20 mai 2022, 6:46

Rămășițele Reginei Mamă Elena se întorc acasă. Când va avea loc ceremonia funerară

Dorința Regelui Mihai de a fi înmormântat lângă mama sa, Regina Elena, se va concretiza în această toamnă. Se pare că Familia Regală a reușit să ajungă la un consens cu autoritățile elvețiene, care dețin osemintele fostei regine, iubită de români în perioada interbelică.

Astfel, acestea vor fi repatriate în toamna acestuia an și duse la Curtea de Argeş, în Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală. Rămăşiţele vor fi reînhumate la Curtea de Argeş, într-o ceremonie care va avea loc pe 19 octombrie, potrivit Mediafax.

„La 3 mai 1896, a venit pe lume, la Palatul Tatoi, lângă Atena, Regina-Mamă Elena a României, mama Regelui Mihai I. Alteţa Sa Regală Principesa Elena a Greciei şi a Danemarcei a fost fiica Regelui Constantin I al elenilor şi a Reginei Sofia (născută Principesă Imperială a Prusiei). A fost sora Regilor George al II-lea, Alexandru şi Pavlos ai Greciei. S-a căsătorit la Atena, la 10 martie 1921, cu Principele Moştenitor Carol, de care a divorţat la 21 iunie 1928. În 1940 a devenit regina-mamă a României. A murit în ziua de 28 noiembrie 1982, la Lausanne. Spre deosebire de Regele Mihai I, Regina Elena nu a şi-a mai revăzut niciodată ţara”, se arată într-un text publicat pe blogul oficial al Familiei regale a României, potrivit Mediafax.

Rămăşiţele pământeşti ale Reginei mamă Elena, reînhumate la Curtea de Argeş, pe 19 octombrie

„Şeful Casei Majestăţii Sale Custodelui Coroanei are onoarea de a anunţa decizia Majestăţii Sale Margareta de a repatria osemintele Reginei-mamă Elena a României. Regina Elena va odihni în Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală de la Curtea de Argeş, alături de fiul ei, Regele Mihai I. Sicriul va ajunge la Aeroportul Internaţional Otopeni vineri, 18 octombrie 2019. Ceremonia funerară va avea loc în Catedrală istorică Episcopală şi Regală sâmbătă, 19 octombrie 2019. Reînhumarea va avea loc în Pridvorul Noii Catedrale Arhiepiscopale şi Regale”, se arată într-un comunicat remis Mediafax.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol