10 octombrie 2024, 19:38

Radu Tudor, lansare de carte dedicată Alianței Nord-Atlantice: „Încerc să subliniez importanța calității de stat membru NATO pentru România”

În contextul aniversării a 70 de ani de la înființarea NATO și împlinirea a 15 ani de la aderarea României la NATO, jurnalistul și analistul militar Radu Tudor își lansează cea de-a treia carte: „NATO. 70 de ani de apărare și securitate euro-atlantică”.

NATO este o alianță politico-militară care a luat ființă la 4 aprilie 1949 prin semnarea Tratatului de la Washington și promovează valorile democratice și cooperarea în domeniul apărării și securității între statele membre. România a aderat la NATO la 29 martie 2004.

Editiadedimineata.ro a  discutat cu jurnalistul Radu Tudor despre cartea pe care a lansat-o, dar și despre alte puncte relevante pentru relațiile externe ale României:

Este o carte dedicată elitelor, studenților de la facultățile de profil? Cui i se adresează cartea?

Se adresează, în primul rând, tuturor românilor care sunt interesați de statutul țării lor, de securitatea României, de protecția populației și a teritoriului național. Încerc să subliniez importanța calității de stat membru NATO pentru România și mi-am dorit foarte mult ca această a treia carte să apară exact în ziua în care se împlinesc 70 de ani de la înființarea Alianței Nord Atlantice și exact așa s-a petrecut. Cartea conține trei interviuri pe care le-am realizat, două dintre ele cu secretarul general al NATO și comandantul suprem al Forțelor Aliate din Europa, generalul Breedlove, apoi sunt câteva note, analize și comentarii legate de evoluția NATO și de această aniversare cu totul specială în 2019, 15 ani de la aderarea României la NATO și 70 de ani de când s-a înființat Alianța. Cartea ar putea să reprezinte o provocare pentru toți cei care sunt preocupați de teme de apărare, securitate, politică externă, în egală măsură, ziariști, studenți, oameni politici și cei care se intersectează în parcursul lor profesional cu un astfel de subiect.

Este o carte care vine ca un statement ca urmare a creșterii discursului izolaționist în unele zone pentru România?

Eu sunt jurnalist din 1991 și din prima zi am pledat foarte puternic cu toate articolele mele, cu toate aparițiile mele tv și radio pentru un profil Euro-Atlantic serios al României. Este o întărire a mesajelor mele pe care le transmit de 28 de ani și o conturare serioasă a ideii că doar în calitate de membri NATO și UE românii pot performa pe un continent care este marcat de tensiuni puternice, de competiție foarte serioasă și nu în ultimul rând, de amenințări din ce în ce mai grave care vin din zona de est a continentului, în special din Rusia.

Pornind de la carte, dar ieșind din context, care sunt punctele pe care România nu trebuie să le negocieze sub nicio formă în relațiile sale externe?

În primul rând, calitatea de membru NATO, chestiunea aceasta nu poate fi pusă sub nicio formă în discuție. În al doilea rând, un statut mai coerent, mai puternic și mai bine definit în interiorul UE. Pentru acest statut ar trebui ca mesagerii noștri să aibă o minimă armonie și înțelegere, mă refer la decidenții din România, care în timpul războiului româno-român, uită că trebuie să ducă același mesaj în exterior și nu să exporte războiul politic intern, nu ar trebui să negociem istoria noastră modernă europeană și dorința de a ne afirma ca un actor puternic în spațiul Euro-Atlantic.

Trecând de la NATO la UE, va fi discursul eurosceptic unul de succes pentru următoarele alegeri pentru unii actori politici? Cum estimați ca analist?

Eu sper că acest discurs eurosceptic care este puternic finanțat, susținut și dirijat de Moscova să aibă un impact cât mai mic. Există, din păcate, forțe extremiste și populiste în Italia, în Franța, în Germania și din păcate și în România, forțe care își doresc subminarea unității europene și euro-atlantice, ca obiectiv declarat al sponsorilor lor. Sper ca aceste curente tradiționale politice să nu fie înfrânte, liberale, creștin-democrate, social-democrate și populismul să reprezinte un mic accident al momentului pe care îl traversăm fără ca el să afecteze o stabilitate continentală pe care noi, românii, ne-o dorim atât de mult.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol