16 aprilie 2024, 23:42

Radiaţiile solare ţin coronavirusul la distanţă

Radiaţiile solare sunt un ajutor neașteptat de a ține la distanță coronavirusul. Fizicianul Silviu Gurlui recomandă o expunere la soare de cel puţin 15 minute pe zi, într-o zonă cu o poluare redusă, pentru a distruge virusuri precum noul coronavirus.

„Avem la îndemână ceea ce ne oferă natura. Sunt cercetări de 150 de ani, care arată că lumina directă, cu cer senin şi poluare redusă, poate distruge microorganismele, bacteriile, virusurile şi ciupercile”, consideră Gurlui.

Cercetătorul dă exemplul lunii decembrie, care a fost una dintre cele mai grele luni din pandemie, temperaturile scăzute şi poluarea fiind doi factori importanţi de propagare a virusului.

„Alt exemplu e iunie-iulie, perioada cea mai cuminte, cu cele mai puţine cazuri înregistrate. E perioada anului cu intensitatea radiaţiilor solare cea mai mare”, a adăugat profesorul.

Gurlui mai crede că mediul joacă un rol foarte important în propagarea acestui virus, iar poluarea joacă un dublu rol:

  1. pregăteşte organismul să fie vulnerabil
  2. şi e un factor de propagare în aer

 

Acolo unde este poluare foarte mare, acţiunile virusului sunt mai violente. De aceea trebuie să avem grijă să avem un aer curat.

Carmen Dorobăţ, medic infecţionist la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi, spune că virusurile din categoria din care face parte şi noul coronavirus se transmit mai greu atunci când temperaturile sunt ceva mai ridicate. Nu avem nicio dovadă în legătură cu o meteosensibilitate a virusului din punct de vedere medical, dar, general vorbind, virusurile din această categorie au o dinamică virală diminuată în sezonul cald.


Citește și:
Un român propune echipamente pentru analiza poluării, care ar putea salva vieți


Foto: Libertatea


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol