihopatie (empatie redusă, agresivitate și impulsivitate).

Cercetările sugerează că aceste trăsături îi fac mai puțin competenți și mai greu de înțeles de către alții.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol