24 iunie 2024, 7:27

Raport: autorităţile din Rusia au reținut cel puțin 6.000 de copii ucraineni pentru reeducare

Cercetători de la Universitatea Yale au identificat cel puțin 43 de tabere și alte facilități care făceau parte dintr-o „rețea sistematică la scară largă” folosită de autorităţile de la Moscova în care au fost deținuți copii ucraineni, după invazia din 24 februarie anul trecut.

Autorităţile din Rusia au reţinut cel puțin 6.000 de copii ucraineni – probabil mult mai mulți – în locații din Crimeea și Rusia al căror scop principal pare să fie reeducarea politică, potrivit unui raport susținut de SUA.

Conform raportului, cercetători de la Universitatea Yale au identificat cel puțin 43 de tabere și alte facilități care făceau parte dintr-o „rețea sistematică la scară largă” folosită de autorităţile de la Moscova în care au fost deținuți copii ucraineni, după invazia din 24 februarie anul trecut, anunță RRA.

Printre copiii de acolo s-au numărat cei cu părinți sau cu tutelă familială clară, aceia pe care autorităţile din Rusia îi consideră orfani, copii care au fost în grija instituțiilor de stat ucrainene înainte de invazie și cei a căror custodie a fost neclară sau incertă din cauza războiului, se afirmă în raport.

„Principalul scop al taberelor pe care le-am identificat pare să fie reeducarea politică”, a declarat Nathaniel Raymond, unul dintre cercetători,  Prin intermediul sistemului, unii dintre copii au fost strămutați și adoptați de familii ruseşti sau mutați în plasament în Rusia, se arată în raport.

Cel mai mic copil identificat în programul rus avea doar patru luni, iar unele tabere ofereau pregătire militară copiilor de până la 14 ani, a spus dl. Raymond, adăugând că cercetătorii nu au găsit dovezi că acești copii ar fi fost trimiși ulterior în luptă.

Ambasada Rusiei la Washington nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii cu privire la raport. Autorităţile de la Moscova au negat că au atacat în mod intenționat civili în cursul „operațiunii militare speciale” din Ucraina și au respins afirmațiile conform cărora i-ar fi strămutat forțat pe ucraineni.

Raportul a fost cel mai recent elaborat de Laboratorul de Cercetare Umanitară al Școlii de Sănătate Publică a Universității Yale, ca parte a unui proiect susținut de Departamentul de Stat, care a examinat încălcările drepturilor omului și crimele de război presupuse comise de Rusia în Ucraina.

„Ceea ce este documentat în acest raport este o încălcare clară a Convenției de la Geneva”, acordul care protejează civilii în timp de război, a spus dl. Raymond. El a spus că ar putea fi, de asemenea, o dovadă că Rusia a comis genocid în timpul războiului din Ucraina, deoarece transferul de copii în scopul schimbării, alterării sau eliminării identității naționale poate constitui un act component al crimei de genocid.

Procurorii ucraineni au declarat că examinează acuzațiile de deportare forțată a copiilor, ca parte a eforturilor de a construi un rechizitoriu de genocid împotriva Rusiei. „Această rețea se întinde de la un capăt la altul al Rusiei”, a spus dl Raymond, adăugând că cercetătorii cred că numărul de unități în care au fost ținuți copiii ucraineni depășește 43.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol