26 mai 2022, 5:11

Raport Reporteri fără Frontiere. Un număr record de jurnaliști se află  în detenție. Statele “campioane”: China și Myanmar

Un număr record de 488 de profesionişti din domeniul mass-media se află la închisoare în întreaga lume, deplânge organizaţia Reporteri Fără Frontiere (RSF) în bilanţul său anual.

„Niciodată după crearea bilanţului anual al RSF în 1995 numărul de jurnalişti aflaţi în detenţie nu a fost atât de mare”, constată organizaţia nonguvernamentală pentru apărarea libertăţii presei.

Această majorare puternică, de circa 20% într-un an, „este în principal cauzată de trei ţări”: Myanmar, Belarus şi China, a cărei lege asupra securităţii naţionale impusă în 2020 în Hong Kong a provocat o creştere bruscă a numărului de jurnalişti plasaţi în detenţie în acest teritoriu.

Cele cinci ţări unde la 1 decembrie se înregistra cel mai mare număr de jurnalişti aflaţi în închisori sunt:

China (127)

 Myanmar (53)

 Vietnam (43)

 Belarus (32)

Arabia Saudită (31)

Se consemnează și o creștere cu o treime a numărului de femei-jurnalist aflate în detenție.

Raport Reporteri fără Frontiere. 46 de jurnaliști uciși

O veste bună, dacă putem spune așa. Numărul de jurnaliști uciși a ajuns la cel mai scăzut nivel al său din ultimii 20 de ani, cu 46 de morţi.

Cifra este o consecință a stabilizării fronturilor și micșorării numărului de jurnaliști uciși în teatrele de război.

Totuși, majoritatea acestor decese (46) sunt asasinate: „65% dintre cei ucişi sunt luaţi în mod intenţionat drept ţintă şi eliminaţi”, denunţă organizaţia.

Mexicul şi Afganistanul rămân şi în acest an cele mai periculoase ţări pentru jurnalişti, cu 7 şi respectiv 6 jurnalişti ucişi, urmate de Yemen şi de India pe locul trei, cu câte 4 jurnalişti ucişi în fiecare.

Foto © 2015 Paramount Pictures


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol