5 martie 2024, 3:42

Putin nu a renuțat la cucerirea Kievului. „Asta e sinucidere!”

Conducerea Rusiei a cerut Ministerului Apărării să pregătească un plan pentru o ofensivă de amploare în Ucraina, inclusiv o nouă încercare de a cuceri Kievul, potrivit Vazhnye Histories, care citează o sursă apropiată departamentului militar, scrie The Moscow Times.

Potrivit sursei publicației, starea de spirit în rândul militarilor  a ajuns la stadiul de „panică”, același cuvânt fiind folosit chiar de către ofițeri.

„Planurile de a ataca din nou Kievul sunt, într-adevăr, în curs de elaborare, dar numai pentru că așa cere conducerea țării. Nimeni nu crede în punerea în aplicare a acestor planuri, pentru că ar fi o sinucidere”, a declarat sursa.

Primele săptămâni de război

Prima încercare de cucerire a capitalei ucrainene, făcută în primele săptămâni de război, s-a transformat într-un fiasco cu numeroase victime. Dar prăbușirea speranțelor unui blitzkrieg victorios s-a dovedit a fi neputincioasă pentru a schimba mentalitatea președintelui Vladimir Putin, pentru care cucerirea Ucrainei devenise o obsesie.

În ciuda presiunilor din partea conducerii țării, militarii înțeleg că o ofensivă strategică în Ucraina este imposibilă, precizează sursa. Există două motive principale: lipsa de echipament și muniție de calitate și incapacitatea comandamentului superior de a face o evaluare realistă a situației de pe front.

Rezerviștii

Chiar și sutele de mii de soldați mobilizați, adunați în unități de rezervă la frontieră, sunt doar o „rezervă” de care armata are nevoie pentru a „închide o eventuală breșă ucraineană”, explică sursa citată.

Dar, în ciuda dificultăților și a pierderilor, care, potrivit cifrelor americane, au ajuns deja la 200.000, Putin cere o ofensivă. Potrivit Bloomberg, aceasta ar trebui să înceapă în februarie-martie – înainte ca Ucraina să primească și să asimileze tancurile și vehiculele blindate occidentale.

Ofensiva de primăvară

O sursă a Novaya Gazeta Europa din cartierul general de comandă al grupării din Ucraina, confirmă: se pregătește un plan de ofensivă, iar zeci de mii de soldați ar putea fi „puși la tocat”. Cu toate acestea, niciun risc nu este luat în considerare, deplânge sursa: „Ucrainenii primesc date absolut exacte despre toate mișcările noastre de la agențiile de informații occidentale. Este imposibil să se acumuleze un număr suficient de forțe într-o anumită zonă fără a le expune la lovituri HIMARS și de artilerie cu rază lungă de acțiune.

Serviciile secrete americane prevăd că Putin va avea nevoie de un nou val de mobilizare încă din următoarele câteva luni, care să implice alte 200.000 de persoane. Ministerul ucrainean al Apărării spune că „primul val” a fost mai mare decât cifrele oficiale și a permis armatei să adune 500.000 de soldați la granițe.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol