8 iunie 2022, 19:16

Raport ANAF: vânzări și livrări constante făcute de persoanele fizice, printre problemele găsite

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat un raport în care a inclus principalele probleme pe care le-a găsit în cadrul verificărilor la companii și persoanele fizice. Deficiențele au fost identificate în controalele desfășurate în prima jumătate a anului curent, iar publicarea lor se face pentru ca toți contribuabilii să știe ce să evite în propria activitate.

O primă deficiență prezentată, care este și una gravă, este evidențierea în actele contabile sau în alte documente legale a unor cheltuieli fictive, scopul fiind de a scăpa de plata taxelor la stat.

Altă problemă găsită des este neevidențierea totală sau parțială a tranzacțiilor comerciale sau a veniturilor realizate, tot în ideea de a evita plata taxelor.

Un exemplu central în acest caz este cel al persoanelor fizice care au făcut constant livrări de bunuri prin intermediul unor site-uri și companii de curierat, însă fără a declara veniturile obținute și a plăti taxe pentru ele. Alte situații de acest gen sunt înregistrarea de livrări fictive pentru a masca valoarea reală a bunurilor vândute, comerțul fără întocmirea de documente sau emiterea de facturi pe baza cărora alte firme își deduc TVA.

De asemenea, la capitolul deficiențe frecvente mai sunt trecute și comerțul neautorizat și comerțul cu bunuri de proveniență nedovedită.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol