Domeniul IT este unul dintre cele mai râvnite medii, începând cu generația anilor ’90. În spatele beneficiilor pe care le au specialiștii IT există ore în șir de pregătire și muncă, în care pasiunea și dăruirea sunt 100% esențiale pentru reușită. În urma discuțiilor cu Ramon am descoperit că este un real exemplu în acest sens.
Povestea a început în orașul Nădlac din județul Arad, la granița cu Ungaria. De mic, Ramon a fost fascinat de calculatoare, dezvoltând o pasiune pentru acestea. Astfel, îmbina adesea joaca cu partea tehnică: „unchiul meu avea un Internet-Cafe, iar eu, deși aveam șapte ani, mă ocupam parțial de administrarea lui”.
În timp, a ajuns să-și îmbogățească cunoștințele din domeniul IT, precum: Rețele de Calculatoare, Linux, Programare, Securitate, devenind în clasa a XII-a Campion Național la Rețele de Calculatoare și câștigând locul trei pe Europa. Datorită performanțelor sale a reușit să intre ca olimpic la Facultatea de Calculatoare, Universitatea Politehnica București.
La numai 23 de ani, o vârstă pe care unii o consideră fragedă, Ramon și-a dorit să împărtășească lumii tot ceea ce a învățat până-n prezent. Astfel, a deschis un canal de YouTube, activ încă din septembrie 2016, în care explică pe scurt diferite noțiuni din IT.
Ușor, ușor lucrurile au început să prindă contur, iar astăzi am strâns o comunitate de peste 6000 de abonați și pot să spun că lucrurile sunt abia la început
Pe ce domenii din IT sunteți specializat?
Ramon Năstase: Sunt specializat pe arii precum: Rețele de Calculatoare, Linux și Securitate Cibernetică. Acestea sunt domeniile care mă pasionează cel mai mult și de oricâte ori am ocazia discut (și predau) subiecte din acestea cu mare drag.
Care sunt proiectele pe care le desfășurați în prezent?
Am multe proiecte în desfășurare. Pe lângă ceea ce fac pe YouTube și pe blogul meu, mai scriu cărți, țin training-uri și ofer consultanță în IT și Marketing. Totodată, dezvolt un business împreună cu doi asociați din educație pe partea antreprenorială (intitulat „De Vorbă cu Antreprenorii”) și mă ocup cu ecommerce pe Amazon. Da…sunt mega pasionat de ceea ce fac.
Proiectele anterioare și-au atins scopul? Ce rol au avut acestea în cariera dumneavoastră?
Da. Inițial eram axat pe obținerea de certificări și de-a învăța (tehnica) continuă. Acest lucru m-a ajutat să acumulez foarte multe cunoștințe într-o perioada scurtă de timp. Fapt ce demonstrează „succesul” de azi. Cei 7 ani de muncă continuă (zi de zi) m-au făcut să devin persoana care sunt astăzi și să pot să ajut oamenii să-și înceapă (mult mai ușor și rapid) cariera în IT.
Ați întâmpinat dificultăți, obstacole în proiectele întreprinse?
Bineînțeles. Acestea apar în mod constant, însă mă încântă. De ce? Pentru că face parte dintr-un progres, iar în momentul în care văd că am loc de dezvoltare pe o anumită arie, fac tot ce este posibil pentru a depășii orice obstacol.
Să lucrați pentru o companie versus a fi un antreprenor. Ce ați alege și de ce?
Aici depinde de stilul fiecăruia. Eu am lucrat timp de un an pentru o companie și pot să spun că nu m-am adaptat programului. Sunt o persoană plină de idei/strategii, gata să treacă la acțiune și să le implementeze. În companie simțeam că lucrurile se mișcă mult prea încet, simțeam că mi se pun piedici. Astfel, pot să spun, în ceea ce mă privește, că latura antreprenorială mă atrage mult mai mult. Îmi oferă libertatea de care am nevoie și timp de gândire. Totuși, trebuie avut în vedere că aportul de muncă este mai ridicat. Pentru o persoană care lucrează într-o companie, o săptămână normală de lucru poate fi între 35 – 45 de ore. Pentru mine, din postura de antreprenor, este mult mai mare, mai exact 80 – 100 de ore pe săptămână. Asta mă face să progresez mai repede și îmi oferă un grad de satisfacție personală foarte ridicată.
Cum vă împărtășiți cunoștințele dobândite cu publicul care vă urmărește?
Am un blog pe care scriu, newslettere, cărți, însă metoda mea favorită rămâne video-ul. De ce? Pentru că este o abilitate „înnăscută” a mea (unii îi spun talent) în care transmit mesaje clare (aka. predare), mai ales pe partea de non-verbal (body language, mimica feței). Astfel, simt că mă exprim cel mai bine și că mă conectez mult mai ușor cu publicul meu.
Ce recomandați unei persoane non-tehnice care vrea să intre în domeniul IT?
Cel mai important este să știe clar de ce vrea să intre într-un astfel de domeniu. Dacă cineva intră în IT doar pentru bani, cu siguranță nu va ajunge prea departe. Banii sunt o componentă extrem de importantă, doar că „banii adevărați” în IT se câștigă în momentul în care ai un set de cunoștințe solide (+ experiență) în spate. Atunci este momentul când vi cu plus valoare mare în piață și reușești să câștigi sume de 3000+ euro/lună.
Ceea ce recomand unei persoane care vrea să intre în domeniul IT este să aibă o viziune pe termen lung. Să nu se gândească la IT ca la un domeniu în care poate să câștige 1000 RON în plus, ci mai degrabă ca o oportunitate (și să-și formeze o strategie) pe termen lung astfel încât să ajungă la suma de bani sau la jobul pe care și-l dorește. Cum reușești asta? Pur și simplu devii mai bun astăzi, față de cum ai fost ieri și știi cu exactitate către ce te îndrepți.
Aveți în plan să publicați noi cărți tehnice?
Da! În prezent am scris în total 5 cărți tehnice, iar până la sfârșitul anului vreau să am cel puțin 10 cărți pe domenii diferite (Linux, Securitate Cibernetica, Administrare de Servere Windows și multe altele)
Cu ce vă ocupați timpul liber?
Timpul meu este în permanență ocupat cu activități care mă fac să devin mai bun atât pe latura personală, cât și pe cea profesională. Sunt fixat pe ideea de dezvoltare permanentă și asta încerc să transmit și celor ce mă urmăresc. Asta înseamnă că citesc mult, urmăresc cursuri și fac networking.
Ce cărți de dezvoltare personală recomandați?
Există multe cărți bune, scrise de autori celebri precum: Napoleon Hill, Robin Sharma, Dale Carnegie, Daniel Goleman etc. Recomand mai mult decât atât. Trăim în secolul vitezei, cine mai are timp să citească, nu? O metodă eficientă pentru cei care vor citi acest articol este să vă luați telefonul și căștile și ascultați în fiecare zi cel puțin 20 minute (± 2 video-uri) de conținut motivațional, cum ar fi: Tony Robbins, Gary Vee, Grant Cardone, Cristi Onetiu etc. În timp veți observa rezultate fantastice în viața voastră. Ce se va întâmpla? Veți începe să gândiți altfel, iar asta rezumă totul. Mentalitate.
Pe ce canale poate cineva să vă urmărească?
Sunt prezent pe majoritatea canalelor de socializare, în mod special pe Facebook, YouTube și Instagram (de asemenea și pe site-ul meu RamonNastase.ro).
Comentariile sunt oprite pentru acest articol