20 aprilie 2024, 3:32

Raport ONU: Omenirea va rata obiectivul de a limita încălzirea globală cu +1,5 grade Celsius. Urmează o catastrofă climatică

Omenirea va rata obiectivul de a limita încălzirea globală cu +1,5 grade Celsius, pe medie. Acest prag va fi atins în aproximativ zece ani și, dincolo de el, efectele în lanț declanșate vor da naștere unor catastrofe climatice la care oamenii nu se pot adapta.

Raportul a fost publicat luni de Grupul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice al Organizației Națiunilor Unite și, potrivit secretarului general al ONU, se dorește a fi “un ghid de supraviețuire”. Deși oamenii de știință s-au pus de acord că este destul de probabil ca omenirea să rateze limitarea încălzirii globale la +1,5 grade Celsius, raportul mai arată că eforturile nu trebuie abandonate ci, din contră, termenele asumate de țările puternic industrializate pentru eliminarea cărbunelui și hidrocarburilor ar trebui devansate.

“Liderii țărilor dezvoltate trebuie să se angajeze să atingă ținta de zero net (în care cantitatea de carbon emanată este egală cu cea absorbită – n.r.) cât mai aproape de anul 2040, limita pe care toți ar trebui să urmărească să o respecte”, a spus Antonio Guterres. De asemenea, el face apel la India și China, care au anunțat planuri de net zero pentru anii 2060 și 2070, să încerce să le devanseze cu un deceniu.

Oamenii de știință arată că, după atingerea pragului de +1,5 grade Celsius catastrofele climatice vor deveni atât de ample încât oamenii nu se vor putea adapta la schimbări. Valurile de caniculă, foametea și bolile infecțioase vor crește mortalitatea cu câteva milioane pe an, iar elementele de bază ale planetei vor fi modificate fundamental, irevocabil.

În prezent, temperatura medie a planetei se află la nivelul de +1,1 grade Celsius față de epoca preindustrială și schimbările climatice deja au cauzat daune ireversibile comunităților și ecosistemelor: populațiile de pești sunt în scădere, fermele sunt mai puțin productive, bolile infecțioase s-au înmulțit și dezastrele meteorologice escaladează la extreme nemaiauzite.

Raportul evidențiază faptul că planurile de a combate aceste schimbări sunt inadecvate și că trebuie luate măsuri mai agresive pentru a preveni încălzirea catastrofală a planetei.

Lumea are deja toate cunoștințele, instrumentele și resursele financiare necesare pentru a-și atinge obiectivele climatice, potrivit raportului. Dar, după decenii de ignorare a avertismentelor științifice și de amânare a eforturilor climatice, fereastra de acțiune a umanității se închide rapid.

“Alegerile pe care le facem acum și acțiunile implementate în acest deceniu vor avea impact și peste mii de ani”. Atât șeful ONU, cât și Grupul care a realizat raportul au cerut țărilor lumii să elimine treptat cărbunele, petrolul și gazele, care sunt responsabile pentru mai mult de trei sferturi din emisiile globale de gaze cu efect de seră.

“Dacă națiunile nu adoptă noi politici de mediu și nu își schimbă rapid economiile prin renunțarea la combustibilii fosili, temperaturile medii globale s-ar putea încălzi cu 3,2 grade Celsius până la sfârșitul secolului. În acest scenariu, un copil născut astăzi va fi martor la creșterea cu câțiva metri a nivelului mării, la dispariția a sute de specii și migrarea a milioane de oameni din locuri în care nu mai pot supraviețui”, se mai arată în raportul de sinteză.

Totuși, raportul detaliază și modul în care oficialii publici, investitorii privați și alte grupuri puternice au omis în mod repetat să țină seama de aceste avertismente. Peste 40% din emisiile cumulate de carbon au avut loc din 1990, când IPCC a publicat primul său raport despre consecințele periculoase ale încălzirii necontrolate.

Decenii de întârziere au refuzat lumii orice speranță de tranziție ușoară și treptată către o economie mai durabilă, spune grupul. Acum, doar eforturile “profunde, rapide și imediate” vor putea împiedica o catastrofă climatică.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol