30 septembrie 2023, 9:15

Raportul MCV al Comisiei Europene: critici dure la adresa României

A apărut Raportul MCV (Mecanismul de Verificare şi Cooperare în Justiţie) în care România este criticată pentru atacurile la justiţie.  

Comisia Europeană ne cere să suspendăm „imediat” punerea în aplicare a legilor justiţiei. „Suspendaţi imediat toate numirile şi demiterile în derulare ale procurorilor de vârf”, ne mai cere Bruxelles-ul.

România a îndeplinit doar două din cele 12 recomandări emise de Comisia Europeană în raportul MCV din ianuarie 2017 (cele referitoare la Sistemul Prevent al Agenţiei Naţionale de Integritate şi Agenţia Naţională a Bunurilor Indisponibilizate).

Comisia Europeană are noi recomandări precum oprirea imediată a implementării legilor Justiţiei realizate de Comisia Iordache, precum şi a ordonanţelor de urgenţă emise de Guvernul Dăncilă, stoparea implementării Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală, asumarea de către Parlament şi Guvern a recomandărilor Comisiei de la Veneţia şi GRECO.

Reamintim că pe 1 ianuarie 2007, Comisia a instituit Mecanismul de cooperare şi verificare pentru a evalua progresele înregistrate de angajamentele asumate de România în domeniile reformei judiciare şi luptei împotriva corupţiei. Începând cu anul 2007, Comisia a prezentat periodic progresele înregistrate în aceste domenii în rapoarte scrise adresate Parlamentului European şi Consiliului. Rapoartele au beneficiat de contacte cu statele membre, societatea civilă, organizaţii internaţionale, experţi independenţi şi o varietate de alte surse.

Anul 2017 a făcut un bilanţ de 10 ani de la MCV, cu o prezentare generală a realizărilor şi a provocărilor rămase, şi a stabilit paşii esenţiali necesari pentru atingerea obiectivelor MCV. Comisia a formulat 12 recomandări care, dacă s-ar îndeplini, ar putea fi considerate ca fiind suficiente pentru a închide MCV, cu excepţia cazului în care alte evoluţii ar schimba în mod clar progresul înregistrat. Raportul din ianuarie a subliniat, de asemenea, că viteza procesului va depinde de cât de repede va fi capabil să îndeplinească recomandările într-un mod ireversibil, potrivit Adevarul.ro.

Citiți cele 12 recomandări AICI.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol